Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczeń
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:28, 06 Wrz 2006    Temat postu: Pieczeń

Z jakiego mięsa najczęściej robicie? Z jakimi dodatkami? Będę wdzięczna za konkretne, sprawdzone przepisy ! please
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 16:38, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Ja robie dwa typy pieczeni - schab nadziewany śliwkami lub szynkę wieprzową z majerankiem i czosnkiem. Przpisy nie są skomplikowane - natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika (schab wcześniej nadziać śliwkami). Z przypraw, to schab nacieram solą i lekko posypuję majrankiem, a szynka, to zawsze sól, czosnek, majeranek (dużo), a potem już wedle fantazji - czasem trochę goździków dodaję, czasem grzybki suszone...
Zawsze mięso z przyprawami trzymam jeden dzień w lodówce - wtedy jest bardziej aromatyczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Śro 16:44, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Łopatka b/k z rozmarynem, marynowana w ziołach, czosnku i maggi, pieczona w garnku ciśnieniowym - Alyen lubi i czasem robię.
Z wołowiny to najczesciej śląskie rolady, ale to raczej domena mojej Mamy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:05, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Hmm, no ja mam tylko obawy co do tego schabu i szynki - czy czasem nie za suche mięso jak na pieczeń? Nie masz z tym problemów?

I pytanie do Nongie: a jak długo pieczesz w tym garnku ciśnieniowym (szybkowarze)? Chyba muszę zaopatrzyć się w takie cuś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 17:09, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Nie mam z tym najmniejszych problemów - piekę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i mięsko wychodzi rewelacyjne. Tylko trzeba sie pilnować co by go nie piec za długo, bo wtedy rzeczywiście masz szansę wyprodukować coś niejadalnego. Ja mam ten problem, ze mój mąż tłuszczu nie ruszy, a więc pieczenie karkówki czy łopatki odpada (no chyba, że sama chciałabym ją zjeść
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:20, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Moja mama też robi schab ze śliwką/morelą w prodiżu owinięty folią aluminiową i jest soczysty.
Szynkę zawsze jednak z tłuszczykiem, który podkrawa w krateczkę - wygląda to potem efektownie. Przyprawy te same co Monika78 Wesoly Szyneczka też w prodiżu ale bez folii.

Mój dziadek natomiast robi schab przetykany słoninką - wkłąda paski 1x1 cm wzdłuż mięśnia i takie cuś piecze.

Albo pieczeń z piersi indyka - przyprawy jak kto lubi, tyle, że faktycznie dosć suche to, ale na zimno do kanapek z jakimś sosikiem akurat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:23, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Monika78 napisał:
Nie mam z tym najmniejszych problemów - piekę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i mięsko wychodzi rewelacyjne. Tylko trzeba sie pilnować co by go nie piec za długo, bo wtedy rzeczywiście masz szansę wyprodukować coś niejadalnego.


No to jak długo w takim razie pieczesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 16:07, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Piekę na oko - trudo mi dokłądnie czas określić... wstawiam do zimnego piekarnika, na 160 stopni i schab siedzi koło 3 godzin, choć czasem dłużej, czasem krócej... najczęściej tak po upływie 2,5 godziny zaczynam co 20 minut sprawdzać szpikulcem czy mięso jest już dobre. Jesli schab jest cieńszy to piecze sie krócej, grubszy dłużej, a czasem to chyba jeszcze zależy czy mięso było z młodego osobnika...
Ogólnie mój piekarnik jest chyba jakiś inny, bo nigdy nie sprawdzaja mi sie ksiażkowe czasy pieczenia - u mnie wszystko trwa sporo dłużej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:26, 07 Wrz 2006    Temat postu:

ale narobiłyście mi apetytu.. dobrze że już jestem po zupie... schabik w folii będzie w sobotę Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)


Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 16:28, 07 Wrz 2006    Temat postu:

farciara... po obiadku już. Ja po pracy zmykam do konia, w domu bedę po 22 i obiad obejdzie mnie dziś duuużym łukiem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:31, 07 Wrz 2006    Temat postu:

bycie kurą domową.. moja ostatnia pasja .. ma swoje dobre strony i dziecko sie cieszy że ma obiad w normalnech godzinach :D

A co z sosem pieczeniowym, ja jestem jego wielką wielbicielką, ale nie umiem robić.. te gotowizny mnie nie zadawalają... a w moim jakieś grudki wychodzą.. jak robicie pyszny sos ?
HELP
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:17, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Dołączam się do pytania co z sosem pieczeniowym Wesoly Mmmniaam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Czw 19:57, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Mięso w szybkowarze - 5 minut na opieczenie, 20 minut na duszenie, 10 minut na dopiekanie. Sos wychodzi najlepszy bez mącznych zagęstników, trzeba tylko dolać chudej śmietany i podgrzewać do odparowania nadmiaru wody. Ciekawy efekt daje zagęszczanie a'la Makłowicz - razowym chlebem. Jeżeli zagęszczamy mąką, to trzeba pamietać o rozmieszaniu jej w zimnej wodzie - grudki robią się od wlewania do zbyt gorącej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:37, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Ciekawy efekt daje zagęszczanie a'la Makłowicz - razowym chlebem.


ale jak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Czw 21:49, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Kruszysz kromkę razowca i wrzucasz do sosu, gotujesz aż sie całkiem rozpadnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin