Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wędliny jak za Gierka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 10:26, 27 Lut 2006    Temat postu: Wędliny jak za Gierka

Po kilkumiesięcznym czajeniu się w dziale wędlin w sklepie Piotr i Paweł skusiłam się w piątek na tzw Wędliny jak za Gierka
Kupiłam sobie „kiełbasę jak za Gierka” długaśną ….wyglądem przypomina „zwyczajną”….i smakuje bardzo podobnie …polecam ...przy kolejnej okazji wezmę kilka plastrów szynki….
wiecie może to kwestia wspomnień…może tego że kiedyś o wszytko było trudniej …ale wędliny z dzieciństwa wspominam z rozrzewnieniem …dziś już takich pysznych się nie kupi …no chyba że zamówię u rzeźnika na wsi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pon 11:13, 27 Lut 2006    Temat postu:

A znasz rzeźnika na wsi? Ja poproszę Może jakąś krakowską albo jałowcową. No i szyneczkę taką, gdzie jest więcej szynki niż wody z białkiem.
A ja ostatnio - no jakiś czas temu - namierzyłem w wiejskim sklepiku kiełbasę, co się nazywa wiejska - pycha!! Kiełbasa z mięsa to jest to.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 11:19, 27 Lut 2006    Temat postu:

Najlepsze sa te podsuszone ze świniobicia aaaaa...gdzie mój rogalik...umrę dziś z głodu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ten_veroniq



Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 1575
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: zachodniopomorskie

PostWysłany: Sob 0:25, 04 Mar 2006    Temat postu:

dakron napisał:
Najlepsze sa te podsuszone ze świniobicia aaaaa

Nie na temat, ale mi się dowcip skojarzył.

Puchatek z Prosiaczkiem idą przez Stumilowy Las. Idą, idą... idą. Prosiaczek nie ma już siły, więc jęczy:
- Kubusiu... Dokąd idziemy?
- Do Krzysia.
Idą dalej, idą, idą. Prosiaczek:
- Kubusiu... Ale po co my idziemy do tego Krzysia?
- Aaa... Ten tego, na imprezę.
Prosiaczek wlecze się coraz bardziej z tyłu.
- Kubusiu, a co to za impreza?
- Świniobicie.
Prosiaczek struchlał, wstrzymał oddech, ale bał się - jak to Prosiaczek - cokolwiek zrobić. Po minucie odzywa się nieśmiało:
- Kubusiu, co by się stało, jakby świnia uciekła?
- Ja ci k*** ucieknę!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Nie 14:08, 14 Gru 2008    Temat postu:

wędliny palce lizac i nie tylko wedliny sa w tych nowych delikatesach na Raciborskiej, naprzeciw Delicji Wesoly polecam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 16:51, 26 Gru 2008    Temat postu:

Ostatnio pokusiłam sie o kupno pieczonego boczku.. co za poezja smaku mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kostka
włóczykij w supermarkecie


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 1167
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Trzemeszno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:17, 26 Gru 2008    Temat postu:

ja tam mięsa już nie jem od dobrych dwóch lat, ale smacznego wam życzę ; )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:54, 26 Lut 2013    Temat postu:

Ekhm w końcu mnie ktoś dopadnie za te wpisy.
Oprócz likeirów, sera i tortów to nasza następna działalnosć.
Zaczęliśmy robić kiełbasy ,szynki i balerony własnej roboty.
Nie wiem czy powinnam wstawiać zdjecia.... Jezyk


Szyneczka i baleron na jeden sposób.
Kiełbasy były w 4 smakach: paprykowa, czonskowa, wiejska i zwykła.

Robota od kupienia miesa w sklepie przez całe peklowanie ,doprawianie po nabijanie we flaczki i wedzenie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:59, 26 Lut 2013    Temat postu:

mlotek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:42, 09 Kwi 2013    Temat postu:

Dostałąm baleron wędzony ale nie parzony.
Wygląda jak polędwica np. łososiowa.
Pychota jeśli toś lubi takie "surowe".

I szynkówkę juz dwa razy robiliśmy - raz drobiową drugi raz z kawałków szynki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo..
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:52, 09 Kwi 2013    Temat postu:

majak, mięso kupne to jednak nie to co z świniobicia. niegrzeczny jakie z takiego są wyroby - pychota ! :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
levemi



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Opole

PostWysłany: Śro 1:35, 10 Kwi 2013    Temat postu:

powiem Ci, że mój brat robi sam różne takie...kiełbasy, czy szynki itp itd i mimo, że z mięsa kupowanego, to o niebo lepsze niż kupione gotowe wyroby...no ale...jak się nie ma świnki, to dobrze, że chociaż chęci na dobre jedzenie się ma Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:27, 10 Kwi 2013    Temat postu:

Po pierwsze trzeba mieć w okolicy kogoś kto robi świniobicie.
Po drugie żeby ceny były rozsądne. W zasadzie doszliśmy do wniosku, że kupowanie połówki lub całego świniaka nie wychodzi taniej w przeliczeniu na gotowy wyrób no i musielibyśmy robić ze wszystkiego co kupiliśmy tak jest wybiórczo to co chcemy. Jakość mięsa jakos zbytnio nie odbiega, nie jest szprycowane wodą.

Chcieliśmy w ten sposób dzika kupić - graniczy z cudem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin