 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
frednota
Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Żory
|
Wysłany: Czw 13:15, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Mnie chodziło o takie zupy w proszku, można samemu zrobić taki sosik cebulowy, ale to juz dla mnie wyższa szkoła jazdy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:26, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Sosu cebulowego nie umiem ale zupę robiłam.
Pocięłam cebule w krązki i podsmażyłam na złoto na patelni. Potem cąłosć wrzuciłam do bulionu - rosołu (moze być z kostki) i tak gotowałam. Trzeba było doprawić solą, pieprzem i co tak kto lubi.
Ja zostawiłam to tak czyli z farfoclami z cebuli lub można przez sitko przecisnąć albo zmiksować odpowiednią aparaturą wtedy jest to gęstsze i mętne. Podawałam gorącą z utartym serem na wierzchu a do tego grzanki z bagietki - z serem i masłem czosnkowym.
Mnie smakowało...
Moze jakby wziać mniej wody / wywaru i potem te cebule przetrzec faktycznie to będzie taki sos cebulowy?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:41, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Martik, najlepiej bedzie zapodać schabowe z zmieniakami; kiszoną kapustę wyślemy Tobie w paczce i już. Będą wcinać z apetytem takie frykasy
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 13:41, 16 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:47, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Zależy kogo tam beziesz gościć ale mam troche znajomych zagranicznych i tak np.
- znajomy Belg co ma restauracje w Milanówku przepada wprost za polską sarniną
- mam w rodzinie Anglika - zawsze pyta czy będzie bigos a wiadomo roboty z tym nie ma a tym lepszy im dłuzej sie go bulba, w tym przypalony uchodzi za rarytas
Ponoć nasz sernik uchodzi za bardzo pyszne ciasto.
A tak to polecam pieczęń czy inszą potrawę z dzika.
Alboi nawet ze świniodzika.
Na przykład talerz wędlin z dzika i do tego półmisek serów, wino, oliwki, winogrona - i masz z głowy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:50, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ja z kolei mam znajomych Francuzów, którzy zachwycają się bigosem i sernikiem
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 14:02, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Cytat: | znajomy Belg .........przepada wprost za polską sarniną |
Martik mimo całej sympatii na moją Melcię nie licz
Może śląskie niedzielne danie:
rosół, kluski, rolada i modra kapusta.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:11, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
W zyciu bym sarenki nie dala skrzywdzic! A ze Belgowie takie potrawy jadaja, to niestety wiem I nie tylko takie- jedza tez konie Coz, co kraj to obyczaj.
Chetnie bym podala slaskie danie. Jesli chodzi o rosol, to czmu nie. Powiedzcie mi tylko jak zrobic modro kapusto i te kluski slaskie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 14:16, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
niestety ze mnie kucharka raczej marna,
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
frednota
Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Żory
|
Wysłany: Czw 14:22, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Na kapuste to co dom to inaczej:
- główka kapusty czerwonej
- trochę boczku
Kapuste siekamy, gotujemy az będzie miękka, boczek kroimy w drobna kostkę i podsmażamy, mieszamy razem i gotowe. Kapuste można trochę skropić octem, przyprawy do smaku.
Kluski nic prostszego
gotujesz ziemniaki, przeciskasz przez prasę, jak wystygną dzielisz je na 4 części(tak łatwiej), w miejsce jednej częsci dajasz mąkę ziemniaczaną, ja dla ułatwienia daje jedno jajko, wyrabiasz całość. Formujesz kuleczki, u mnie jeszcze wołają żeby dziurki na sos w nich robić
Wrzucasz na wrzaca wodę, jak wypłyną zmniejszasz gaz - nie mogą się gotować, i w tej wodzie tak okolo 10 -15 minut
Ale zgłodniałam
Ostatnio zmieniony przez frednota dnia Czw 14:23, 16 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 14:25, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
ziemniaki trzeba posolić, wodę też mnie nikt nie powiedział i zrobiłam bezsmakowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:27, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
No patrz! A ja myslalam, ze ta kapusta to biala moze byc Czerwonej to tu chyba nie ma ale poszukam.
A co do klusek- co to jest prasa? I nie wiem kurka czy tu jest dostepna maka ziemniaczana...
Ale tez oblookam.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
frednota
Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Żory
|
Wysłany: Czw 14:32, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Martik, to jest cos takiego [link widoczny dla zalogowanych]
Bardzo dobrze się sprawdza
Cytat: | iemniaki trzeba posolić, wodę też radosc mnie nikt nie powiedział i zrobiłam bezsmakowe radosc |
No tak zapomniałam napisać o soli
Ostatnio zmieniony przez frednota dnia Czw 14:34, 16 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:41, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
W razie czego służe przepisami na przyrządzenie koniny również ponieważ posiadam ksiażkę
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:43, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Maja, bo zostaniesz wyklęta ! Miało być o polskich rarytasach
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 14:44, 16 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:49, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
To jest polska ksiazka z polskimi przepisami.
W Warszawie w Hali Mirowskiej co czwartek można nabyć surowiec. Nie kupowąłam - od razu pisze, ale znajomi mi donieśli.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|