Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

czas grillowania - co oprócz kiełbasy?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 12:51, 28 Kwi 2006    Temat postu: czas grillowania - co oprócz kiełbasy?

Czas grilowania i wieczornych nasiadówek można uznać za otwarty, może warto by było podzielić się własnymi, sprawdzonymi przepisami na grilla.
Mój ulubiony: Grzanka z pomidorem
kromkę chleba lub bułki smaruje się czosnkiem, potem połówką pomidora, daje na ruszt, piecze z jednej i drugiej strony, potem masełko, plasterek pomidora, troszkę cebuli i można tak do rana tanczy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:00, 28 Kwi 2006    Temat postu:

Grillowane banany:
Dosć dojrzałe banany (chyba, że ktoś lubi takie zielonkawe ale po upieczeniu też taki smaczek mają - lepsze takie już nawet przejżałe) kroimy wzdłuż na połówki (w skórkach).
Na każdą połówkę sypiemy odrobinę curtu lub smarujemy miodem - do wyboru i dajemy piórko masła. Ukłądamy połówki na rozgrzanym grilu i przypiekamy az wnętrze będzie miękkie a skórka odchodzić od całości i puści sok. Na koniec możemy posypać kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.

Może i kaloryczne ale jakie pyszne...co to jest połówka banana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 15:02, 28 Kwi 2006    Temat postu:

My poza kiełbasą robimy:
- szaszłyki - zawsze z mięsa drobiowego w wersji pikantnej z papryką, cebulą i pieczarkami, w wersji na słodko przemieszane mięso i kawałki banana (mięso 24h wcześniej marynuje)
- kawałki kurczaka - pałki lub skrzydełka - zawsze z marynaty (marynata robiona według bieżącego kaprysu - czosnkowa, midowa, z papryką...)
- ziemniaki - kładziemy średnie ziemniaki na grilu (w łupinach) i gdy już są miekkie (a długo to trwa), to podajemy je z solą i z dodatkiem masła z czosnkiem, lub jakiegoś serka smakowego (tartare itp)
- rodzice czasem robię jeszcze kawałki karkówki, ale ja fanem tego dania nie jestem stop

ech - sporo tego wyszło, ale może za często grilujemy mysl Obowiązkowym dodatkiem do naszego grila jest wielka misa zielonej sałaty (żeby zachować pozory zdrowego jedzenia tanczy )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:02, 28 Kwi 2006    Temat postu:

Pstrąg z grilla

Składniki:
- pstrąg (na osobę),
- czosnek,
- papryka chili,
- oliwa (dobra),
- cytryna,
- sos sojowy ciemny,
- kolendra,
- sól,
- pieprz,
- alufolia.

Jak przyrządzić?
Rybkę przysposabiamy do spożycia. Potem marynata, tzn. (ilości na 1 rybkę) 100 ml oliwki, w to sos sojowy 25 ml, wyciśnięty czosnek(ząbek), pokrojona 1/2 papryka chili, 1/2 soku z cytryny, kolendra (żywa lub suszona), sól, pieprz. Marynata gryzie się 15-20min., po tym czasie nacieramy rybę marynatą (wszędzie) i pozostawiamy w lodówce na max. 30 min. Następnie rybkę z marynatą umieszczamy w alufoli, tak aby marynata pozostała wewnątrz i na grila. Zalecana niska temperatura grilowania (w dużej pęknie folia i po ptokach). Najlepiej spożywać tę rybkę z sałatką warzywną, a nie z pieczywem.

Potrzebne przybory:
Rybka lubi pływać.

Jak podawać?
Jak wspomniałwm z sałatkami warzywnymi, drugą połówką cytryny skrapiamy podczas jedzonka.

Uwagi:
Potrawę można wykonać również w piekarniku elektrycznym.

Czas przygotowania:
W międzyczasie można sprawdzać. Mięsko miękkie odchodzi z kręgosłupa - rybka gotowa.

Uwagi ode mnie: ja rybę w marynacie nawet na 24 h zostawiłam i potem smakowała jeszcze lepiej (w lodówce of korz). Aha i moim zdaniem, nie musi być tyle tej oliwki i sosu sojowego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pią 21:26, 28 Kwi 2006    Temat postu:

Ziemnaiki pieczone z serem i cebulą.
Kroimy ziemniaki w małą kostkę, obgotowujemy w osolonej wodzie- odcedzamy.
Na folii aluminiowej, posmarowanej oliwą kładziemy ziemniki, w taką samą kostkę pokrojony żółty ser/ tyle samo co ziemniaków/ i drobno posiekaną cebulę.Solimy, pieprzymy, zawijamy ściśle i pieczemy bezpośrednio na rozżarzonych węglach.
W zależności od stopnia podgotowania ziemniaków ok.30 min.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:06, 29 Kwi 2006    Temat postu:

My tam z pstrągiem się tak nie patyczkujemy - oczyścić, opłukać, posypać "warzywkiem" czy inna przyprawa warzywną, w folię, do kratki na rybkę - takie w kształcie ryby ruszta z rekojeścią - i na grilla. Mozna tez bez folii jesli ktos lubi chrupka skórkę.

Na grillu robimy tez kaszankę, grzanki z chleba z masłem i ew. z serem zółtym, biała kiełbasę...
Warzyw jakoś nie bardzo bo wolimy już surowe od takich wymemłanych...
Obowiązkowo u nas tez micha sałaty z rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Czw 7:57, 04 Maj 2006    Temat postu:

grilowana cukinia w czosnkowej marynacie i chlebek też dobre. Cukinię kroimy w plastry, wkładamy do miski posypujemy czosnkiem cebulą, warzywkiem, albo przyprawami do grilla i do lodówki, potem na ruszt jak się podpiecze na chlebek i gotowe.

Te banany nie wypływają?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:03, 04 Maj 2006    Temat postu:

Jak za długo je zostawisz na ruszcie to może się skórka pozwijać choć mnie się nie udało jeszcze "zgubić" zawartości ze środka Mruga
Właśnie piecze się je do czasu puszczenia soku/sosu czy tam właśnie takiego lekkiego pływającego stanu - coś jak rozpróżenie w jabłkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Śro 8:02, 14 Cze 2006    Temat postu:

znalazłam taki przepis:
1 świeży ananas 1/4 szklanki mleka kokosowego (ciekawe gdzie to dostanę, chyba kokos będę musiała kupić) 1/2 szklanki cukru przyprawionego cynamonem. Ananas pokroić, wyciąć twardy środek, owoc pokroić w krążki, gorący ruszt posmarować olejem. Plastry ananasa zanurzyć w mleku, potem w cukrze i na grill, piec po 6 minut z każdej strony - juz jestem głodna uuu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Czw 10:24, 15 Cze 2006    Temat postu:

Brzmi baardzo pysznie.
tanczy
Próbowałas już?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pon 7:49, 19 Cze 2006    Temat postu:

próbowałam w czwartek; nawet dobre, ale jak dla mnie za słodkie i mleczko kokosowe chyba zbyteczne, następnym razem spróbuję bez dodatków. Dzieciakom smakowało tanczy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pon 8:07, 19 Cze 2006    Temat postu:

Spróbuj następnym razem banana z czekoladą.
Jest naprawdę dobry i niezbyt słodki.
Kładzie się banana w skórce jak "łódkę", znaczy ogonem do góry, nacina wzdłuż środka, ale nie do końca.W przecięcie wkładamy pasek czekolady/ słodkiej, mozna z orzechami/ i kładziemy na ruszt.
Ja zamykam pokrywę.
Trzymam tak długo,az skórka będzie czarna, a czekolada płynna. mniam
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pon 10:00, 19 Cze 2006    Temat postu:

Cytat:
Ja zamykam pokrywę.
Trzymam tak długo,az skórka będzie czarna, a czekolada płynna


nie mam pokrywy może być folia?
A gdyby te owoce (banan, ananas) lekko spkropić rumem albo koniakiem? próbował ktoś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pon 10:19, 19 Cze 2006    Temat postu:

Można folią.ja przykrywam, bo szybciej pieką się.
Pewnie mozna dać jakis smak, jak ktoś lubi.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pumcia
Lewada? Co to dla nas :P Deeesstaaa!


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sączów/Warszawa

PostWysłany: Wto 18:44, 11 Lip 2006    Temat postu:

a w czym marynujecie miesko?? kuraka i lopatke w tym samym? zdradzcie tajemne sklady!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin