Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chłodniki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:59, 08 Cze 2010    Temat postu: Chłodniki

Było coś niecos w innych watkach ale nikt przepisu nie podał na żaden :D

Zrobiło się ciepło, czas na zimne zupy.
Nie mogłam się powstrzymać na widok botwinki i kupiłam.
Teraz pewnie ju nie zdążę, ale wieczorkiem zdziełam chłodnik bodajże on itweski się zwie - z botwinki ,z ogórkiem, koperkiem i kefirem / zsiadłym mlekiem.

Podajcie przepisy na swoje chłodniki - owocowe i warzywne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Wto 13:52, 08 Cze 2010    Temat postu:

Majka w słoiczek i przesyłaj na wyspy!!! Ośliniłam się Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:41, 14 Cze 2010    Temat postu:

Pęczek botwinki kroję w kawąłeczki, razem z buraczkami. ZAlewam wodą w garnku i gotuję do miękkości. Studzę, dodaję pokrojony w kostkę ogórek (lub dwa) pęczek rzodkiewki takze pokrojonej, pęczek koperku (lubię dużo), trochę szczypiorku. Zalałam tym razem kefirem (ok litra), doprawiłam solą i pieprzem.

Poprzednio zamaist kefiru to albo zsiadłe mleko albo i śmietanę też dodawałam za przepisem babci Adama - śmietana sokólska - najlepsza. Ale to do kefiru dodatek. Sama to za ciężka.

No i całosc do lodówki - najlepszy na drugi dzień jak zostanie :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:36, 15 Cze 2010    Temat postu:

majak, jak warzywa zagotujesz to rozumiem, że czekasz do wystudzenia, a potem dodajesz kefir?
brzmi fajnie, a do tego niskokaloryczne chyba jest (bez opcji ze śmietaną)
Młodego jakiś czas nie będzie, to mam okazję wypróbować i dam znać, wprawdzie nigdy nie jadłam, ale lubię nowinki


Ostatnio zmieniony przez Iandula dnia Wto 20:38, 15 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:01, 15 Cze 2010    Temat postu:

No napsiałam, ze studze, powinnam, ze do temperatury pokojowej. No widziaąłm przepis, gdzie pisali aby trochę ochłodzić ale ja wolę do chłodnego juz wywaru wlewać kefir.

Fajne gęstawe wychodzi, a zależnie ile wsadzimy botwinki, ogórka i reszty - ile trzeba to gryźć, ale mnie smakuje bardzo Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bambini



Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:02, 18 Cze 2010    Temat postu:

majak napisał:
No i całosc do lodówki - najlepszy na drugi dzień jak zostanie :D


ja jeszcze dodaję jajeczko na twardo, pycha Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:13, 18 Cze 2010    Temat postu:

O tak jajeczko też.
Tylko u mnie nie zdąży się ugotować jak juz chłodnika nie ma :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kelpie



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Mazury
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:17, 18 Cze 2010    Temat postu:

Majak - wzbudzasz taki ślinotok, że szok! Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:23, 18 Cze 2010    Temat postu:

Ja??????
No wiecie....ale też mnie anszło na chłodnik.
A moze ktos robił pomidorowy? Gazpaczo czy jakos tak o ile nazwy nie pomyliłam wiem ,ze źle napisane (fonetycznie). Chyba właśnie w Hiszpanii podawane ale nie miałąm okazji próbować.

Czy chłodne zupy owocowe też można przyrónać do chłodników? Czy bardziej te przecierowe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kelpie



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Mazury
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:39, 18 Cze 2010    Temat postu:

Ja nigdy nie robiłam - jestem tylko leniwym, biernym konsumentem Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:11, 20 Cze 2010    Temat postu:

Ja robilam, ja Wesoly
Pycha Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bambini



Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:41, 25 Cze 2010    Temat postu:

majak napisał:
Ja??????
No wiecie....ale też mnie anszło na chłodnik.
A moze ktos robił pomidorowy? Gazpaczo czy jakos tak o ile nazwy nie pomyliłam wiem ,ze źle napisane (fonetycznie).


ja zrobiłam wg następującego przepisu

500 g pomidorów, 1 ogórek, 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

odłożyć 1 pomidora, resztę parzymy i obieramy ze skórek, kroimy na ćwiartki; ogórek obrać i pokroić w kostkę, paprykę w paski. Odłożyć ok.1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze razem z czosnkiem, oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy i podajemy z grzankami, miseczki dekorujemy odłożonymi wcześniej warzywami.
ja dorzuciłam od siebie jeszcze koperek bo uwielbiam Mruga
smacznego !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bambini



Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:14, 13 Lip 2010    Temat postu:

chłodnik z ogórków małosolnych

potrzebujemy litr kefiru, 4-5 ogórków małosolnych, ząbek czosnku, sól koperek. Ogórki trzemy na tarce, dodajemy kefir, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, wg upodobań solimy/pieprzymy i chłodzimy; można podawać z grzankami/paluszkami, co kto lubi Mruga
mega proste i dobre w taki upalny dzień Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:19, 15 Lip 2010    Temat postu:

Tożto przepis na sos tzatziki :D Jedyna różnica polega na rodzaju ogórka (surowy a nie kiszony) :D No i jogurt zamiast kefiru.

Ostatnio jadłam coś podobnego tyle, że jeszcze oliwą polane. Szczerze mówiąc niespecjalnie mi smakują takie wynalazki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:30, 21 Maj 2011    Temat postu:

Ja dzis kupiłam botwinkę, właśnie siekam i będę gotować. Kto sie dołącza??? Jezyk

Kto robi już chłodniki w tym sezonie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin