Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kurczak
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 20:49, 23 Lut 2008    Temat postu: Kurczak

Oglądając w sobotni poranek leniwie TV z pozycji wyrka wpadłam na jakiś kulinarny program gdzie amerykański oszołom przygotowywał pieczonego kurczaka, ziemniaki, pomidory, boczuś.
Ogólnie zestaw miał z milion kalorii, ociekał tłuszczem i na sam widok człowiek czuł ten kapiący tłuszcz. Kwadratowy

Ale pomysł samego kurczaka przypadł rodzince do gustu.
Spory kurczak obsypany pieprzem, solą, przyprawą złocista do kurczaka i sporą ilością majeranku wylądował w otwartej brytfannie w piekarniku nagrzanym do 200*C na 2 h. Podlewałam go oliwą co 20 min.
Wyszedł pyszny.
Do tego gotowane ziemniaki i sałatka z czerwonej papryki, pomidora, ogórków konserwowych, kapusty pekińskiej, polane sosem knorra do sałatki włoskiej.
mniam Mruga

Oszołom na kurczaku położył plasterki boczku.. ja nie miałam takowego, ale może warto spróbować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wanilia



Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów

PostWysłany: Nie 16:44, 02 Mar 2008    Temat postu:

Jeśli chodzi o kurczaka to polecam w sosie curry - kurczaczek staje się ostrzejszy i nabiera wyrazistego smaku Wesoly Słyszałam też o opcji w sosie pomidorowym z przyprawami (oregano, pieprz), ale to wszystko zależy od smakosza! Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:55, 30 Sty 2009    Temat postu:

Ja dzis zrobiłam filety z kurczaka.
Z Fixem Knorra "kiesoznki z kurczaka w sosie czosnkowym".
Podeszłąm sceptycznie (bo nie przepadam za takim irzeczami) ale był w domu ten Fix i jakos tak z ciekawości złapałam torebkę (albo z wygłodnienia).
Co prawda mój jeden filet (2 piersi) ważyły 400 gram (a nie 4 piersi jak na opakowaniu, musiałyby być bardzo cherlawe) to zamaist zrobić kieszonki pocięłąm na cienkie palstry i zawinęłam słupek sera z szynka i owym filetem, zalałąm tym sosem z przepisu...
Ledwo wytrzymałam ten aromat przy pieczeniu wstyd
Ugotowałąm ziemniaczki do tego, polałąm owym sosikiem...mmmmm no pycha jupi
Polecam jako szybkie danie.
Piekło się pół godziny a przygotowanie zajęło mi z 10 minut (co to głodny człowiek zrobi z prędkoscią światła).

Naprawdę smaczne i nie jest takie sztuczne w smaku jak potarfią być takie torebkowe specjały.


Ostatnio zmieniony przez majak dnia Pią 18:58, 30 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:41, 30 Sty 2009    Temat postu:

wanilia napisał:
Jeśli chodzi o kurczaka to polecam w sosie curry -

Ja również polecam [link widoczny dla zalogowanych] - mój ostatni sprawdzony hicior mniam
O ile oczywiście lubicie orientalne przyprawy ze świeżo startym imbirem w roli głównej Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo..
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:24, 31 Sty 2009    Temat postu:

poszłam na łatwiznę i 3/4 robocizny zrobiła za mnie firma Hortex wstyd
kupiłam torebkę z zamrożonym daniem "kurczak z warzywami" czy jak to ta nazwa leciała. najpierw do jednego garnka wrzuciłam danie, potem oddzieliłam ryż z kukurydzą i marchewką od brokuł i kurczaczka. ryż z kukurydzą i marchewką zrobiłam na oleju w garnku na tyle sporym żeby reszta składników sie potem tam zmieściła, brokuły poddusiłam, a kurczaka wrzuciłam na patelnie i dodałam ostrej i słodkiej czerwonej papryki, ziółek które były w opakowaniu z daniem... potem do ryżu wrzuciłam brokuły, dodałam resztę ziółek z torebki dołączonej do dania, wrzuciłam kurczaka i delikatnie wymieszałam.... PYCHA! jupi :D

dobrze przyrządzone z torebki nie jest złe Mruga Jezyk polecam Wesoly


Ostatnio zmieniony przez grrrrrrr dnia Sob 14:26, 31 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:54, 09 Mar 2009    Temat postu:

Jakaś nowa [link widoczny dla zalogowanych] z przepisami na dania z kurczaka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hagane



Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:59, 09 Mar 2009    Temat postu:

Kurczak z rożna... mmniam :D
Albo gotowany z rosołu. Albo filety, albo udka Mruga

Ja bardzo, a prawie najbardziej - lubię dania w klimacie "orientalnym", czyli wszelkie potrawki chińskie (i nie tylko) z udziałem kurczaka. Czasem nawet na podstawie mrożonek z wkładem własnym..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 8:59, 28 Kwi 2010    Temat postu:

Nie chodzi o samego kurczaka, a jego wątróbkę jeśli ktoś lubi
znajoma dała mi przepis na wątróbkę w ziołach i jabłkach

wątróbkę płuczemy, osuszamy, obsypujemy :tymianek, bazylia, oregano, co lubimy z ziół najbardziej
zostawiamy na parę godzin
rozgrzewamy olej słonecznikowy (może być każdy jeden, a już na pewno oliwka z oliwek) , na rozgrzany tłuszcz wrzucamy tradycyjnie bardzo drobno posiekaną cebulę, jak się zeszkli, kładziemy kawałki wątróbki (nie otaczamy jej mąką!!!), jak się ładnie zarumieni-przewracamy, na wierzch kładziemy jabłka, w przeciwieństwie do cebuli grubo skrojone w słupki, tak żeby zakrywały całą wątróbkę, po zarumienieniu się tej drugiej strony, całość wędruje na talerz, ozdabiamy świeżą zieleniną (bazylia, sałata, kawałek jabłka, cytryny,co mamy;))
smacznego Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rudzinka1



Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kwidzyn, pomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:16, 28 Kwi 2010    Temat postu:

A jadacie kurczaka upieczonego na tronie ?? Lub na butelce jak kto woli... Chodzi o to by całego, przyprawionego kurczaka (bez wnętrzności oczywiście) nadziać zadnią stroną na słoik ( niektórzy nadziewają na butelkę, ja wolę słoik) wypełniony wodą i tak siedzącego kurczaka wkładamy do piekarnika na jakieś 2 godzinki.
Przyprawy dobieramy jak kto woli. Ja mieszam ze sobą olej z miodem i dodadaję do tego wegetę, pieprz, pieprz ziołowy, trochę czyli (fajnie komponuje się z miodem), i trochę mieszanki ziołowej do kurzczaka, tym smaruję kurczka bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Podczas pieczenia polewam pare razy wodą z góry. Na blaszcze zrobi się fajny sosik, którym potem polewam ziemniaczki. Polecam serdecznie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 16:31, 28 Kwi 2010    Temat postu:

rudzinko, a ta butelka nie pęknie? przecież żaroodporna nie jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rudzinka1



Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kwidzyn, pomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:12, 02 Maj 2010    Temat postu:

Nie, butelka jeszcze nigdy nie pękła, słoik też nie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Forkate



Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:53, 18 Lip 2013    Temat postu:

Dzisiaj pijąc jogurt melonowo-truskawkowy, wpadłam na pomysł połączenia smaku melona z kurczakiem z curry. Po zerknięciu w sieć okazało się, że ktoś już to robił lol Ale zrobiłam i tak po swojemu.
No i wyszedł pyszny! Pierś pokroiłam w kawałki, podsmażyłam na oliwie, dodałam przyprawy, dorobiłam nieco sosu, wkroiłam kawałki melona, podusiłam trochę i koniec :D Gotując to nie potrafiłam ocenić tego smaku, na pewno słodkawy plus charakterystyczny curry, dopiero po połączeniu z ryżem oceniłam, że jestem zdolna bestia i będę kiedyś dobrą żoną cwaniaczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ra



Dołączył: 17 Mar 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 9:10, 24 Lip 2013    Temat postu:

rudzinka1 napisał:
A jadacie kurczaka upieczonego na tronie ??

Ja lubię na piwie tak robionego Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
levemi



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Opole

PostWysłany: Pon 7:18, 12 Sie 2013    Temat postu:

wczoraj brat zrobił mlotek
a więc:

kurzy cycek kroimy na kawałki
każdy kawałek moczymy w sosie czosnkowym (jogurt, czosnek, majonez, przyprawy)
i obtaczamy w mocno zgniecionych czipsach (o matko jak to sie pisze? Mruga) u mnie były o smaku paprykowym
i sruuuuuu do piekarnika aż sie zarumieni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SztukmistrzSt



Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 18:46, 21 Gru 2015    Temat postu:

Nie wiem jak się przygotowuję, bo sam nie robię, ale serdecznie wszystkim polecam, jako że jestem smakoszem kurczaka w każdej postaci..:
- pierś kurczaka,
- szpinak
- duża ilość czosnku,
- ser żółty,
- rzeczy do panierki kurczaka.

Robimy zwykłe kotlety z kurczaka, tylko do środka dodajemy szpinaku (jak najwięcej!) a pod koniec smażenia posypujemy albo kładziemy na niego żółty ser, żeby się roztopił. Oczywiście przyprawy wedle podniebienia Jezyk


Cudo, pycha, nic tylko się zajadać!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin