Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sery!!!
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:52, 14 Lis 2007    Temat postu: Sery!!!

Żółte, wędzone, pleśniowe, białe itp.

Dobre do win i do zapiekanek

Tak mnie naszło bo w sumie my lubimy sery i zapiekanki i foundue czasami zrobić serowe, lubimy nowinki i niespotykane smaki/kształty/kolory.

(o tak na ten zimowy apetyt to wątek jest straszny, zjecie mnie zaraz)

Wczoraj kupiliśmy na próbę ser gouda.
Gouda pesto....z bazylią.
Niebo w gebie!
Czemu kupiliśmy taki ser?
Bo wygląda tak:


Z serów zielonych, zielonkawych i dziwnych jeszcze jeden jadłam, dosc oryginalny w smaku i wygladzie:
Cheddar jacobean z szałwią

Ma taki lekko zieleninowaty posmak i kawałki liści Wesoly

Serem przeze mnie w sumie ulubionym jest ser koryciński / ser z Korycina. Jest to regionalny wyrób ale zarejestrowany unijnie jako nasz wyrób regionalny, czyli ma certyfikat i coś tam jeszcze, zachwycają się nim spece z Francji.
Tu więcej na jego temat wraz z listą sklepów gdzie można go zakupić
[link widoczny dla zalogowanych]
Faktycznie każdy jest inny w zależnosci od gospodyni, od pory roku i długosci leżakowania. Moze być czysty badź z ziołami, papryką, czosnkiem, bazylią, pieprzem. Taki kremowy w kolorze bardzo dziurawy ser. ni to biały ni to zółty.
Cieżko go u nas dostać, teraz mozę juz łatwiej ale ja go pierwszy raz na praktykach parę lat temu poznałąm ,na targu w Białymstoku jedynie do dostania był.

Różnorodny smak, od lekko fermentowanego do takiego pomiędzy żółtym a twarogiem, do końca jak zwykły żółty ser nie smakuje. Dosc słony na zewnątrz w środku juz mniej, choć to też zależy od tego kto robił.
Ja wolę te młodsze.

Ser Bursztyn

Ser twardy dość, długo dojzewajacy, słodkawy w smaku, oblany czarnym woskiem. Kolor ciemny żółty ale nie w pomarańcz, ot cos jak włąśnie taki podstarzały żółty. Z poczatku niezbyt smaczny ale w miarę jedzenia nie mozna przestać go jeść!

Do bursztyna podobny kupiliśmy wczoraj ser carski.
Robiony w Hajnówce.
Jak to piszą fachowcy - o smaku sera typu Old Amsterdam. Możliwe, nazwa pasuje do smaku, ale to bursztyn też by się pod to łapał.
Słodkawy ale nie mdły, słonawy, twardawy takze z racji starości (tak mniemam). Kruszący sie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 18:04, 14 Lis 2007    Temat postu:

Oj Ty głodomorze, tylko Ci jedzenie w głowie Mruga
Ja jestem tradycjonalistką (serowym banałem) najchętniej kupuję żółty bez dziur, łagodny i intensywnym żółtym kolorze. Najchętniej jem z zielonym ogórkiem i kilkoma kroplami ketchupu.
Chociaż tęsknię za czosnkowym i ziołowym bree - w sklepie pod domem nie do kupienia, a do marketów jakoś ostatnio mnie nie ciągnie.
Specem od wcinania "śmierduchów" jest Osm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Śro 18:45, 14 Lis 2007    Temat postu:

Uwielbiam sery - wszelakie!!! Po prostu je kocham!!
Żółte, białe, plesniowe itd!!! :D :D

a do tego winko mrrrrr
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Śro 19:00, 14 Lis 2007    Temat postu:

Hmm, zielony ser Wesoly Dla mnie przebojem był gillowany oscypek. Normalnie są dla mnie za słone, ale jak spróbowałam taki na chlebusiu opalony i zadymiony to... Zjadłam za dużo ;P
Generalnie kocham wszelkie sery kończące się "der", są słodkie z dziurami i fajnie się roztapiają na grzankach.
Chociaż hitem studenckiej wyobraźni były grzanki robione na patelni z serem salami, idealnie się topił i jakie to było pyszne!!!! Potrzeba matką wynalazku, w głębokich Bieszczadach czy Beskidach, inny ser nie był dostępny a serki topione pojawiały się na wyraźną prośbę zdesperowanych i wygłodniałych studentów, bo ileż można jeść grzanki :D No i ta walka o świeże bułeczki...

Ser Salami:



Ser dojrzewający, produkowany z mleka krowiego. Ma łagodny aromatyczny zapach i delikatny smak. Miąższ sera jest miękki. Zawartość tłuszczu wynosi 45%. Znakomicie nadaje się do kanapek i zakąsek.


Ostatnio napotkałam w sklepie takie cudo:

Ser Włoszczowski

Ser twardy typu szwajcarskiego.




Kupiłam i się zajadam. Pyszny jest jeśli ktoś lubi sery z dziurami.


Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Czw 12:22, 17 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:22, 14 Lis 2007    Temat postu:

Hmmm w domu robimy smażone camemberty.
Te naturalne, chyba, że ktos lubi z pieprzem czy ziołąmi (różne sprzedają).
Najczęsciej idziemy na łatwizne i w Makro kupujemy torbę 12 sztuk mrożonych opanierowanych już camembertów.
Smażymy na patelni na oleju aż zmiękną i w środku sie wszystko rozpusci.
Jadamy z żurawiną lub z braku jej z dżemem malinowym stestowaliśmy.
Niby małe serki ale powyżej dwóch nie idzie zjeść.
Jeśli nie mamy panierowanych - kupujemy zwykłe i sami obtaczamy w jajku i bułce.
Turek w sprzedaży puscił wersje dwa + 1 czyli dwa serki i dżemik Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Śro 19:38, 14 Lis 2007    Temat postu:

Mniam mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Śro 20:39, 14 Lis 2007    Temat postu:

obśliniłam sie :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Saharusia :*



Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 20:42, 14 Lis 2007    Temat postu:

przyznam że ja też... :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:24, 14 Lis 2007    Temat postu:

szalonaisa napisał:
Ostatnio napotkałam w sklepie takie cudo: Ser Włoszczowski


Ech to się nazywa intensywna promocja regionu: najpierw peron, potem serek... Kwadratowy

A bardziej serio: serka nie jadłem, ale jak słyszę, że coś jest "W typie", to mam wątpliwości. Miałem kiedyś niespotykaną przyjemność bycia obradowanym próbkami autentycznych szwajcarskich serów prosto z fabryki. Sery twarde jak kamień, mokre od solanki, sam zapach powodował intensywny ślinotok. A smak ? Nawet Mickiewicz by nie opisał ! Ech, jeszcze raz kiedyś posmakować... Więc sądzę, że włoszczowski "w typie szwajcarskim" raczej tamtym oryginalnym nie dorówna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boubi
Melka i rżysko jest ponad wszystko ;)


Dołączył: 24 Maj 2007
Posty: 4504
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Raciborz-Lozanna

PostWysłany: Czw 0:21, 15 Lis 2007    Temat postu:

Halo, halo,...wkraczamy na grunt specjalizacji mojego szwajcarksiego meza! Nie dosc, ze swietnie gotuje, to jest smakoszem, a pyszne sery z mojej drugiej ojczyzny "importujemy" przy kazdej okazji. Nie ma to jak "Gruyere Surchoix" - prawdziwy, cudowny i przepyszny.
Z francuskich tzw "miekkich" - czasami mozna w Polsce dostac "Pie d,Anglois" - w Almie lub podobno w Carrefour - pychota. Wesoly Jesli ktos namierzy - prosze o adres!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 0:25, 15 Lis 2007    Temat postu:

Boubi okropnie kusisz do odwiedzin u Ciebie Mruga Osm zaczął się pakować, siłą wyrwałam mu kluczyki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Czw 8:22, 15 Lis 2007    Temat postu:

Boubi - i ja w Twojej lodówce nic takiego nie widziałam??? Smutny
Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Czw 10:05, 15 Lis 2007    Temat postu:

Cytat:
Osm zaczął się pakować, siłą wyrwałam mu kluczyki.

daj mu te kluczyki dojedziecie na sobotę :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:14, 15 Lis 2007    Temat postu:

No właśnie, no właśnie Wesoly Ale by było super!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 11:51, 15 Lis 2007    Temat postu:

Ja wiem że byłoby super, ale do końca miesiąca mamy z weekendy zajęcia w podgrupach więc nie damy rady.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin