Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczonki :]

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 9:20, 22 Sie 2006    Temat postu: Pieczonki :]

Tam mi smakowały, ze zamierzam dziś Alyenowi powtorzyć Kwadratowy

Mam już: garnek cisnieniowy, buraki, ziemniaki, marchewę, cebulę.
Piszcie co z tym teraz zrobić i o czym zapomnialam.
Dokupię boczek (czy zamiast moze być szynka?).
Czy liscie kapusty są obowiązkowe?
Vegetta koniecznie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kopytko
Najlepsze kasztany na stodolskich łąkach


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 11:54, 22 Sie 2006    Temat postu:

A moja siostrzyczka robi tak:
ścianki garnka smaruje skórką z wędzonego boczku i wykłada liśćmi kapusty, do środka pokrojone w plasterki ziemniaki, boczek wędzony, cebula, kiełbasa, na przemian z liśćmi kapusty( smaczne są dość duże kawałki) czasami dodaje też skrzydełka z kurczaka trochę przypraw oczywiście wedle uznania i to wszystko, acha i koniecznie dobre towarzystwo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:50, 22 Sie 2006    Temat postu:

To takie cuś jak kociołek do ogniska?
Bo my takie coś mamy i w sumie to wrzucamy warstwami wszystko co się da - kalafior, paptyka, udka, fasolka, kapusta, boczek, itp przyprawy w niewielkich ilosciach, zamknąć i do ogniska.

O wiele szybciej się to wszystko robi niż tradycyjnie i jakie smaczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Śro 22:43, 23 Sie 2006    Temat postu:

Ha! Wlasnie skończyłam przyrządzać w garnku ciśnieniowym.
Z modyfikacji - zamieniłam boczek na szynkę. Czas przygotowania nie licząc obierania i ciachania - uwaga, uwaga - 7 minut (!).
Ja dałam 10 i trochę za miekkie wyszły, ale jadalne Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 7:59, 28 Sie 2006    Temat postu: Re: Pieczonki :]

Zawsze robiłem tak:

Kociołek wykładałem folią - to ogranicza przytwieranie do kociołka i ułatwia potem czyszczenie. Na dno - łyżka oliwy i grube plastry tłustego boczku. Na boki - liście kapusty. A potem "plasterkowymi" warstwami: ziemniaki, kiełbasa, buraki, boczek, cebula, marchew. Ziemniaków nie solę, daję za to wegety, która jest słona. Pieprz - wedle uznania. Na wierzch - warstwa liści kapuścianych. Wszystkiego trzeba nakłaść "z czubkiem" - w procesie gotowania to się ładnie ubija.

Sztuką jest gotowanie tego wszystkiego na ognisku - ogień musi być symboliczny i w zasadzie tylko z boków kociołka; w przeciwnym razie dno przypaliłoby się, w totalnie wszystko przeszłoby spalenizną. Druga rzecz, to konieczność przewrócenia kociołka dnem do góry na sam koniec - jak się tego nie zrobi, to wierzch będzie suchy, a na dnie - zupa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Pon 9:04, 28 Sie 2006    Temat postu:

A tam się ma coś z niego wylać, jak go obrócisz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:19, 28 Sie 2006    Temat postu:

nongie napisał:
A tam się ma coś z niego wylać, jak go obrócisz?


Może coś wrzącego pociec, więc uwaga na palce. Generalnie: nie chodzi o cedzenie, tylko o zwilżenie całego "wkładu".

No i p.s.: najlepszym napojem do pieczonek jest mocno zmrożona wódeczka - piwo w tym jednym jedymyn przypadku się nie sprawdza Mruga Z tym, że nadmiar wódeczki może spowodować, iż z pieczonek zrobią się pijaczonki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin