Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Barszcz
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:00, 04 Gru 2005    Temat postu: Barszcz

Czy ma ktoś z Was, drodzy Stajenkowicze, sprawdzony przepis na barszcz? Pytam, bo mi coś ostatnio nie wychodzi... Buuu... To chyba kwestia złych buraków, bo podstawowyw wywar, że tak powiem, wychodzi strasznie cienki i mdły. Jakby woda z buraków kilkakrotnie rozcieńczona Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Nie 17:32, 04 Gru 2005    Temat postu:

Może po prostu za mało buraków?
Ja buraki - sporo, obieram, kroję każdy na kilka części zalewam wodą i gotuję.
Wrzucam grzybki suszone, wywar rosołowy.Jak gotowy to przecedzam, doprawiam i tyle.Jeszcze przed podaniem wrzucam obranego surowego buraczka/tez przekrojonego/, juz nie gotuję- wtedy ma piękny kolor.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:09, 04 Gru 2005    Temat postu:

Dzisiaj dałam jeszcze jedną szansę burakom Wesoly I było ich wiecej (ponad 1,5kg) i juz ciutkę lepiej Wesoly A czym i ile przyprawiasz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pon 11:23, 05 Gru 2005    Temat postu:

Sól, pieprz, majeranek, odrobina czosnku, ale nie gotuję go /czosnku/
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lechita



Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 615
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:42, 05 Gru 2005    Temat postu:

podstawą dobrego barszczu wg mnie jest umiejętne wyważnie proporcji słodko-kwaśnych

a jak ci Kocia wyszła lura tzn ze wywar był za cienki , zwykła kostka rosołowa i włoszczyzna załatwia sprawę Wesoly no chyba ze rzeczywiscie dałas 2 buraki na 5 litrów wody Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:57, 05 Gru 2005    Temat postu:

lechita napisał:
podstawą dobrego barszczu wg mnie jest umiejętne wyważnie proporcji słodko-kwaśnych

Zgadzam się i proszę o wytłumaczenie mi jak idiotce jak to robisz Wesoly

lechita napisał:
zwykła kostka rosołowa i włoszczyzna załatwia sprawę Wesoly

Kostkę rosołową dodaję zawsze. Z włoszczyzną jeszcze nie próbowałam Wesoly Za to wędzonki nie żałuję Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lechita



Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 615
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:04, 05 Gru 2005    Temat postu:

dodaję cukier i sok z cytryny Wesoly ale jak wolisz możesz dodać też ocet winny i miód Wesoly
ale ile na litr barszczu to nie powiem - syp, wyciskaj i smakuj, a zacznij od kopiatej łyżki cukru Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:07, 05 Gru 2005    Temat postu:

Ja robię wersję z octem winym. Ale tak łatwo przegiąć z proporcjami, yhh Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 20:23, 05 Gru 2005    Temat postu:

Barszcz wigilijny robie postny to znaczy gotuje na wodzie same jarzyny - marchew, seler, pietruszka, por ( które zużywam do sałatki)> 2-3 tygodnie wcześniej kiszę buraczki w ten sposób:
kroje obrane buraczki w kawałki daje do glinianego dzbanuszka i zalewam przegotowana wodą daję 1-2 ząbki czosnku i kromke chleba razowego. Jak chleb pokryje sie pleśnia to go zabieram. Ukiszony barszcz wlewam do butelki i wstawiam do lodowki - piwnicy.
Do wywaru z jarzyn daje kiszony barszcz czasem sok z buraczków można zrobić samemu lub kupić buteleczkę. I do smaku sol pieprz. Staram sie aby to już sie nie zagotowało bo wtedy barszcz straci piękny rubinowy kolor. Barszcz ma kolor wina i smak slodko kwaśny.
Do barszczu mam uszka z grzybami.
Farsz na uszka:
ugotowane grzyby ( wode z nich daje do kapusty) drobniuktko keoje lub miele przez maszynkę, do tego zrumieniona cebulka pokrojona w kostke i rozmoczona bułka aby związać farsz, sól i pieprz do smaku.

Ciasto na uszka woda i mąka bez jajka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pon 21:45, 05 Gru 2005    Temat postu:

Kocia- wędzonka do barszczu czerwonego??? siekiera
Czasami rzeczywiście zakwaszam cytryną- ale wolę bez
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pon 23:53, 05 Gru 2005    Temat postu:

Wedzonka jak najbardziej, a bez soku z cytryny sobie nie wyobrażam. Nie cierpie barszczu z octem, jak niektorzy robia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 10:47, 06 Gru 2005    Temat postu:

Dlatego ja daje barszcz kiszony. Octu tez nie daję. Kiszony barszcz daje potrzebny kwas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:04, 06 Gru 2005    Temat postu:

guli napisał:
Kocia- wędzonka do barszczu czerwonego??? siekiera
Czasami rzeczywiście zakwaszam cytryną- ale wolę bez


No, a jak :D Super posmak zostawia Wesoly A musze się pochwalić, bo wczoraj zrobiłam barszcz z 2,5 kg buraków i mi wyszedł bardzo dobry ! Yes, yes, yes !!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 11:18, 06 Gru 2005    Temat postu:

Nigdy w życiu nie jadłam/piłam/ barszczu czerwonego z wędzonką - przecież to "czysta" zupa siekiera .
Nawet żadna ksiązka kucharska nie zna takiego przepisu
Natomiast ja nie uznaję żadnych kostek rosołowych.Rosół to rosół.
Gotuję raz w miesiącu- zamrażam w małych pojemniczkach i mam potem do róznych potraw <yes>
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:41, 06 Gru 2005    Temat postu:

guli napisał:
Nigdy w życiu nie jadłam/piłam/ barszczu czerwonego z wędzonką - przecież to "czysta" zupa


A ja się spotkałam Wesoly A jaka to czysta zupa, jak wrzucasz do niej grzyby, co?Jezyk

Dla przykładu - nietypowe wersje barszczu:

[link widoczny dla zalogowanych] (szok !)

[link widoczny dla zalogowanych] (co za barbarzyństwo !!!)

[link widoczny dla zalogowanych] (co za profanacja !!!)

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych] (trup na miejscu)

[link widoczny dla zalogowanych] (to ci dopiero !)

A sam Piotr Adamczewski poleca: [link widoczny dla zalogowanych]

Jak za mało przykładów, to jeszcze coś znajdę Wesoly

I jeszcze dodam od siebie przepis na barszcz wigilijny (podobny do tego, który Guli podała):
składniki
kilogram buraków
dwie marchewki
dwie pietruszki
pół średniej wielkości selera
por średniej wielkości
sól
pieprz
przyprawa maggi
kromka chleba razowego na zakwasie
5 ząbków czosnku
łyżeczeka cukru
2 kuleczki ziela angielskiego
liść laurowy

Sposób przygotowania
Najpierw zakwas - trzeba go przyrządzić na co najmniej 3 dni przed Wigilią - a i 7 będzie dobrze.
Buraki dokładnie umyć , obirać, pokroić w dość cienkie plastry. Załadować je do szklanego słoja, wrzucić też całe, nie obrane ząbki czosnku, zalać letnią, przegotowaną wodą i na wierzch położyć kromkę chleba. Słój przykryć ściereczką, obwiązać ją dookoła sznurkiem i odstawić słój w ciemniejsze, przewiewnie miejsce. Po kilku dniach ze słoja będzie pachnieć smakowicie kwasem buraczanym.

W dzień Wigilii z włoszczyzny ugotować bardzo esencjonalny wywar - warzywa zalać dwiema szklankami wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu około pół godziny - wywaru powinno być około szklanki. Warzywa wyrzucić i do wywaru dodać kwas bez buraków. Barszcz doprowadzić do wrzenia i doprawić wszystkimi przyprawami. Musi być bardzo aromatyczny, o zdecydowanym burakowo - pieprznym smaku. Tutaj konieczny jest świeżo zmielony pieprz. Po doprawieniu barszcz gotować jeszcze kilka minut.
Można podać na początku kolacji z uszkami z grzybami i z kapustą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin