Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sery!!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:15, 15 Lis 2007    Temat postu:

Ja jeszcze jako przepyszne wspomnienie pamietam ser z orzechami włoskimi.
W sumie w sklepie to wygląda jak tort, w przezroczystym pojemniku, udekorowany na wierzchu połówkami orzechów, w środku warstwowo przetykany owymi orzechami również. Przepyszny.
Raz w życiu próbowałam ale po sklepach jak najbradziej dostępny Wesoly
Szukając zdjęcia natknęłam się jeszcze na roladę w ten sam sposób robioną.

A i jeszcze korbacze - małe przegryzki w formie długich pasków lub warkoczy, naturalne, wedzone lub w papryce Wesoly

W kwietniu Adam był we Francji, przywiózł stamtąd nieco serów...
Najwiekszym wyzwaniem był ser z mleka kozego z pleśnią biała na wierzchu a pleśnia zieloną w srodku. Żeby toskonsumować nie wolno było wąchać, zrestzą cała lodówka tym śmierdziała... Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boubi
Melka i rżysko jest ponad wszystko ;)


Dołączył: 24 Maj 2007
Posty: 4504
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Raciborz-Lozanna

PostWysłany: Czw 14:50, 15 Lis 2007    Temat postu:

Janetko,
Nie widzialas, bo:
1. Jak zrobilysmy spotkanie - to Filipa nie bylo (lodowka wowczas u mnie bardziej pusta)
2. Nawiozlyscie tyle dobroci, ze nawet jak cos bylo, to zniknelo pod stertami kielbas, smalczyku, pieczonego kurczaka i nie wiem czego jeszcze.

Osm i Dakron: popieram wyruszenie w moje strony juz dzis. Moze byc w ramach zajec w podgrupach. Zwierzeta - mile widziane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Czw 23:23, 15 Lis 2007    Temat postu:

Boubi - ja sobie musze z Twoim Filipem porozmawiac :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:14, 13 Mar 2008    Temat postu:

Dla smakoszy seró białych polecam przy okazji bytności na Litwie skosztować takich oto specyfików:
- ser bialy z kminkiem (ser ma nieco inny smak niż nasze białe sery, jest bardziej zwarty, suchy, treściwy, być moze suszony, aż tak sie nie znam)

- ser bialy z papryką (obtoczony na wierzchu - jadłam takze wersję mozzarella)
- ser biały z vegetą czy czymś takim.

Ewentualnie wersja słodka:
- z rodzynkami

- z makiem


Jadłam także wersję delikatnego sera (przypominajacego nasz sernik na zimno) z makiem i gaalertą kolorową pokrojoną w kostkę. Słodki lekki serek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 12:33, 17 Lip 2008    Temat postu:

Dla nie lubiących białego sera polecam ser typu Capri, jest to serek na bazie serwatki.




MASCARPONE SER ŚMIETANKOWO - KREMOWY



i parę zdań na jego temat wygrzebanych w necie

Charakteryzuje się gładką, aksamitną konsystencją i naturalnym, śmietankowym smakiem.Mascarpone - to produkt z pogranicza sera, masła i śmietany. Ma smarowność masła i jednocześnie mniejszą o połowę zawartość tłuszczu. Wyśmienicie smakuje z pieczywem. Śmietanę z powodzeniem zastępuje w daniach obiadowych, sosach do mięs, ryb i makaronu. Lekko słodki smak serka nabiera wyrazu w deserach, kremach do ciast i tortów. (1kg 19.96zł) opak. 250g 4 99 zł dodać do koszyka
Wiecej informacji.

Niestety oba serki są potwornie tłuste, ale może dlatego sa takie pyszne Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:12, 17 Lip 2008    Temat postu:

szalonaisa napisał:
Mascarpone - to produkt z pogranicza sera, masła i śmietany. Ma smarowność masła i jednocześnie mniejszą o połowę zawartość tłuszczu.

O połowę mniej niż masło? No, raczej nie, bo zawartość tłuszczu w tym serze wynosi ok. 80% w suchej masie, to w sumie tyle, co masło Wesoly W końcu wyrabia się go ze śmietany, a nie mleka, jak pozostałe sery. Mascarpone nadaje się idealnie do przyrządzania Tiramisu. Ale jak dla mnie jest jednak zdecydowanie za tłusty.

A co do lżejszych serków, to z serwatki produkowany jest również serek Ricotta (20-30% tłuszczu). Też nadaje się do deserów. Ostatnio robiłam na bazie tego sera placki podobne do naleśników.


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 14:14, 17 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:29, 17 Lip 2008    Temat postu:

szalonaisa napisał:
Generalnie kocham wszelkie sery kończące się "der", są słodkie z dziurami i fajnie się roztapiają na grzankach.

Witaj w klubie ! I mimo, że będąc kilka razy we Francji, kosztując francuskie sery z pleśnią, bez pleśni, śmierdzące (czasami trzeba było autentycznie zatykać nos) i nieśmierdzące, z winem i bez, najchętniej wracam do naszych serów z MSM Mońki. Polecam np. ser Aldamer - wyróżniony 1 miejscem na XXI Krajowej ocenie serów zorganizowanej przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy.

Co tu dużo pisać - jest po prostu pyszny!


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 14:30, 17 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:48, 26 Lut 2013    Temat postu:

W tym roku zaczęliśmy naukę robienia serów :D
Rozpoczeliśmy od sera korycińskiego. Polecam wsyztskim do domowego wyrobu - wychodzi wiele taniej (Cena od 30 zł za kg w sprzedaży).
Nam udaje sie za każdym razem.
NAkłądy niewielkie - termometr, mleko, jogurt, podpuszczka, chusty, sita.

Robiliśmy naturalny, czosnkowy (najlepszy jak dla mnie), kminkowy, bazyliowy, paprykowy. Szybko sie robi.
Po wycedzeniu z serwatki dogrzewa sie ją, dolewa octu i robimy jeszcze serek ricotta - pychota.
Dwa sery w jednym podejściu.
W następnym rzucie spróbuję mozarellę zrobić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Spisz

PostWysłany: Śro 13:30, 27 Lut 2013    Temat postu:

Ja robię sery z koziego mleka, na wzór góralskich oscypków -tzw "kozcypki" Wesoly

[link widoczny dla zalogowanych]

Do tego razowy chlebuś własnej produkcji:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:15, 27 Lut 2013    Temat postu:

Za chlebek też sie chcemy wziąć.

Serki a 'la oscypek też pewnie keidyś się zrobi. NA razie zbieramy sie na odwagę na sery żółte.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:07, 12 Mar 2013    Temat postu:

Widziałam u nas w Marcpolu Goudę zieloną oraz... czerwoną.
"Nie ma nic lepszego niż naturalny smak przełamany esencjonalnym dodatkiem, który nadaje serowi niepowtarzalny charakter. Dodatek czerwonego Pesto – sycylijskiej odmiany tradycyjnego włoskiego sosu na bazie oliwy, czosnku i suszonych pomidorów – sprawia, że Gouda nabiera słonecznego, południowego smaku. To unikalne połączenie powoduje, że nasz ser zaskakuje ciekawym zestawieniem aromatów i intensywną czerwoną barwą."
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin