Forum Stajenka Strona Główna

Przepis na perliczkę

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 21:46, 24 Sty 2006    Temat postu: Przepis na perliczkę

Kupiłam zamrozona perliczke.
Poniewaz będe ją przyrządzać za jakiś czas, to prośba
może macie sprawdzony przepis na tego ptaka, żeby nie była zbyt sucha Wesoly
Powrót do góry
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 8:20, 25 Sty 2006    Temat postu: Re: Przepis na perliczkę

guli napisał:
przepis na tego ptaka, żeby nie była zbyt sucha Wesoly


Co do suchości - niedawno użerałem się ze sprzezentowanym przez myśliwego bażantem. Bażant ma to do siebie, że ma przepyszne, ale jednocześnie bardzo suche mięso. Sprawę pogarsza fakt, że trzeba go długo piec (ca. 4 godziny).

Pierwsza sprawa: pticę trzeba grubo obłożyć boczkiem - to jest Warunek Konieczny, niestety Niewystarczający.

Druga rzecz: zaopatrz się w rękaw foliowy do pieczenia drobiu. To zlikwiduje problem wysuszania się mięsa podczas pieczenia. Do dostania w każdym supermarkecie. Trzeba pamiętać, żeby przed wsadzeniem do piekarnika ponakłuwac folię igłą, bo jak nie, to "puchnące" gorące powietrze rozsadzi ją od środka.

Trzeci sposób to wcześniejsze skruszenie mięsa. Czyli mówiąc wprost: doprowadzenie go do stanu częściowego rozkładu... :o

Znalezione:

Perliczka nadziewana bakaliami

• 1 perliczka (około 1,5 kg)
• 300 g ugotowanego ryżu
• 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
przyprawy:
• sól, pieprz
ponadto:
• wykałaczki

Sposób wykonania:
Sprawioną perliczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem i odstawić.
Bakalie sparzyć. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ryżu wraz z bakaliami.
Doprawić solą. Perliczkę nafaszerować i spiąć dokładnie wykałaczkami.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 80 minut. Podawać na gorąco.


Perliczka z sosem jałowcowym

Składniki:
• 1 perliczka
• suszone jagody jałowca
• 5 dag słoniny wędzonej
• 2,5 dag masła
• 0,125 l rosołu z kostki bulionowej
• sól

Oczyszczoną i skruszałą perliczkę umyć, osuszyć i nasolić. Przetrzymać godzinę w chłodnym miejscu.
Słoninę wędzoną pokrajać na kawałki i naszpikować nią piersi perliczki. Pół łyżki masła wymieszać z tłuczonym jałowcem (8 ziaren), włożyć do środka perliczki. Posmarować z zewnątrz oliwą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, często polewając sosem z pieczenia. Przygotować sos. Mąkę zrumienić z resztą masła, rozprowadzić rosołem. Dodać sos z pieczeni oraz utłuczonych 5 jałowcowych jagód.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
guli
Gość





PostWysłany: Śro 9:05, 25 Sty 2006    Temat postu:

Ten z bakaliami przepis podoba mi się.
A rękaw do pieczenia to mam, bo czesto używam.
Jadłam kiedys perliczke w jakimś sosie, ale nie znam przepisu.
Może jeszcze ktos bedzie znał.
Perliczka jest zamrozona, więc też powinna "skruszeć"i oczywiście wypatroszona Wesoly
Powrót do góry
Mestena
Just call me VIP... ;)


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 726
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: szukam swojego miejsca na Ziemi

PostWysłany: Śro 10:50, 25 Sty 2006    Temat postu:

U mnie takie w stajni biegają i wrzeszczą w niebogłosy, chyba muszę jakąś odłowic ;>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 11:18, 25 Sty 2006    Temat postu:

guli napisał:
Perliczka jest zamrozona, więc też powinna "skruszeć"i oczywiście wypatroszona Wesoly


Metodą Johna Blackthorne'a ? :D:D:D

P.S. Na prośbę Koci wyjaśniam, że opisana przez Jamesa Clavella w "Shogunie" metoda, o której opowiada główny bohater, polegała na zawieszeniu bażanta za te długie pióra w zadku i czekania tak długo, aż wyrwą się pod ciężarem ptaka, tj. aż bażant spadnie na ziemię. A że skubałem bażanta, to wiem, że te zadkowe pióra siedza wyjątkowo mocno... :o
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:05, 25 Sty 2006    Temat postu:

Perliczka po generalsku

Perliczka pieczona
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin