Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrawki chińskie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
madziadur
Madziadur a za nią koni sznur ;)


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:47, 15 Lis 2006    Temat postu: Potrawki chińskie

Mniam, pycha, cudoooo Anxious
Wszystkie te potrawki typu chińskiego z ryżem są przepyszne i w ogóle Wesoly
Może macie jakieś przepisy? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Czw 10:27, 16 Lis 2006    Temat postu:

Ok, oto przepis na moją chińszczyznę:

Zakupy:
- Przyprawa "5 smaków" z Kamisa
- Przyprawa "Kurkuma" z Kamisa
- ryż wg. fantazji paraboiled albo zwykly jak mam ochotę zeby sie kleił
- 3 papryki w rożnych kolorach
- włoszczyzna (marchew, seler, por) - moze być mrożona w słupkach
- filet z kurczaka
- sól, pieprz, sos sojowy (zamiast tego moze być maggi), oliwa dobrej jakości

Fileta kroję w paski, dodaję sól i pieprz, posypuję przyprawą "5 smaków", skrapiam oliwą i sosem sojowym, przykrywam i na conajmniej poł godziny do lodówki. A najlepiej na noc.

Włoszczyznę i paprykę ciacham w paseczki.
Nastawiam ryż z dodatkiem kurkumy. Pod koniec gotowania odcedzam wodę i zostawiam jeszcze conajmniej 5 minut pod przykryciem, zeby napęczniał.

Na patelni rozgrzewam resztę oliwy, opiekam fileta krótko, na ostrym ogniu (filet mięknie 2 razy: na samym początku opiekania i po dłuższej obróbce termicznej - chodzi o to, zeby złapać ten pierwszy moment). Wyjmuję mięso i na tej samej patelni opiekam warzywa, pod koniec dorzucam mięso.

Potem wg. uznania - można wymieszać wszystko razem, można podać ryż osobno.
Smacznego Wesoly

p.s. słyszałam, ze azjaci do smażenia mięsa lubią dolewać odrobinę mocnego alkoholu, ale osobiście jeszcze nie próbowałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin