Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Naleśniki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:52, 17 Gru 2008    Temat postu:

Spoko ja chwilowo włąśnie robie obiad na jutro - flaczk iz kurzych żołądków - co za zapach... Jezyk Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płaskowyż tarnowski

PostWysłany: Śro 15:06, 11 Lut 2009    Temat postu:

Ostatnio spełniam się kulinarnie,choć każdy wie jakie ze mnie antytalencie.
Zrobiłam naleśniki z budyniem. jupi
robimy dość cienkie nalesniki,gotujemy budyń (najlepiej dwa albo jeden duzy) i ubijamy bita smietanę,rodzynki.
MNIAMMMM,najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam Mruga
Szybko,mało zmywania...ekonomicznie.

Powiedzcie mi,jak zrobić takie grubaśne jak na amerykańskich filmach?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo..
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:13, 11 Lut 2009    Temat postu:

Dekster napisał:

Powiedzcie mi,jak zrobić takie grubaśne jak na amerykańskich filmach?


babcia dawała więcej proszku do pieczenia, lub drożdży, ale z tym to dużo roboty bo ciasto musi troche odczekać, urosnąć itd..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:31, 11 Lut 2009    Temat postu:

grrrrrrr napisał:
Dekster napisał:

Powiedzcie mi,jak zrobić takie grubaśne jak na amerykańskich filmach?


babcia dawała więcej proszku do pieczenia, lub drożdży, ale z tym to dużo roboty bo ciasto musi troche odczekać, urosnąć itd..


wlać wiecej ciasta na patelnie jupi bystrzacha ze mnie :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płaskowyż tarnowski

PostWysłany: Śro 17:46, 11 Lut 2009    Temat postu:

Właśnie niekoniecznie bo one sa poprostu inne.Takie właśnie bardziej wyrośnięte.
Moja babcia natomiast robi takie tłuste i grube wręcz ociekające.
Nikt ich nie lubi tylko ja:P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:57, 11 Lut 2009    Temat postu:

Moja babacia dodaje piwa -wtedy są takie pulchne.
A żeby były grube...moja mam piekła je kiedyś w grillu elektrycznym Jezyk były prostokątne...i bardzo grube.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:00, 11 Lut 2009    Temat postu:

A moje są grube, bo wcieram w nie na tarce w duże wióry słodkie jabłka, potem posypać cukrem pudrem, mniam tak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monka



Dołączył: 10 Sie 2006
Posty: 504
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik/Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:10, 11 Lut 2009    Temat postu:

te amerykańskie sa robione z jakiegos innnego ciasta niż nasze też mnie ciekawi z jakiego ale jakoś nigdy tego problemu nie zgłębiłam<mysl>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:46, 12 Lut 2009    Temat postu:

Dekster napisał:
Właśnie niekoniecznie bo one sa poprostu inne.Takie właśnie bardziej wyrośnięte.
Moja babcia natomiast robi takie tłuste i grube wręcz ociekające.
Nikt ich nie lubi tylko ja:P


DEKSTER przecież żartowałam Mruga pytałam mame o takowe wykonanie ciasta powiedziała że nie wie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo..
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:31, 12 Lut 2009    Temat postu:

"Pancakesy różnią się od zwykłych naleśników tym, że dodaje się do nich proszek do pieczenia. W smaku jednak różnica jest bardziej znacząca-to cos między polskim tradycyjnym naleśnikiem a racuchem. Polecam gorąco.

Składniki:

-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1.Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2.Całe jajko ubić.
3.Dodać suche składniki do jajka a następnie mleko i olej i zamieszać.
4.Najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (tylko pod pierwszego placka dać na patelnię parę kropel oleju). Nalać małą chochelką ciasto. Przewrócić po kilku minutach.
Najlepiej smakują z syropem klonowym."
wzięte z:http://www.pabliszer.pl/?p=113
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Faenza



Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:10, 12 Lut 2009    Temat postu:

Mogę z czystym sumieniem polecić naleśniczki na słodko (ja takie najbardziej uwielbiam).

1. Jedna połówką bananka podpichconą w piekarniku trochę, włożony do naleśnika a druga połówka obok naleśnika, to wszystko polane roztopioną gęstą czekoladą i miodkiem, obok gałka lodów śmietankowych.

2. Jabłuszka najlepiej ugotowane ( taki mus) razem z niewielką ilością rodzynek, cynamonem polane sosikiem truskawkowym Wesoly

3. Różne owoce, jakie tylko chcecie, pokroić w drobną kosteczkę do rondelka, wlać niewielką ilość ulubionego alkoholu, podgotować troszkę tylko i włożyć do kopety z naleśnika.

No i jeszcze naleśnik zwinięty w rulonik a w środku:

- paseczki z boczku, cebulka, czerwona fasolka i kukurydza.
- biały twarożek wymieszany z żółtkiem i cukrem i odrobiną śmietanki słodkiej i miodem
- niewielkie kawałeczki kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i szpinaku

Oj mogłabym wymieniać i wymieniać bo naleśniki jadamy często z różnymi dodatkami, jednak moje ulubione to te z ciepłym jabłuszkiem w środku Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Faenza dnia Czw 15:12, 12 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płaskowyż tarnowski

PostWysłany: Czw 15:27, 12 Lut 2009    Temat postu:

Faenza zlituj sie kobito,chcesz,żebym się w drzwiach nie mieściła?:D
grrrrrr-właśnie o to mi chodziło Wesoly
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo..
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:44, 12 Lut 2009    Temat postu:

:D

miałam też kiedyś nawet taką patelnie co to reklamowali w telewizorni :D tyle, ze ja kupiłam w Auchan za 30 zł, a nie z telewizji za 199 :D tanczy
naleśniki oprócz tego że grube były to jeszcze ładnie wyglądały <ach> nie przywierały do dna i w ogóle Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Faenza



Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:35, 12 Lut 2009    Temat postu:

Dekster oj wybacz Wesoly Ale takie naleśniczki grzechu warte są Jezyk
Ja jakoś za syropem klonowym nie przepadam, to nie mój smak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:46, 12 Lut 2009    Temat postu:

Rzepka, naleśniki na słodko, o których piszesz to chyba palaczinki (specjał Czechów), mniam Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin