Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co pasuje do czego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kanadyjka



Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznan

PostWysłany: Wto 23:36, 29 Lis 2005    Temat postu: Co pasuje do czego

Chce wypróbować nadziewanego szczupaka wg przepisu Adamczewskiego (chyba nie mylę) z Tok-FM.

Jaka sałatka pasuje do takiego dania?[/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stryjaszek



Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 1:00, 30 Lis 2005    Temat postu:

A ten szczupak to na zimno, czy ciepło ? I co wew środku on posiada ? Bo to chyba zależy, a nie jestem na bieżąco z "gawędami smakosza".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kanadyjka



Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznan

PostWysłany: Śro 2:14, 30 Lis 2005    Temat postu:

Stryjaszek napisał:
A ten szczupak to na zimno, czy ciepło ? I co wew środku on posiada ? Bo to chyba zależy, a nie jestem na bieżąco z "gawędami smakosza".


Na zimno, w galarecie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stryjaszek



Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 3:14, 30 Lis 2005    Temat postu:

Wobec tego jestem za sałatką z brokułów, w sosie majonezowo-czosnkowym.
Mniam !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:18, 30 Lis 2005    Temat postu: Re: Co pasuje do czego

Hmm, pewnie jakaś surówka będzie pasowała albo kapusta kiszona. Czy chodzi o ten przepis?

Szczupak faszerowany podany bardzo wytwornie

Szczupak wagi ok. 75 dag (na 6-8 osób), włoszczyzna, 1 jajko, 3 łyżki tartej bułki, pieprz mielony (dużo), sól, natka pietruszki, 1 ziarnko ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu, maleńki kawałeczek listka laurowego, 1 łyżeczka cukru, 1 spora cebula lub 2 małe, 2-3 łyżeczki żelatyny, 1 jajko na twardo.

Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć i nacinając ostrym nożykiem zdjąć dokładnie skórę, starając się jej nie uszkodzić. Powinien być zachowany łeb ryby, jednak usuwamy skrzela i oczy. Ugotować w szerokim garnku lub rynience do gotowania ryb wywar z poszatkowanej włoszczyzny, cebuli oraz ziela, pieprzu, listka laurowego. Mięso obrać z ości, zemleć w maszynce, dodać siekanej natki pietruszki, żółtko, pieprz, cukier, sól, dosypywać w miarę mieszania masy tartą bułkę. Uważać, aby masa nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka ? właściwa jest konsystencja miękkiego masła. Ubić pianę z białka. Połączyć z masą. Skórę zdjętą z ryby napełnić masą starając się nadać zgrabny szczupaczy kształt. Zeszyć wyparzoną bawełnianą nicią Włożyć rybę do naczynia, gotować przez 1 godz. Wystudzić wywar, ostrożnie wyjąć zeń rybę. Odmierzyć 3 szklanki wywaru. Spróbować, czy jest smaczny - jeśli czegoś mu brakuje, doprawić do smaku. W zimnym wywarze namoczyć na 1/2 godz. żelatynę. Kiedy spęcznieje - zagotować. Ostudzić do momentu, kiedy zacznie lekko tężeć. Dostatecznie oziębioną rybę pokroić ostrym nożem na plastry, pozostawiając ją jednak w nie zmienionym kształcie. Przybrać plasterkami marchewki z wywaru, kawałkami ugotowanego na twardo jajka, natką pietruszki. Wstawić do lodówki. Kiedy ryba jest dość wychłodzona, należy polewać ją tężejącą galaretą. Podawać z dobrym domowym majonezem, chrzanem z jajkiem i ze śmietaną.

Jeśli nie ma się dość cierpliwości, aby zdjąć z ryby skórę, można napełnić masą płat gazy wyjałowionej. Potem gazę związać, tak aby farszowi nadać kształt walca, i gotować. Gazę zdjąć po zupełnym wystudzeniu farszu, i dalej postępować tak samo jak w przepisie.


Uwielbiam te audycje Piotra Adamczewskiego w radiu TOK FM, facet ma talent do opowiadania Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 1:28, 02 Gru 2005    Temat postu:

Stryjaszek napisał:
nie jestem na bieżąco z "gawędami smakosza".


[link widoczny dla zalogowanych] możesz nadrobić zaległości Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin