Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

A gdybyś był(a) sam(a)?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 8:25, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Świetny i mało skomplikowany przepis.. Osm kiedy robisz szare kluski?
Oficjalnie się wpraszam, a recenzję zamieszczę na Stajence :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:09, 05 Wrz 2006    Temat postu:

A my w domu robimy ze startych na surowo zieniaków, do tego włąśnie mąka ziemniaczna coby zagęścić do konsystencji dość gęstej, plus jajko jak kto lubi - surowe do tego, potem na gorącą wodę wrzucamy ale formowanie łyżką o łyżkę - takie wrzecionowate małe kluseczki. I czekamy aż wypłyną - i tak aż do wykończenia ciasta - to się u nas chyba kładzione nazywa - ale takie szare wychodzą.

Potem podajemy to ze skwarkami z boczku razem z podsmażoną cebulką.
No pycha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Wto 11:56, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Aaaa - czyli szare kluski, to kluski śląskie Wesoly To mniej więcej wiem, ale nie wiem czy uda się zrobić - jakoś nie mam talentu to wyrabiania kuleczek z ciasta.

A Majak!! To jest chyba to - kluski kładzione - łatwiejsze, bo nie trzeba kulek robić i dziurka nie potrzebna Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:55, 05 Wrz 2006    Temat postu:

dakron napisał:
życie bez czekolady jest dla niektórych szarą i smutną egzystencją. Czekolada może mieć wiele poetyckich smaków i jest najwyższym dobrem w każdej postaci.
Kto będzie szczęśliwszy ?


Wybacz kochana Dakron, ale z racji swej pracy mam na razie dość czekolady i chyba zadowolę się tymi kluskami Jezyk

Co do gotowania czy stołowania się w barach mlecznych czy studenckich, to wybrałabym tę drugą opcję - na pewno dużo tańsza i ile czasu sie zyskuje Wesoly No ewentualnie pokusiłabym się w weekend o jakieś specjały własnoręcznie wykonane, ale o tak w ostateczności Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:58, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Mmmm bary mleczne - w Wawie Adam czasami wyskoczy w trakcie pracy na obiadek a mi przywozi - naleśniki ze szpinakiem, pierogi z mięsem itp. pychota.

Gdybym byłą sama - cóż mi do szczęścia wiele nie potzreba - teraz jak umiem gotować to gdybym miałą czas to bym to robiłą - ale góa na dwa dni jakiąś potrawę bo potem mi się już nudzi.

Jeśli nie gotowanie - chińszczyzna, pizza, kebab - zawsze co i razu można i tak.
A jak nie tak to na obiad do dziadków lub do rodziców
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:04, 05 Wrz 2006    Temat postu:

O chińszczyzna i kebab ! Jestem za ! Do tego jakieś indyjskie pysznosci mniaaaam :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gaja



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:16, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Ja jednak preferuje kuchnie polską .Wszelkie zupki,rosół,od czasu do czasu schab,bigos,placki ziemniaczane itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:02, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Ale bigos to by dla jednej osoby na conajmniej tydzień wyszedł. Chyba żeby zamrozić.

Nie ma to jak ugotować sobie golonkę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:14, 05 Wrz 2006    Temat postu:

kebab.. uwielbiam uuu bez sosu i frytek absolutnie czyste mięsko ... mniam.. ale dzisiejsza rybka też była niczego sobie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gaja



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:02, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Rzeczywiscie Majak,bigosu nigdy nie gotuje sie mało.A kebabu nigdy nie jadłam...To z baranków?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:29, 05 Wrz 2006    Temat postu:

Ja z baraniny to kebabu na oczy nie widziałam, najczęściej do wyboru drobiowy albo wieprzowy.
Jak jest dobrze zrobiony, nie przesuszony, do tego suróweczka i pyszny sos np. czosnkowy - no niebo w gębie.
A potem na deser z takiej knajpy to ichniejsze baaardzo słodkie i baaardzo lepkie ciasto orzechowe....ech się głodna zrobiłam.

Dla nie lubiących kebabów itp polecam te samochodziki chłodnie - Family Frost - się na tydzień można zaopatrzyć w całkiem przyzwoite dania. Ja uwielbiam ich bagietki z masłem ziołowo-czosnkowym do piekarnika. Krokiety ziemniaczane, szpinak w brykietach, marchewka z groszkiem, różne mięska też mają, kotlety...dobre bo mrożone i można sobie odsypać na jedną porcję nie rozmrażając całości. Jedyna wada to trzeba mieć duży i dobry zamrażalnik.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gaja



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 17:03, 06 Wrz 2006    Temat postu:

majak napisał:
Ja z baraniny to kebabu na oczy nie widziałam, najczęściej do wyboru drobiowy albo wieprzowy.

.

Czyli w ogóle kebabu na oczy nie widziałas.Oryginalny jest tylko i wyłącznie z baraniny a raczej z jagnięciny. Wszak to potrawa turecka ale jak wiadomo na potrzeby biznesu Polacy(i nie tyko)wszystko potrafią przerobić.Grunt ,ze naród kupuje pod oryginalna nazwą a kupuje bo nie zna prwadziwej potrawy.To samo dotyczy wszelkich pizzy itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:22, 06 Wrz 2006    Temat postu:

No niestety, niestety....bardzo bym chciałą taki prawdziwy spróbować no ale...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
varsica



Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 216
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:15, 14 Wrz 2006    Temat postu:

Ja nie gotuję (no dobra czasami to robię). Mój mężczyzna mi gotuje jak jest u mnie Mruga A co do czekolady, to oczywiście podstawa przede wszystkim dobrego samopoczucia :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:42, 15 Wrz 2006    Temat postu:

gaja napisał:
.Oryginalny jest tylko i wyłącznie z baraniny a raczej z jagnięciny. Wszak to potrawa turecka ale jak wiadomo na potrzeby biznesu Polacy(i nie tyko)wszystko potrafią przerobić.Grunt ,ze naród kupuje pod oryginalna nazwą a kupuje bo nie zna prwadziwej potrawy.To samo dotyczy wszelkich pizzy itp.


No jasne, że prawidziwy kebab jest z baraniny, ale u nas nie ma tradycji jedzenia tego mięsa, swoja drogą ciężko je dostać (większość tego miesa idzie na eksport) i nie ma pewności, ze ludzie jedliby to równie chętnie jak wersję z kurczaka Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin