|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 20:49, 23 Lut 2008 Temat postu: Kurczak |
|
|
Oglądając w sobotni poranek leniwie TV z pozycji wyrka wpadłam na jakiś kulinarny program gdzie amerykański oszołom przygotowywał pieczonego kurczaka, ziemniaki, pomidory, boczuś.
Ogólnie zestaw miał z milion kalorii, ociekał tłuszczem i na sam widok człowiek czuł ten kapiący tłuszcz.
Ale pomysł samego kurczaka przypadł rodzince do gustu.
Spory kurczak obsypany pieprzem, solą, przyprawą złocista do kurczaka i sporą ilością majeranku wylądował w otwartej brytfannie w piekarniku nagrzanym do 200*C na 2 h. Podlewałam go oliwą co 20 min.
Wyszedł pyszny.
Do tego gotowane ziemniaki i sałatka z czerwonej papryki, pomidora, ogórków konserwowych, kapusty pekińskiej, polane sosem knorra do sałatki włoskiej.
mniam
Oszołom na kurczaku położył plasterki boczku.. ja nie miałam takowego, ale może warto spróbować.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wanilia
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów
|
Wysłany: Nie 16:44, 02 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o kurczaka to polecam w sosie curry - kurczaczek staje się ostrzejszy i nabiera wyrazistego smaku Słyszałam też o opcji w sosie pomidorowym z przyprawami (oregano, pieprz), ale to wszystko zależy od smakosza!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:55, 30 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ja dzis zrobiłam filety z kurczaka.
Z Fixem Knorra "kiesoznki z kurczaka w sosie czosnkowym".
Podeszłąm sceptycznie (bo nie przepadam za takim irzeczami) ale był w domu ten Fix i jakos tak z ciekawości złapałam torebkę (albo z wygłodnienia).
Co prawda mój jeden filet (2 piersi) ważyły 400 gram (a nie 4 piersi jak na opakowaniu, musiałyby być bardzo cherlawe) to zamaist zrobić kieszonki pocięłąm na cienkie palstry i zawinęłam słupek sera z szynka i owym filetem, zalałąm tym sosem z przepisu...
Ledwo wytrzymałam ten aromat przy pieczeniu
Ugotowałąm ziemniaczki do tego, polałąm owym sosikiem...mmmmm no pycha
Polecam jako szybkie danie.
Piekło się pół godziny a przygotowanie zajęło mi z 10 minut (co to głodny człowiek zrobi z prędkoscią światła).
Naprawdę smaczne i nie jest takie sztuczne w smaku jak potarfią być takie torebkowe specjały.
Ostatnio zmieniony przez majak dnia Pią 18:58, 30 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:41, 30 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
wanilia napisał: | Jeśli chodzi o kurczaka to polecam w sosie curry - |
Ja również polecam [link widoczny dla zalogowanych] - mój ostatni sprawdzony hicior
O ile oczywiście lubicie orientalne przyprawy ze świeżo startym imbirem w roli głównej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo.. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:24, 31 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
poszłam na łatwiznę i 3/4 robocizny zrobiła za mnie firma Hortex
kupiłam torebkę z zamrożonym daniem "kurczak z warzywami" czy jak to ta nazwa leciała. najpierw do jednego garnka wrzuciłam danie, potem oddzieliłam ryż z kukurydzą i marchewką od brokuł i kurczaczka. ryż z kukurydzą i marchewką zrobiłam na oleju w garnku na tyle sporym żeby reszta składników sie potem tam zmieściła, brokuły poddusiłam, a kurczaka wrzuciłam na patelnie i dodałam ostrej i słodkiej czerwonej papryki, ziółek które były w opakowaniu z daniem... potem do ryżu wrzuciłam brokuły, dodałam resztę ziółek z torebki dołączonej do dania, wrzuciłam kurczaka i delikatnie wymieszałam.... PYCHA!
dobrze przyrządzone z torebki nie jest złe polecam
Ostatnio zmieniony przez grrrrrrr dnia Sob 14:26, 31 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:54, 09 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jakaś nowa [link widoczny dla zalogowanych] z przepisami na dania z kurczaka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hagane
Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Silesia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:59, 09 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kurczak z rożna... mmniam
Albo gotowany z rosołu. Albo filety, albo udka
Ja bardzo, a prawie najbardziej - lubię dania w klimacie "orientalnym", czyli wszelkie potrawki chińskie (i nie tylko) z udziałem kurczaka. Czasem nawet na podstawie mrożonek z wkładem własnym..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 8:59, 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Nie chodzi o samego kurczaka, a jego wątróbkę jeśli ktoś lubi
znajoma dała mi przepis na wątróbkę w ziołach i jabłkach
wątróbkę płuczemy, osuszamy, obsypujemy :tymianek, bazylia, oregano, co lubimy z ziół najbardziej
zostawiamy na parę godzin
rozgrzewamy olej słonecznikowy (może być każdy jeden, a już na pewno oliwka z oliwek) , na rozgrzany tłuszcz wrzucamy tradycyjnie bardzo drobno posiekaną cebulę, jak się zeszkli, kładziemy kawałki wątróbki (nie otaczamy jej mąką!!!), jak się ładnie zarumieni-przewracamy, na wierzch kładziemy jabłka, w przeciwieństwie do cebuli grubo skrojone w słupki, tak żeby zakrywały całą wątróbkę, po zarumienieniu się tej drugiej strony, całość wędruje na talerz, ozdabiamy świeżą zieleniną (bazylia, sałata, kawałek jabłka, cytryny,co mamy;))
smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rudzinka1
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kwidzyn, pomorskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:16, 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
A jadacie kurczaka upieczonego na tronie ?? Lub na butelce jak kto woli... Chodzi o to by całego, przyprawionego kurczaka (bez wnętrzności oczywiście) nadziać zadnią stroną na słoik ( niektórzy nadziewają na butelkę, ja wolę słoik) wypełniony wodą i tak siedzącego kurczaka wkładamy do piekarnika na jakieś 2 godzinki.
Przyprawy dobieramy jak kto woli. Ja mieszam ze sobą olej z miodem i dodadaję do tego wegetę, pieprz, pieprz ziołowy, trochę czyli (fajnie komponuje się z miodem), i trochę mieszanki ziołowej do kurzczaka, tym smaruję kurczka bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Podczas pieczenia polewam pare razy wodą z góry. Na blaszcze zrobi się fajny sosik, którym potem polewam ziemniaczki. Polecam serdecznie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 16:31, 28 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
rudzinko, a ta butelka nie pęknie? przecież żaroodporna nie jest
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rudzinka1
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kwidzyn, pomorskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:12, 02 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Nie, butelka jeszcze nigdy nie pękła, słoik też nie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 18:53, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj pijąc jogurt melonowo-truskawkowy, wpadłam na pomysł połączenia smaku melona z kurczakiem z curry. Po zerknięciu w sieć okazało się, że ktoś już to robił Ale zrobiłam i tak po swojemu.
No i wyszedł pyszny! Pierś pokroiłam w kawałki, podsmażyłam na oliwie, dodałam przyprawy, dorobiłam nieco sosu, wkroiłam kawałki melona, podusiłam trochę i koniec Gotując to nie potrafiłam ocenić tego smaku, na pewno słodkawy plus charakterystyczny curry, dopiero po połączeniu z ryżem oceniłam, że jestem zdolna bestia i będę kiedyś dobrą żoną
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ra
Dołączył: 17 Mar 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 9:10, 24 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
rudzinka1 napisał: | A jadacie kurczaka upieczonego na tronie ?? |
Ja lubię na piwie tak robionego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
levemi
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Opole
|
Wysłany: Pon 7:18, 12 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
wczoraj brat zrobił
a więc:
kurzy cycek kroimy na kawałki
każdy kawałek moczymy w sosie czosnkowym (jogurt, czosnek, majonez, przyprawy)
i obtaczamy w mocno zgniecionych czipsach (o matko jak to sie pisze? ) u mnie były o smaku paprykowym
i sruuuuuu do piekarnika aż sie zarumieni
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SztukmistrzSt
Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 18:46, 21 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak się przygotowuję, bo sam nie robię, ale serdecznie wszystkim polecam, jako że jestem smakoszem kurczaka w każdej postaci..:
- pierś kurczaka,
- szpinak
- duża ilość czosnku,
- ser żółty,
- rzeczy do panierki kurczaka.
Robimy zwykłe kotlety z kurczaka, tylko do środka dodajemy szpinaku (jak najwięcej!) a pod koniec smażenia posypujemy albo kładziemy na niego żółty ser, żeby się roztopił. Oczywiście przyprawy wedle podniebienia
Cudo, pycha, nic tylko się zajadać!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|