| 
			
				|  | Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 |  
 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| nongie 
 
 
 Dołączył: 18 Lis 2005
 Posty: 9086
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: woj.opolskie
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 14:44, 12 Gru 2006    Temat postu: Karp |  |  
				| 
 |  
				| Zamierzam w tym roku kupić (martwego!) karpia. Macie jakies fajne przepisy?
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  |  |  |  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| majak Gruba i ja :-)
 
 
 Dołączył: 24 Lis 2005
 Posty: 6000
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Grodzisk Maz.
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:12, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| U nas tradycyjnie smażony w panierce z bułki jak kotlety. O tyle, że dziadek, jeśli karp wymaga bo zajeżdża mułem, wkłada już obrobione kawałki na noc do mleka.
 Ale chyba robi t ozawsze żeby zmniejszyc anwet zapach samej ryby bo babcia za rybami nie przepada
   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| nongie 
 
 
 Dołączył: 18 Lis 2005
 Posty: 9086
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: woj.opolskie
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:15, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| A jakie to są "obrobione" Jak sie karpia obrabia?
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Paskuda Stajenkowy KO-wiec :)
 
 
 Dołączył: 03 Kwi 2006
 Posty: 5085
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Maroko - Orzepowice
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:18, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| podobnie jak Majak karp w panierce, ale mój musi już poćwiartowany poleżeć trochę w zamrażalce w warzywach; (seler, por, marchew, pietruszka, czosnek, cebula)  kiedyś próbowałam z karpia zrobić filet, beznadziejna sprawa w moim wykonaniu. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| nongie 
 
 
 Dołączył: 18 Lis 2005
 Posty: 9086
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: woj.opolskie
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:22, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Tzn. w dzwonka i potem takiego zmrożonego prosto na patelnię? Czy rozmorozić?
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| majak Gruba i ja :-)
 
 
 Dołączył: 24 Lis 2005
 Posty: 6000
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Grodzisk Maz.
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:22, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Obrobiony - wypatroszony, odcięta głowa i pletwy, obrany z łusek i kręgosłupa, o pićwiartowany na akwałki: grzbiet, brzuch, ogon - zależnie od wielkości karpia są one jeszcze ewentualnie dzielone na mniejsze - są płaskie jak kotlet.  Po usmażeniu identyfikacja nie jest łatwa, no ale jakos tak. Od preparowania karpi mamy wujka wędkarza wiec potem nawet mówi który kawałek będzie oscisty a który nie.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Paskuda Stajenkowy KO-wiec :)
 
 
 Dołączył: 03 Kwi 2006
 Posty: 5085
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Maroko - Orzepowice
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:47, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				|  Karpik rozmrożony, bo potem do jajka i bułki tartej; w dzwonki jadam tylko ja, cała męska reszta woli tak jak opisuje Majak. I chyba nie musze pisać, że zazwyczaj jak na złość cięzko go rozmrozić choć normalnie nie zabiera to tyle czasu.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| nongie 
 
 
 Dołączył: 18 Lis 2005
 Posty: 9086
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: woj.opolskie
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 15:51, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| A to nie wystarczy jak on sobie poleży w lodówce w tych warzywach, bez mrozenia? |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Poszumy Frankusowe Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
 
 
 Dołączył: 08 Sie 2006
 Posty: 1774
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: z lasu
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 21:17, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| U mnie w domu karpik też  jest obtaczany w bułce i smażony na masełku. Ale moja potencjalna tesciowa zamiast bułki daje orzechy włoskie, albo migdały.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| kawa Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 23:38, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| A mój karpik jest smażony w panierce tak jak  Majakowy , ale wpierw po obrobieniu moczy sie go przez noc w zalewie Woda ocet  cebula pokrojona w krążki , czosnek , liscie laurowe , ziele angielskie. Miske stawiamy w chłodne miejsce.Przed smażeniem wyciagamy z zalewy i wycieramy do sucha czystą sciereczka , i do panierki- smacznego .Przez  noc z tego karpika wychodzi bardzo dużo śluzu , dlatego pisze że trzeba to wytrzeć ściereczką. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| krewniak Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P
 
 
 Dołączył: 05 Wrz 2006
 Posty: 857
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: ziemia rybnicka
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 23:53, 12 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| U mnie też sie panieruje jak kotlet, ale nie dzwonka tylko ćwiartki, bo wychodzą 2 przody (duże ości latwe do wyciągnięcia) i 2 tyly (ości drobne, UWAGA), a z glów i ogonów robi się fantastyczną zabielaną zupę rybną z grzankami, już mi ślinka cieknie, nie mogę się doczekać. KARP KARP KARP...   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Poszumy Frankusowe Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
 
 
 Dołączył: 08 Sie 2006
 Posty: 1774
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: z lasu
 
 | 
			
				|  Wysłany: Śro 0:04, 13 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| A u mnie jest grochówka ( co roku przypalona  ) I wszystkich sie pytam  jaką mają zupę, bo wiem że ta grochówa jest mało spotykana. Znam narazie jeszcze 2 osoby, u których jest taka tradycja.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| newenga Szczurza mama :)
 
 
 Dołączył: 27 Lis 2006
 Posty: 620
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Rybnik
 
 | 
			
				|  Wysłany: Śro 0:11, 13 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Poszumy... No to masz kolejną osobę, która na święta ma grochówkę   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| dakron 
 
 
 Dołączył: 18 Lis 2005
 Posty: 6405
 Przeczytał: 0 tematów
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Śro 0:17, 13 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| A moi domownicy jak zwykle bojkotują karpika i tylko ja, mamusia zadowolę się dwoma dzwonkami kupionymi w Piotrze i Pawle, reszta będzie wcinać jakieś filety i ryby po grecku :-/ |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| majak Gruba i ja :-)
 
 
 Dołączył: 24 Lis 2005
 Posty: 6000
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Grodzisk Maz.
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Śro 0:17, 13 Gru 2006    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Krewniak - daj przepis na tę zabielaną rybną   U nas barszcz grzybowy z suszonych, własnoręcznie zbieranych grzybów. Włąściwie to z samych kapeluszy, które są potem po gotowaniu panierowane w bułce i smażone, podawane do tego barszczu potem.
 
 U drugiej babci tradycyjny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami.
 
 U babci Adama barszcz ale taki z zawartością a nie tylko klarowny czerwony płyn. Podchodzi bardziej pod ukraiński ale babcia z Litwy
   
 U nas nowości inno-rybne - z inicjatywy mojej mamy - sałatka z owoców morza z marchewką i mandarynkami oraz tatar z łososia i zamiast karpia ewentualnie pstrąg łososiowy.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  
  
	| 
 
 | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach
 Nie możesz zmieniać swoich postów
 Nie możesz usuwać swoich postów
 Nie możesz głosować w ankietach
 
 |  fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
 
 |