Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia włoska
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 17:31, 21 Lis 2006    Temat postu: Kuchnia włoska

Wreszcie kupiłam sos pesto (włoski tydzień w Liedlu, ehehe)
Eksperyment udany, wiec wrzucam przepis.

Zakupy:
Makaron (swiderki albo spagetti, co kto lubi)
Sos pesto w słoiku
2 kostki sera topionego
Zupa pieczarkowa Knorra (zagęstnik)
Pomidory, cebulka
Brokuły albo kalafior (moze być mrożonka)
Ser zółty

Nastawiamy dwa garnki: duży z większą ilością wody i mały z odrobiną wody na dnie (poł szklanki). Do małego wrzucamy serki topione (mają się rozpuścić), do dużego - kiedy woda zacznie kipieć - warzywa i sól. Warzywa gotujemy krotko, mają być połtwarde. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i do tej samej wody wrzucamy makaron (gotujemy al dente).
Kiedy serki w małym garnku się roztopią, uzupełniamy sos zupą pieczarkową rozmieszaną w małej ilosci wody (wystarczy poł torebki) i dwoma łyżeczkami sosu pesto. Jak ktoś lubi to moze oczywiście dodać więcej.
W naczynie do zapiekania wsypujemy kolejno: warzywa i makaron, polewamy sosem, a na wierzch trzemy żółty ser. Piekarnik na jakies 200 stopni, 15 minut (ser ma się lekko przypiec). W tym czasie ciachamy pomidor na plastry, posypujemy go solą, pieprzem, siekaną cebulką, pietruchą albo odrobiną sera - co kto lubi.
Do tego jakies dobre wino i Pavarotti Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 16:58, 14 Lip 2008    Temat postu:

podobno makaron z warzywami( brokuły) i samym pesto można jeśc do woli Wesoly
i całkiem nieźle smakuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:33, 15 Lip 2008    Temat postu:

Klasyczne pesto na 2-3 osoby:

Na patelnię wlewa się nieco oliwy i podsmaża gnieciony czosnek (dużo ! conajmniej pół główki !) na lekki brąz. Do tego dodaje się połowę słoiczka pesto. Tej mieszanki nie trzeba dalej gotować. Makaron gotowany al dente wystarczy polać mieszanką oliwno-czosnkowo-ziołową i posypać dużą ilością żółtego sera (najlepszy ostry). mDla mnie - pycha, ale trzeba uprzedzić, że to nie każdemu pasuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 22:52, 15 Lip 2008    Temat postu:

Włosi pesto smarują grzanki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:58, 16 Lip 2008    Temat postu:

Iandula napisał:
Włosi pesto smarują grzanki

Bo pesto ponoć powinien być serwowany na zimno a nie na ciepło...

A ja ostatnio w Lidlu kupiłam taki fajny, zawijany makaron ze szpinakiem. Do tego robię sos pomidorowy ze świeżych pomidorów smażonych na maśle, przyprawiam solą, pieprzem i [link widoczny dla zalogowanych] przyprawą. I wychodzi coś baaaardzzzo dobrego, aromatycznego. Polecam !


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Śro 8:59, 16 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 14:48, 19 Lip 2008    Temat postu:

kocia napisał:
Iandula napisał:
Włosi pesto smarują grzanki

Bo pesto ponoć powinien być serwowany na zimno a nie na ciepło...

A ja ostatnio w Lidlu kupiłam taki fajny, zawijany makaron ze szpinakiem. Do tego robię sos pomidorowy ze świeżych pomidorów smażonych na maśle, przyprawiam solą, pieprzem i [link widoczny dla zalogowanych] przyprawą. I wychodzi coś baaaardzzzo dobrego, aromatycznego. Polecam !



a jeszcze przed chwilą zastanawiałam się co na obiad - ths Kociu :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:13, 19 Lip 2008    Temat postu:

Iandula napisał:
a jeszcze przed chwilą zastanawiałam się co na obiad - ths Kociu :D

Smacznego :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:48, 21 Lip 2008    Temat postu:

ponieważ uwielbiamy czosnek, dodałam sporo i do Twojego dania, pychota jupi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:10, 21 Lip 2008    Temat postu:

Hyhy, cieszę się, że smakowało Wesoly

A mnie przydałby się przepis na cannelloni z jakimś pysznym nadzieniem.


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Pon 22:13, 21 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 14:39, 22 Lip 2008    Temat postu:

spytałam w pracy Corrado, skrótowo powiedział, że ze szpinakiem i serem ricotte, ale obiecał przepis na jutro Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:37, 22 Lip 2008    Temat postu:

Mniam, czekam z niecierpliwością na przepis !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 15:08, 23 Lip 2008    Temat postu:

więc:
smażymy na patelni na oliwce z oliwek szpinak (może byc mrożony) z czosnkiem, papryką, marynowanym zielonym pieprzem, oregano (może byc suszone), warzywa muszą byc takie średnio miękkie (jakby zblanszowane), jak jest za duzo wody to ciut odlewamy;
przekładamy warzywa do miski i dodajemy ser ricotte, mieszamy, nadziewamy cannelloni;
układamy rurki w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, układamy na nich pomidory(puszkowe lub coctailowe), zalewamy beszamelem tak , żeby był trochę ponad rurki, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok 20 min(piec mocno nagrzany)
podobno czasami robi się sos z ricotte, ale poniewaz niekiedy się bryluje, beszamel jest lepszy
smacznego Wesoly
sama też spróbuję, ale dopiero w sobotę, zobaczę jak Tobie wyjdzie :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Czw 0:22, 24 Lip 2008    Temat postu:

uwielbiam Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:53, 24 Lip 2008    Temat postu:

Iandula napisał:
sama też spróbuję, ale dopiero w sobotę, zobaczę jak Tobie wyjdzie :D

Hehe, dobra, będę królikiem doświadczalnym Wesoly Dopiero dzisiaj będe mogła się za to zabrac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 22:20, 27 Lip 2008    Temat postu:

przepis się sprawdził, ale chyba tylko u mnie Mruga
Kocia zamilkła przerazony
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin