Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mięso
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 16:52, 14 Lip 2008    Temat postu:

świeże małże w sosie maślanym z odrobiną bazylli:P

przy biurku zostają marzenia Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:23, 15 Wrz 2008    Temat postu:

majak napisał:
A tam, obrońcy....nie jadłam nic niedozwolonego.
Ślimaki pychota!
Owoce morza - kalmary w cieście, pizza z małżami i ośmiorniczkami ,albo sałatka ehhh :D
A żabie udka jak? Tego też nie kosztowałam, choc w menu po niektórych knajpkach są. Tylko nie wiem czy w takich warto, czy lepiej gdzieś w lepszym miejscu?
To podobno tez podobnie do kurczaka. A moze do ślimaka?

Hehe, to i do mnie mogą się przyczepić zieloni Wesoly Bo opórcz ślimaków zapiekanych z masłem czosnkowym (pychota!), żabich udek (też dobre, w smaku delikatniejsze od kurczaka) jadłam: kalmary, małże, krewetki, ośmiorniczki - na różne sposoby, sarninę, zająca, królika, dzika, jagnięcinę i baraninę (trochę za bardzo czuć tego zwierza w mięsie), bażanta (suche mięso i trudne do przygotowania), kaczki, perliczki i o zgrozo - raz mi się zdarzyło zjeść mięso wielbłąda - no nawet, nawet w smaku Wesoly Straszny ze mnie barbarzyńca przerazony


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Pon 13:39, 15 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pon 13:35, 15 Wrz 2008    Temat postu:

a ja sie przyznam, że zjadłam daniela Kwadratowy zamówiłam pieczeń z dzika (bo to niby bardziej świniowate) w kuchni się pomyliło i jak zjadłam dopiero mnie przyszli przeprosić. Nie mogę tylko przed sarenką zdradzić, bo starczy że panowie na nią takim żarłocznym okiem patrzą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:49, 15 Wrz 2008    Temat postu:

A ja ostatnio próbowąłam żabich udek. Pychota, naprawdę bardzo fajne mięsko, delikatniejsze niż drób.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:07, 15 Wrz 2008    Temat postu:

Przypomniało mi się, że kiedyś miałam okazję zjeść mięso rekina. Smaczne, ale dość twarde. Było do kupienia w markecie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:18, 15 Wrz 2008    Temat postu:

A kto jadł smażony mózg wołu Mruga Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:43, 15 Wrz 2008    Temat postu:

Rozumiem, że ty byłaś na tyle odważna i... nie oszalałaś? Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:17, 15 Wrz 2008    Temat postu:

kocia napisał:
Rozumiem, że ty byłaś na tyle odważna i... nie oszalałaś? Mruga



rotfl wydaje mi się, że nie, ale o to powinnaś spytać moich bliskich, może mają inne zdanie Mruga :D

a tak poważnie, to u mnie w rodzinie robiła to tylko babcia, miał niepowtarzalny smak, wiem, że dodawała jajko, przyprawy, ale byłam za młoda, żeby się tym interesować, a teraz jak się spotykamy rodzinnie, to każdy o tym mówi, ale babcia zabrała tajemnicę ze sobą jak u Hickoca Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:15, 16 Wrz 2008    Temat postu:

Moja mama pamięta jak jej babcia robiła im zacierki z cielęcego możdżku.
Chyba by potrafiła do tej pory zrobić i babcia i mama ale nie mają odwagi.

Druga moja babcia jada cynaderki Wesoly
A drugiej babci kupuję na targu głowiznę świńską i ona to potem robi jako pyszną galaretkę, nazywa się to dobrobyt :D


Ostatnio zmieniony przez majak dnia Wto 8:16, 16 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:56, 16 Wrz 2008    Temat postu:

Cynaderki cielęce nie są złe. Nie przerażają mnie tak, jak ten mózg uuu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 9:19, 16 Wrz 2008    Temat postu:

Majak pls przepis na mózg cielęcy please
galaretka, ocet winny, żołądkowa, kominek, hm, ale to na inny watek;-)))))
cynaderki sobie podaruję Mruga


Ostatnio zmieniony przez Iandula dnia Wto 9:22, 16 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:42, 23 Paź 2008    Temat postu:

Iandula - znalazłam przepisy z móżdżku i mózgu jakby Cię interesowały Wesoly
Przy okazji poszukiwania przepisów na ozorki jakos tak zauważyłam Jezyk

A wąłśnie wcozraj miałąm sówj debiut - zrobiłam ozorki wołowe w sosie chrzanowym - pychota!!!!
Nawet Bartek zjadł ,choc długo mu zajęło co to jest ozorek ale jakos się nie przejął.
Adam nie chciał.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 14:06, 23 Paź 2008    Temat postu:

majak napisał:
Iandula - znalazłam przepisy z móżdżku i mózgu jakby Cię interesowały Wesoly
Przy okazji poszukiwania przepisów na ozorki jakos tak zauważyłam Jezyk

A wąłśnie wcozraj miałąm sówj debiut - zrobiłam ozorki wołowe w sosie chrzanowym - pychota!!!!
Nawet Bartek zjadł ,choc długo mu zajęło co to jest ozorek ale jakos się nie przejął.
Adam nie chciał.....


Majak proszę o przepis na móżdżek please na mózg zresztą też-spróbuję
ozorki Jezyk u mnie w wszyscy przepadają Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Iandula dnia Czw 14:08, 23 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:07, 24 Paź 2008    Temat postu:

KOTLETY Z WOŁOWEGO MÓZGU

800g mózgu wołowego
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1 jajko
tarta bułka
2 łyżki masła
1 małą cebulka
sok z cytryny
listek laurowy
305 ziarenek ziela nagielskiego
1 łyżka usiekanej natki

Zagotować wodę z sokiem z cytryny, solą, listkiem i zielem. Obran yz błon mózg wrzucić na wrzątek, chwilę gotować, wyjac łyżką cedzakową, osuszyć, pokroić w grube plastry, obtoczyć w mące, jajku i bułce, smażyc na rozgrzanym maśle. Podawać z puree, zieloną pietruszką i sałatą.

KNEDLE Z MÓZGU
800 g mózgu wołowego lub cielęcego
4 łyżki masła
pęczek natki
1 niewielka starta na tarce cebula
szklanka tartej bułki
2-3 łyżki śmietanki
2 surowe jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Oczyszcozny mózg zalać na 10 min lekko zakwaszonym wrzątkiem, po odlaniu wody i ochłodzeniu mózg usiekać drobno i dusić przez 15 min na maśle - 1 łyżka, dodać starą cebulę, i dorbniutko usiekaną natkę.
Żółtka utrzeć z masłem na pianę, cały czas ucierajac stopniowo dodawać usmażony mózg, śmietankę, tartą bułkę, doprawić solą, pieprzem, gałką, połączyć delikatnie, ale dokładnie z doskonale ubitą szrtywną pianą. Ciasto powinno odpocząć ok 30 min w chłodzie, potem formować zwilżonymi dłońmi niewielkie knedle, wkładać na osolony wrzątek, gotować na niezbyt silnym ogniu. Podawać polane roztopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką plus puree ze szpinaku Wesoly

Więcej później bo ja to pisze wszystko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:35, 24 Paź 2008    Temat postu:

Już spisane Wesoly
dam znać jak wyszło, sama jestem ciekawa, czy w smaku będzie jak za dawnych lat Mruga
dziękuję mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
Strona 9 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin