Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zrazy
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:15, 18 Lis 2006    Temat postu: Zrazy

Zachciało się komuś zrazów, mysl no cóż wyzwanie kulinarne jak każde inne.. postanowiłam poszukać sprawdzonego przepisu.. zajrzałam do „ Kuchni polskiej” z 1963 roku :D ... rewelacyjna książka.. obśmiałam się okrutnie z opisu techniki mycia naczyń..... w każdym razie zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem wyszły rewelacyjne.. u mnie w domu istni mięsożercy.. i wreszcie wyszedł rewelacyjny sos własny tanczy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Sob 23:22, 18 Lis 2006    Temat postu:

mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Nie 10:48, 19 Lis 2006    Temat postu:

Zrazy mozna robic na kilka sposobów. Ja kiedys robilam tradycyjnie boczek ogórek pokrojone w paseczki. Ale moi panowie wydłubuja wtedo ogórek i boczek. Teraz daje troche mielonego mięsa zmielony boczek ogórek cebule. Mięso dodatkowo przed zawinięciem smaruje musztarda. No i teraz nic nie wydłubuja. Nie wiedza że w środku jest ogórek i boczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Nie 19:04, 19 Lis 2006    Temat postu:

Jak jak robie zrazy, to wlaśnie takie tradycyjne z wędzonką , ogorkiem , cebulką i oczywiście z musztardą i kawalatkiem listka laurowego.Po uklepaniu mieso sole i nacieram czosnkiem . Aaa! i oczywiście zawijam nićmi, i nic mnie tak nie wkurza jak ich rozwijanie przed podaniem ......no cóż tradycja!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Nie 22:39, 19 Lis 2006    Temat postu:

To znaczy ja mam to wszystko tylko zmielone żeby nie dłubali. I tez owijam nitką. Szpilki gdzieś mi sie pogubiły a pozatym źle sie je obracało. A nici tez nie lubie odwijac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:51, 20 Lis 2006    Temat postu:

Z musztardą zrobię następnym razem, a ja spinam wykałaczkami, jakoś się nie rozpadły ... w środeczku był ogórek i boczuś :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:51, 20 Lis 2006    Temat postu:

dubelek... chyba z romarzenia na wspomnienie smaku zrazików uuu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ebe



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Brzeska Wola

PostWysłany: Pon 23:12, 20 Lis 2006    Temat postu:

No to apetytu mi narobilyscie....jutro robie zrazy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:21, 20 Lis 2006    Temat postu:

Same sobie też, :D wczoraj były zrazy bite, a nie zawijane, a dziś dorwałam się do resztki sosu i zjadłam z bułkami drożdżowymi na parze... pychota... reszta rodzinki musiała się zadowolić spaghetti (dorzuciłam dużo czosnku.. wydaje mi się że cały dom nim pachnie )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Wto 9:23, 21 Lis 2006    Temat postu:

A ja uwielbiam do nich kasze gryczaną - mniammmniaczna jest.....
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 11:10, 21 Lis 2006    Temat postu:

Jak został Ci sos i chociaż odorobinka miesa ( ale ja nie to trudno) mozesz zrobic zapiekanke.
Garnek wysmoarować margaryną pokroic w plastry ugotowane ziemniaki ( moga byc w łupkach, po ugotowaniu obrac z łupek) Warstwami układać ziemniaki, kiełbase pokrojoną, jajko na twardo, kawałki miesa( jeżeli jest), ogórek, kiszony, konserwowy, pomigor.posolic posypać pieprzem, dodać resztek sosu smietane na góre posypać utartym żółłtym serem. I do piekarnika.
No i nowi jeden obiad z resztek jest.
A ten sos z mięśa dodaje takiego dobego smaku. Ale jak nie ma sosu to
mozna zrobic bez. Ja tak robie jak zostanie 1 kawalek miesa i nie starczy dla całej rodziny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 11:13, 21 Lis 2006    Temat postu:

Pytanie dla bardziej zaangażowanych kulinarnie.
Czy zrazy to nasze śląskie rolady?
Czy się różnią bite od zawijanych?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 11:16, 21 Lis 2006    Temat postu:

No to nasze rolady, a do tego "modra kapusta" i kluski. Pychaaaaaaaa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 11:19, 21 Lis 2006    Temat postu:

pycha, pycha

a z tymi bitymi i zwijanymi mysl
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 12:05, 21 Lis 2006    Temat postu:

Modra kapustka i kluseczki śląskie z dziurką....mniammmm... :D
Bite są plaskate.. takie kawałki rozbitej na cienko wołowiny..a zawijane mają w środeczku niespodziankę... i stanowczo nic po nich nie zostaje.. nawet resztki sosu

A na zapiekanki to może nowy wątek otworzyć?
Kupilismy w piątek duże naczynie żaroodporne, więc każdy przepis na wage złota
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin