Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wigilijny stół
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:54, 25 Lis 2005    Temat postu: Wigilijny stół

Na prośbę Pań zakładamy wątek dotyczący tylko i wyłącznie świątecznych potraw i smakołyków. Zapraszam do zdradzania kulinarnych sekretów :D
Ja za moment przepiszę receptę na naprawdę dobry grzaniec mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:01, 25 Lis 2005    Temat postu: Re: Wigilijny stół

Oooo, Martiku kochany, skąd wiedziałaś, że uwielbiam grzańca??? Partyman
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:11, 25 Lis 2005    Temat postu:

Trochę mi głupio cisza Nakrywanie wigilijnego stołu mam zacząć do grzańca? mysl No nic, piszemy:
Grzaniec beskidzki
Składniki
3/4 l słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego),
1/2 l jasnego, łagodnego piwa (np. Doga),
30 ml dobrego rumu,
laska wanilii,
kilka goździków,
skórka pomarańczy pokrojona w kosteczkach,
1 świeża pomarańcza, pokrojona w plastry.

Przepis
Wino z piwem, goździkami, wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym) i skórką z pomarańczy podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy rum i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na sam koniec wrzucamy do garnka plastry z pomarańczy i przykrywamy całość na kilka minut.
Należy wlewać do kubeczków z jednym plasterkiem z pomarańczy, która super smakuje po wypiciu zawartości kubaska.
Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pią 22:27, 25 Lis 2005    Temat postu:

Wino z piwem?
Spróbuję.
To ja przepis na karpia w migdałach- sprawdzony.
Filet z karpia kroimy na mniejsze kawałki.
Solimy, obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów/ sa takie do kupienia/
Smażymy na maśle.Potrawa godna polecenia
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:31, 25 Lis 2005    Temat postu:

A nie przysmaża się toto? Bo z tego co pamiętam, to kotlety w panierce z migdałami czy innym orzechowym szuwaksem muszą być cienkie, żeby nie zwęglić panierki, a mieso nie było surowe w środku. A taki filet z karpia to jednak dość gruby jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pią 22:49, 25 Lis 2005    Temat postu:

Nie jest gruby,Ja kupuję połówki tzn, przekrojony jest wzdłuz, bez głowy i kręgosłupa.I jeszcze go kroję na mniejsze kawałki I wtedy jest cienki , nic nie przypalił mi się w ubiegłym roku.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Pią 23:42, 25 Lis 2005    Temat postu:

Wybaczcie ale muszę lol

"Zawsze przyglądaj się bardzo uważnie, temu co masz zamiar zjeśc.
Jest mało istotne, co to takiego,
ale sprawą kluczową,
pozostaje kwestia , co to było"
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:48, 27 Lis 2005    Temat postu:

guli napisał:
"Zawsze przyglądaj się bardzo uważnie, temu co masz zamiar zjeśc.
Jest mało istotne, co to takiego,
ale sprawą kluczową,
pozostaje kwestia , co to było"


To tak a propos...


(Fota znaleziona w necie)

Jezyk


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Nie 12:25, 27 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Nie 11:59, 27 Lis 2005    Temat postu:

Zapomniałam jeszcze o karpiu- koniecznie trzeba wymoczyc w mleku, a potem dobrze wypłukac!
Mleko jest niezbedne, bo bardzo dobrze wchłania zapachy, a karp jest ryba denną i często czuc go mułem.
A jeszcze w sprawie Wigilii- od wielu lat , ponieważ mieszka rodzina oddzielnie, dzielimy się pracą - każda przygotowuje kilka potraw i zwozimy na "stół"
I jeszcze - jak dla mnie najważniejszy jest wystrój Wesoly
Musi byc dużo świec- w tym pływających i pięknie udekorowany stół.
Czasem są to koraliki, czasem łańcuchy, inne ozdoby przy talerzach - zależy od fantazji.
No i oczywiście kolorowa i oświetlona choinka, z dużą ilością pięknie opakowanych prezentów.Właściwie, to i otoczenie domu troszkę przystrajam, choc bez przesady tanczy
Wtedy i jedzenie smakuje dobrze
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:03, 27 Lis 2005    Temat postu:

guli napisał:
Mleko jest niezbedne, bo bardzo dobrze wchłania zapachy, a karp jest ryba denną i często czuc go mułem.


Można też macerować w przyprawach Wesoly Efekt podobny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 8:40, 28 Lis 2005    Temat postu:

guli napisał:
Zapomniałam jeszcze o karpiu- koniecznie trzeba wymoczyc w mleku


Moja matka ma inny, chyba szybszy sposób - karpia spłukuje wrzątkiem i zeskrobuje wszystko, co na skórze. Robi to trzymając za ogon (pionowo), żeby przy tym nie zaparzyć mięsa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 1:11, 02 Gru 2005    Temat postu:

A ja robie na Wigilie barszcz czerwony z soku i buraczków kiszonych do tego uszka maleńkie z grzybami.
Specjalnie zaparzane ziemniaki, Kapusta z grzybami oczywiście karp pieczony.
Robie też karpia po żydowsku. Makówki, kutie i moczke.
Pamiętam że moja Babcia robiła kluski z makiem ale nie mam na to przepisu. Może ktos ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hoss Cartwright
Gość





PostWysłany: Pią 1:16, 02 Gru 2005    Temat postu:

guli napisał:
z dużą ilością pięknie opakowanych prezentów


Mogę Cię prosić o rękę?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 1:23, 02 Gru 2005    Temat postu:

Iburg napisał:
kluski z makiem ale nie mam na to przepisu


To już masz Wesoly

Czas przygotowania: 1 godzina + 12 godzin moczenia; Ilość porcji: 5.

Składniki:
500 g makaronu łazanki
500 g maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
smażona skórka pomarańczowa

Sposób przyrządzania:
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.

Uwagi: Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej dostępnej w puszkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 1:28, 02 Gru 2005    Temat postu:

Dzięki. Postaram sie zrobic na Wigilie. Zaskoczę rodzine.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin