Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

WEKI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:02, 20 Lip 2010    Temat postu: WEKI

Gospodynie domowe ratujcie!!
Jak przygotować domowe zupy i bigos w słoikach aby przetrwały?
O co chodzi z tym wyparzaniem i odwracaniem słoików od góry dnem???
HELP
Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:44, 20 Lip 2010    Temat postu:

Wyparzanie słoików to ich sterylizacja przed włożeniem do nich potraw, ajlepiej żeby byłyjeszcze gorące przy napełnianiu - nie popękają.
A odwracanie do góry dnem powoduje ich zamknięcie sie - zassanie wieczka pokrywki. Tego guziczka co na niektóych dżemach teraz malują Jezyk

Zupy to nie wiem jak wytrwaj bo nie robiłam ale bigosy, dźemy, konfitury czy mięso to i owszem, normaalnie sie robi ,wkłąda gorące i zamyka.
Przy mięsie najlepiej jeszcze pogotować słoiki z zawartością. Ale tego daaawno nie robiliśmy, częściej jak sie surowe owoce z cukrem wkładało do słojów to sie potem wsyztko razem gotowało dla zrobienia i zamknięcia Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 22:14, 20 Lip 2010    Temat postu:

Ja słoje nagrzewam ( pasteryzuje ) w gorącym piekarniku. Do gorących wkładam gorące konfitury i zaraz mocno zakręcam ( do góry dnem nie stawiam). Czasem po zakręceniu zwłaszcza te późniejsze które trochę ostygły przy wkładaniu to ponownie daję do gorącego piekarnika i chwile tam trzymam jakieś 20-30 minut. Ale można też gotowac w garnku z woda ( tylko dać szmatkę na dno garnka). Przy okazji kuchenne ściereczki ładnie się wygotują.

Zup nie Zaprawiałam . Raczej zamrażam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Śro 13:48, 21 Lip 2010    Temat postu:

Pamietać że wieczko i gwint musza byc czyste i suche a słoik nie uszkodzony .Wlać gorącą zupe i zakrecić -to sama sie zapasteryzuje .Mozna za miast tego słoiki pasteryzowac w dużum garnku ( pogotować od momentu zagotowania wody ok 20 min).Jesli wieczko po wystygnięciu słoika jest wklęsłe- to jest ok.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin