Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karp
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Śro 0:32, 13 Gru 2006    Temat postu:

Juje! ale macie wybór w tych barszczach! to wszystko na jednym stole?

Co tam barszcze i inne zupy!
MOCZKA jest NAJWAŻNIEJSZA!! wow :smt109


Ostatnio zmieniony przez Poszumy Frankusowe dnia Śro 0:43, 13 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:37, 13 Gru 2006    Temat postu:

Nie no, ale jak jedziesz na minimum 3 Wigilie to jest w sumie tego....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Śro 0:42, 13 Gru 2006    Temat postu:

hehe to są te uroki ;->
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 1:09, 13 Gru 2006    Temat postu:

U nas moczka , kutia, makówki. Barszcz klarowny Najpier warzywa gotowane potem wyjmuje sie warzywa i do woldy dolewa kiszony własnoręcznie barszcz i sok z buraków. Doprawia do smaku. Do tego maleńkie uszka z grzbaki ( ugotowane grzybki przemielone , cebulka rumieniona i bamoczona bułka sól pieprz).
Karpia robimy w panierce. KUPujemy 2 dni wcześniej ( zabitego) wypatrosze obskrobie z łusek i kroje na dzwonka grubści ok 1 cm ( najtrudniej przekroic kręgosłup) rybki do wiadra i sole ( wiadro przykryte szczelnie zostawiam na balkonie) A w Wigolie panierujemy ( maka, jajko, bułka) i smażymy na margadynie na patelni na złoty kolor potem wkładamy do żaroodpornego naczynie przekładając wiórkami masła i do piekarnika).
Do tego kapusta z grzybami ( własna) i specjalnie zrobione ziemniaki.
Ziemniaki: do rondla troche wody ( tak na dnie) kroimy surowe obrane ziemniaki przekladamy cienko pokrojoną w plastru ceubla, liśc laurowy, sól i pieprz, i tak na przemian garnek przykrywamy folia aluminiowa i pokrywka i na maleńkim ogniu dusimy.
Mozna potem na na talerzu polac masłem, ale nie koniecznie, ja wole bez. polewania.
Ja robie jeszcze karpia po zydowsku w cebuli. Gotyje pare kilogramów cebuli poszatkowanej i cała marchewke i pietruszke na to klade dzwonka karpia i po ugotowaniu na talerz gdzie jak jest gorący to wybieram ości. Obranego karpia ukladam na salaterce. Na samym końcu gotuje sie głowy( ja nie lubie) Potem cebule bez jarzyn przecieram przez sitko daje pieprz do smaku troche żelatyny i wylewam na karpia. Podaje sie zimne.
Moczkę robimy na kompotach i duzo bakalii, Ja lubie bardzo gęstą taka żeby łyzka stała.

A i jeszcze specjalnie dla TŻ sa pierogi z kapustą i grzybami Bo ja siedze w rybach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Śro 8:05, 13 Gru 2006    Temat postu:

Na wątku o KARPIU załatwiłyście cała
Wigilie , załóżcie nowy wątek- chętnie poczytam.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Śro 9:36, 13 Gru 2006    Temat postu:

zupa rybna i moczka już jestem głodna Anxious
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:31, 13 Gru 2006    Temat postu:

O u nas ten karpik, jak napisałą Iburg to mi się przypomniało, też po usmażeniu wędruje do takiej elektrycznej patelni (eh ta nowoczesność) i w tym się dogrzewa przed podaniem bo dziadkowie nie smażą tuż przed podaniem ale wcześniej przygotowują co się da. Możliwe, że z tego powodu karp jest mięciutki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Pią 7:57, 15 Gru 2006    Temat postu:

A swoją drogą , to karp nigdy tak mi nie smakuje jak w Wigilie.Mniam miacznie.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 9:50, 15 Gru 2006    Temat postu:

Ba bo podobno poza okresem wigilijnym karp jest bardzo zaszlamiony (cokowliek by to miało znaczyć), a przed świętami przechodzi na dietę i usuwa wszleki niesmaczne dla nas toksyny z organizmu Angel
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:51, 15 Gru 2006    Temat postu:

Mozliwe to co piszesz Paskudo bo o tej porze roku karp czeka w magazynach, przepłukiwany świeżą wodą, a tak w ciągu roku to jednak pływa po tych zbiornikach.
A zbiorniki przed zarybianiem to przecież i nawożone są jak potrzeba, więc na jego smak moze się wiele czynników złożyć.

A moze swój smak zawdzięcza jednak tej chwili bo mi nawet śledź w śmietanie smakuje jak nigdy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krewniak
Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 857
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ziemia rybnicka

PostWysłany: Pią 14:29, 15 Gru 2006    Temat postu:

majak napisał:
Krewniak - daj przepis na tę zabielaną rybną modli


Proszę uprzejmie:
Glowy karpia, kręgoslupy, ewentualnie ogony gotujemy od zimnej wody z warzywami jak na rosól plus czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, ok. godzine tak to sobie chlupie na średnim ogniu, potem dokladnie przecedzamy, doprawiamy, zabielamy gęstą śmietanką rozrobioną z mąką. Podajemy z grzankami, czyli bulka (nie może byc świeża) pokrojona w zgrabna kosteczkę i pieczona na zloto na teflonowej patelni, pod koniec, jak już jest zlota dodajemy odrobinę masla, mozna też na patelnie rzucić czosnek, wtedy grzanki nim przejdą, ale jak ktoś nie chce "śmierdzieć czosnkiem" to niech sobie odpuści. Smacznego!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krewniak
Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 857
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ziemia rybnicka

PostWysłany: Pią 14:33, 15 Gru 2006    Temat postu:

Poszumy Frankusowe napisał:
A u mnie jest grochówka ( co roku przypalona )
I wszystkich sie pytam jaką mają zupę, bo wiem że ta grochówa jest mało spotykana. Znam narazie jeszcze 2 osoby, u których jest taka tradycja.


U mojej teściowej też zawsze jest grochówka i to jedyny dom, który znalam w kwestii grochówki. Ale mają tez grzybową. Moi rodzice (i ja też )ZAWSZE mieli zabielaną rybną, a jak ja doroslam to nakazalam im też robić barszcz, bo nam brakowalo czegoś do 12 potraw :D. A do barszczu zamiast uszek robię takie krokieciki z kruchego ciasta z kapustą i grzybami, pieczone w piekarniku. Pyyyyyyyyyyycha!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:31, 15 Gru 2006    Temat postu:

Dziękuję z ogromną wdziecznością za podanie przepisu :D Angel please
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:17, 13 Gru 2007    Temat postu:

Moja rodzina zbojkotowała karpia w tym roku uuu
wychodzi na to, że kupię sobie jeden dzwonek (jedno dzwonko?) na Wigilię Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Czw 15:19, 13 Gru 2007    Temat postu:

Cytat:
Moja rodzina zbojkotowała karpia w tym roku


Jak ja Ci zazdroszczę Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin