Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ziemniaki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:58, 28 Paź 2008    Temat postu:

majak napisał:
A kiszke lub babkę ziemniaczaną ktos z Was jadł??
Na Podlasiu sa mistrzostwa świata w robieniu tych specjałów


Pychotka moja ulubiona ale najprostsze danie i tez pyszne ziemniaki i ketchup rewelka jupi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:17, 28 Paź 2008    Temat postu:

Apropos ziemniaków... latem miałam okazję skosztować indyjskich specjałów i zaskakujaco dobre okazały się m.in. alu patry. Znalazłam nawet przepis Wesoly

Alu patra
Smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków.

4 sredniej wielkości ziemniaki
2 Ł startego kokosu
2 ł ziarna sezamowego
2 ł brązowego cukru
2 ł startego świeżego imbiru
2 posiekane zielone chili
1 Ł posiekanych liści kolendry (można zastąpić pietruszką)
2 ł garam masala
1½ ł soli
2 Ł soku z cytryny
200 g białej mąki
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu cayenne
2 ł stopionego ghee (sklarowane masło też może być)
100 ml wody
ghee lub olej do smażenia


Nadzienie (przygotowywane na samym początku):

Ugotować ziemniaki w łupinkach, a następnie obrać je i rozdrobnić widelcem, oczywiście w misce Wesoly mieszając jednocześnie z kokosem, ziarnem sezamowym, cukrem, imbirem, chili, kolendrą, garam masala, solą (1 łyżeczka) i sokiem z cytryny.

Masę rozłożyć na czystej powierzchni, by ostygła.

Ciasto:

W misce wymieszać kurkumę, mąkę i pieprz cayenne, pozostałą ilością soli i stopionym ghee. Powoli dolewać wodę i wyrabiać ręką, aż powstanie ciasto. Zagniatać tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto o grubości ok. 3mm, po czym równomiernie rozprowadzić na niej nadzienie. Posypując ciasto mąką, delikatnie zwijać je w rulon. Ostrym nożem pokroić ciasto na krążki grubości ok. 1 cm.

Rozgrzać tłuszcz. Smażyć po kilka krążków na raz, aż będą koloru złotobrązowego.



Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Wto 16:17, 28 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Forkate



Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:59, 14 Lis 2008    Temat postu:

Ja od mojej niedoszłej teściowej zgrzytnęłam taki oto pomysł na ziemniaczki :D
Otóż, ziemniaczki owe obieramy, kroimy na połówki (a przynajmniej dwie części Mruga ) a następnie nadkrawamy te połóweczki tak, aby powstały "kolce" czyli wzdłuż i w poprzek. Ja osobiście do tego robię sosik składający się z oleju, jakiejś wegety, większej ilości mielonej słodkiej papryki, czosnku (zgniecionego), bazylii, oregano i może ciuty pieprzu ziołowego. Takowym sosem smaruję najeżone ziemniaki, wrzucam do piekarnika i piekę Jezyk Nie wiem tylko w jakiej temperaturze i jak długo, ale to można na czuja chyba Mruga Mają się upiec i zarumienić. I tak oto mamy pieczone jeżyki ziemniaczane Wesoly
Enjoy you rmeal Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Pią 16:05, 14 Lis 2008    Temat postu:

kiszka i baba uwielbiam!!!
kiszka w wykonaniu cioci z Olsztyna..... aż mi sie teraz zachcialo!!! rewelacja Wesoly
a baba mniami, ciotka, która jest na miejscu czasem poddaje sie moim namowom i i robi Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 1:12, 07 Sty 2009    Temat postu:

Chcialam zameldowac, ze zrobilam ziemniaki z przepisu Majak z pierwszej strony i bardzo wszystkim smakowaly Wesoly Nie ma to jak samopomoc na forum Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:17, 08 Sty 2009    Temat postu:

Ostatnio jadłam bardzo dobre ziemniaczki... Takie ugotowane, pokrojone w grube plasty i zapieczone z serem pleśniowym na wierzchu. No rewelacja, naprawdę polecam ! mniam
Planuję w najbliższym czasie skopiować ten przepis, musze tylko kupić moje ulubione myszki (ziemniaki oczywiście Jezyk).


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 10:18, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 15:12, 08 Sty 2009    Temat postu:

Wreszcie znalazłam irlandzkie pyry, które nie rozpływają się na patelni, ani nie gotują się 3 godziny :D Znaczy można rozpoczynać produkcję ziemniaczanych wyrobów :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:01, 08 Sty 2009    Temat postu:

To zacznij od najprostszego - z tym serem pleśniowym na wierzchu. Pychota i jakie aromaty Wesoly

Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 16:02, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 16:23, 08 Sty 2009    Temat postu:

Z serem pleśniowym, a gdzie tu można dostać ser pleśniowy Jezyk Tacki z serem kontynentalnym widziałam. Cheddar poszedł do sałatki jako mozzarella Jezyk

Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Czw 16:24, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:43, 08 Sty 2009    Temat postu:

A ja sądziłam, że w Irlandii o pleśń nietrudno Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 18:06, 08 Sty 2009    Temat postu:

Zeskrobię sobie z okna jak się coś pojawi Jezyk serek + pleśń to chyba serek pleśniowy niegrzeczny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:35, 27 Sty 2009    Temat postu:

Przepis na zapiekanke z ziemniakow i kielbasy- prosze nie bic, bo ja dokladnie nie pamietam czego ile wzielam... Ale lecialo to tak:

- okolo 6 duzych ziemniakow gotujemy w mundurkach (potem nalezy skorki usunac, juz po ugotowaniu), wrzucajac do tego samego garnka tyle samo marchwi,
- ziemniaki nie moga byc miekkie, musza byc lekko twardawe, tak zeby mozna je bylo pokroic w plastry i dodatkowo podpiec,
- duza laske kielbasy zwyczajnej kroimy w plastry i podsmazamy na patelni,
- duza cebule siekamy w paski i dorzucamy do kielbasy na patelni, po czym szklimy,
- po zdjeciu kielbasy i cebuli z patelni, wlewamy tam mleko (2 szklanki), dodajemy lyzke masla/albo dwie i dosypujemy maki robiac tzw. zacierke ale nie za gesta!!! bo musi splynac po warstwach zapiekanki,
- do zacierki dodajemy przyprawy: MAJERANEK, bazylia, oregano, pieprz, sol, czerwona papryka zmielona,
- naczynie zaroodporne smarujemy maslem albo wylewamy troche oliwy,
- ukladamy pierwsza warstwe grubo pokrojonych plastrow ziemniakow,
- na ta warstwe kladziemy polowe kielbasy z cebula,
- na to kladziemy marchewke (plasterek obok plasterka),
- i polewamy to zacierka,
- i znow warstwa ziemniakow,
- cebula + kielbasa,
- marchewka,
- zacierka,
- gorna warstwa to warstwa ziemniakow, na nia wylac reszte zacierki i wstawic do rozgrzanego piekarnika,
- pieczemy w 200* przez jakies 30-45 min,
- 10 min. przed koncem pieczenia na sama gora wysypujemy starty ser zolty.

Jak dla mnie pychotka to byla- i nie tylko dla mnie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:40, 27 Sty 2009    Temat postu:

Hmmm warto spróbować, kiełbasa w lodówce jest...
Ale ja mam dziś krupnik bo sobie golonkę w sobotę zakupiłąm no i wywaru szkoda było wylewać.
Zrobiłąm tyle, że bedziemy do piątku chyba jeść....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:01, 27 Sty 2009    Temat postu:

Jeny, ale bym zjadla krupnik... Mmmm
A sorry, to nie ten watek Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:11, 27 Sty 2009    Temat postu:

Mój jest baaardzo kartoflany wiec pasuje do wątku Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin