Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasteczka - pomocy!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 2:57, 21 Gru 2005    Temat postu:

BYŁA a jak myślisz co ja tutaj robię o tej porze , mamy piękna pełnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Śro 2:59, 21 Gru 2005    Temat postu:

o cholipka - i ja o tym nic nie wiem? No to ja naszym astronomom pokażę! Nic mi nie powiedzieli. A juz szedłem spać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:25, 24 Gru 2005    Temat postu:

Trochę spóźniony przepis, ale co tam, na trufle Wesoly Zawsze można zapodać jeszcze rzutem na taśmę na Sylwka Wesoly

SKŁADNIKI (sporo trufli wyjdzie z tych proporcji, ale oczywiście można przyjąć inne wedle uznania Wesoly) :
500 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
2 łyżki bardzo mocnej kawy
1 kostka masła
kakao do obtoczenia trufli
4 żółtka

1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej.
2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa.
3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady.
4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie.
5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała.
6. Na dno następnej foremki wysyp kakao.
7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie się kleić do dłoni).
8. Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki.

Smacznego Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:41, 25 Gru 2005    Temat postu:

Te trufle wydają się być pyszne już jak czytam przepis. To trzeba spróbować, na Sylwestra idealne!
Mmmm już mi ślinka cieknie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:33, 25 Gru 2005    Temat postu:

Mogę zaświadczyć, że pyszne Wesoly I zapychające !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:03, 18 Lis 2006    Temat postu:

Do grudnia niewiele czasu zostało, ja już otworzyłam sezon pierniczkowy.... udało mi się znaleźć mój wiecznie zagubiony przepis.. dzięki Stajence... oczywiście pierniczki już pożarte, ale mam jeszcze 1,5 litra miodu więc zaszaleję jeszcze przynajmniej trzy razy :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kopytko
Najlepsze kasztany na stodolskich łąkach


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 11:50, 21 Lis 2006    Temat postu:

Dakron, jeśli pirniczki pożarte to znaczy były dobre. Czy mogę prosić o przepis?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 12:08, 21 Lis 2006    Temat postu:

Jest na pierwszej stronie tego wątku :D ... coś mi się zdaje że w weekend znowu porcyjka będzie w piekarniku.... i jak tu nie tyć ... jedyna pociecha że do lata daleko.. na wiosnę się zrzuci Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 12:27, 21 Lis 2006    Temat postu:

A w którym miejscu Ty tyjesz, bo nie wyobrażam sobie Ciebie "utytej" Chciałabym tak wygladać, nawet po utyciu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kopytko
Najlepsze kasztany na stodolskich łąkach


Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 12:29, 21 Lis 2006    Temat postu:

Przepis znalazłam dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:29, 21 Lis 2006    Temat postu:

U mnie się sezon też zaczyna bo w Lidlu kupilismy foremki do ciastek...100 sztuk!!!!! A każda inna;)
Właściwie to już są wypróbowane - sąsiadka robiła, my robiliśmy z ciasta kruchego jak na szarlotkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 12:31, 21 Lis 2006    Temat postu:

Ja tyję w brzuszku... robi się baniaczek... cisza ... a chudnę na twarzy i w klatce oddechowej Mruga .. to istna niesprawiedliwość sciana i od razu ktoś mnie pyta czy jestem chora, a ja tylko staram się zrzucić oponkę, na letnie plażowanie siekiera
Nie przepadam za kruchymi ciasteczkami... bo się kruszą uuu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:35, 21 Lis 2006    Temat postu:

No ale ja uwielbiam zapach kruchych jak sie pieką.
Spokojnie Dakron...ja od zeszłej zimy nie zrzuciłam przybyłych 5 kg...żadne buty na łyde się nie dopinają.... (dziwne miejsce na przytycie no ale...) a teraz idzie nastepna zima i wieeelki apetycik hehe chyba upodabniam się jako właściciel do mojego konia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 13:27, 28 Lis 2006    Temat postu:

Wczoraj piekłam kolejną porcję pierniczków i dałam o połowę mniej proszku do pieczenia ( czyli wg opakowania proszku na 0,5 kg mąki) i wiecie co???
Sa równie wyrośnięte i o wiele lepsze w smaku :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:17, 28 Lis 2006    Temat postu:

Ja w zeszłym roku wypróbowałam przepis na pierniczki i nawet nawet, w tym też chyba z niego skorzystam bo mało składników:
50 dag mąki
15 dag cukru
2 łyżki miodu
2 jaja
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia, dodać pół szklanki wody i zagotować. Zestawić do ostygnięcia. Dodać przyprawę korzenną, sodę ropuszczoną w łyżce wody i rozkłócone jaja (ja zdaje się wybiłam bezpośrednio do michy Mruga ), wymieszać dosypując stopniowo mąkę.
Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować na pól centymetra grubości, wycinać ciasteczka, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w 160 stopniach ok. 15 minut.
Ja piekłam w prodiżu i wyszły też.
Ciekawe jest, że mimo małej ilości miodu mają ładny kolor i wogóle przypominają pierniki


Aaaaa jakie przepisy na ciasteczka (łatwe i krótkie) są w dodatku Pani Domu "ciasta świąteczne".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 5 z 9

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin