Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

czas grillowania - co oprócz kiełbasy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Śro 7:01, 12 Lip 2006    Temat postu:

Ziołowa przyprawa do grilla + czosnek + oliwa + maggi + rozmaryn +sól
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 9:07, 12 Lip 2006    Temat postu:

Grill grillem, ale niedawno z sąsiadem ze starych cegieł i blach sprokurowaliśmy wędzarnię i po raz pierwszy w życiu spróbowaliśmy uwędzić coś. Owym cosiem były pstrągi i nie chwaląc się stwierdzić muszę, że po paru godzinach wszyscy szamali, aż im się uszy trzęsły ! Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pią 10:30, 14 Lip 2006    Temat postu:

Ja do mięsa z drobiu robię taką zalewę:
wino , troszkę miodu, keczup,oliwa, sos sojowy sól,pieprz, czosnek i zioła prowansalskie i odrobina chili.
Marynuję w tym kilka godzin i dopiero na ruszt.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hoss Cartwright
Gość





PostWysłany: Pią 10:40, 14 Lip 2006    Temat postu:

Czyli robicie wszystko by zabić smak mięsa a zastąpić go innymi smakami.
Po sześciu miesiącach nie mam już naymnieyszey potrzeby bycia mięsożercą i schudam dziesiąty kilogram.
Nie namawiam ale polecam.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Pią 10:42, 14 Lip 2006    Temat postu:

Uuu... czyli przez poł roku ssie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pią 11:31, 14 Lip 2006    Temat postu:

Hoss Cartwright napisał:
Czyli robicie wszystko by zabić smak mięsa a zastąpić go innymi smakami.


Nie zabijamy, a wzbogacamy ten smak mniam
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Czw 10:13, 08 Maj 2008    Temat postu:

Myślę, ze warto trochę uaktualnić jakieś nowe pomysły może - bo sezon już w pełni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wanilia



Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów

PostWysłany: Czw 15:32, 08 Maj 2008    Temat postu:

U mnie na ruszt idzie:

- Kiełbasa Wesoly - doskonale wypieczona, ale nie spalona, z ketchupem lub/i musztardą

- Dzwonek łososia - co prawda nie jest on wędzony, ale jak się ładnie zarumieni to tylko dodać cytrynki i ew. soli i niebo w gębie :D

- Karkówka - ale jak znam życie to głównie przysmak mężczyzn (u mnie tylko tata i wujkowie jedzą Jezyk ) - pieczone mięso z przyprawami.

- Pieczone ziemniaczki - U nas pieczemy w mudurkach, potem skórkę zdejmujemy, dodajemy masełko i sól i... rozpływamy się w smaku pieczonego ziemniaczka Mruga

- Pieczony chlebek (grzanka) - Grzanka z tostera nie smakuje tak samo jak z grilla! Wesoly Jest o wiele smaczniejsza, bardziej chrupka... Zwykle większość dzieci zjada Jezyk (najlepiej z kechupem lub masełkiem) Wesoly

EDIT: No i oczywiście zapomniałam o obowiązkowych sałatkach i piciu: tzn. coli, piwie lub herbacie Earl Grey (można się domyślić co dla kogo Jezyk )


Ostatnio zmieniony przez wanilia dnia Czw 15:34, 08 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 6:42, 09 Maj 2008    Temat postu:

Cytat:
- Dzwonek łososia - co prawda nie jest on wędzony, ale jak się ładnie zarumieni to tylko dodać cytrynki i ew. soli i niebo w gębie


zawijacie w folię czy taki goły na ruszt?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wanilia



Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów

PostWysłany: Pią 9:38, 09 Maj 2008    Temat postu:

W sreberko Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Forkate



Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:41, 09 Maj 2008    Temat postu:

A ja kocham filety z mintaja grillowane. Najlepiej jak są bezpośrednio na ruszcie przez jakiś czas, ale mogą być też w sreberku. Pychota! Aha, no i trzeba przyprawić Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Pią 10:46, 09 Maj 2008    Temat postu:

Panga dobrze przyprawiona w sreberku, skrzydełka mniam - bez sreberka jak i z sreberku, ale wtedy tak smakują bardziej na ugotowane, co tam jeszcze - każdy rodzaj mięcha dobrze przyprawionego i szaszłyki z piersi z kurczaka owinięte w boczuś z cebulka papryka i kto tam co jeszcze lubi. Boczek nam daje to, że piersi nie są suche Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Giżycko - MAZURY
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:35, 15 Maj 2008    Temat postu:

A ja cudaka robię: Ziemniaki obrane kroję w plasterki, z folii aluminiowej robię cos na zasadzie sakiewki i wkładam tam ziemniaki. Dodaje do tego krojona w kostke kiełbasę Lub inne miesko). Przyprawiam na ostro (papryka słodka, pepperoni, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayen, itp), zalewam oliwa zoliwek lub olejem. Zawijam to wszystko i na grilla. Po upieczeniu wlewam trochę keczupu, bełtam i wcinam Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wanilia



Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów

PostWysłany: Nie 19:29, 25 Maj 2008    Temat postu:

Jeszcze słyszałam, że można na grillu upiec... jabłko! Naprawdę! Podobnież bardzo dobre, trochę cynamonu i już! Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lechita



Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 615
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 22:23, 25 Maj 2008    Temat postu:

schab moczony w ciemnym piwie, z dodatkiem sosów sojowych i natarty 5cioma smakami oraz imbirem. Jeśli wyciągnę po raz 5 piąty przepis od brata to zapodam Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin