Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak przyrządzić królika?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Teodor2424
Biedronki rosną na kozim mleku :)


Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 967
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sierakowice woj.pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:46, 30 Paź 2006    Temat postu: Jak przyrządzić królika?

Mam pytanko jadł ktoś królika?? Jeśli tak to mozę ktoś go przyrządzał albo wie jak to się robi?? Czekam na przepisy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 7:42, 31 Paź 2006    Temat postu:

Jak kurę, plus rozmaryn.
Z podrobów i szkieletu wychodzi dobry rosół.
Reszte solisz, pieprzysz, opiekasz i dusisz do miekkości.
Pod koniec jeszcze raz delikatnie opiekasz dodając rozmarynu (z umiarem, bo smak ma wyraźny).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 8:45, 31 Paź 2006    Temat postu:

poodbno królika lub zajaca dobrze jest na noc zostawić w mleku (niestety nie wiem czy słodkim czy kwaśnym) mięsko robi się wtedy kruche i delikatne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Teodor2424
Biedronki rosną na kozim mleku :)


Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 967
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sierakowice woj.pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:30, 31 Paź 2006    Temat postu:

no o tym mleku też coś słyszałem ale niewiem do końca:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 10:21, 31 Paź 2006    Temat postu:

moze ktos bardziej kulinarnie wdrozony sie wypowie bo ja z mięs to tylko schabowe robie cisza
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rudi



Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:46, 24 Lut 2007    Temat postu:

Królik jak świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało.Ja doprawiam jak kurczaka tyko dodaję więcej czosnku bo lubię,tymianek i oregano ale mało tak szczyptę .duszę razem z pokrojonym boczkiem bo królik jest b.chudy i szybko wysycha więc lubię jak tak w tym boczusiu się piecze bo mięsko bardziej soczyste .Duszę do miękkości,pózniej zaczepuję sosik śmietanką z mąką pycha.Ten przepis to może niezbyt dietetyczny ,mięso królika za takie uchodzi jest bardzo zdrowe i polecane,rosołek wzmacniający ,no ale czasem można zaszaleć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 11:30, 02 Mar 2007    Temat postu:

W Bielsku otwarto nową japońską restaurację; serwują sushi; no i, że tak powiem "zachciało mi się" nigdy nie miałam ani okazji ani potrzeby spróbować; teraz taką mam. Czy ktoś wie jak można sposobem domowym to przyrządzić; czy jednak będę skazana na wycieczkę do Bielska Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:52, 02 Mar 2007    Temat postu:

Są przepisy na necie anwet i ksiażki, w siumie po sklepach widziałąm te wodorosty i insze dodatki do sushi, ryż też specjalny, (mamy hurtownię takich smakołyków więc hehe prostota, trzeba sie, jedynie wybrać) a co od ryby jak vzytałąm - moze być wędzony łosoś czy tuńczyk. Surową to jedynie jak wiadomo, że świerzutka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin