Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Soczewica

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:58, 07 Paź 2006    Temat postu: Soczewica

Naszło mnie na coś nowego w menu i kupiłam wczoraj soczewicę ( bo niby takie zdrowe:) ) No w każdym razie z tyłu opakowania jest przepis z boczkiem i cytryną. Może ktoś próbował okiełznać to warzywo w kuchni i to ze smacznym rezultatem? Będę wdzieczna za przepis Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:28, 07 Paź 2006    Temat postu:

hmmm myslałam że to rodzaj wódki uuu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:32, 07 Paź 2006    Temat postu:

Hehehehe nie załamuj :D :D :D
Dobra, znałazłam [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Sob 12:10, 07 Paź 2006    Temat postu:

Ja probowałam, ale warzywo wygrało.
Tego się nie da jeść, albo źle przyrządziłam: wyszła taka grochopodobna papakucia.
Więcej nie kupię cisza
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:11, 07 Paź 2006    Temat postu:

No ja spróbuję dzisiaj z tą zupą. Już mam soczewicę ugotowaną. Dam znać czy dobre, jeśli nie skonam jedząc to niewiadomoco Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:18, 07 Paź 2006    Temat postu:

Zupa gotowa i powiem wam, ze da się to zjeść Wesoly Co prawda zmodyfkowałam trochę pierwotny przepis, bo pominęłam seler (nie lubię), dodałam wędzony boczek, no i oczywiście obowiązkowo dużo majeranku. Poza tym nie miksowalam warzyw.Wyszło z tego coś co przypomina w smaku grochówkę, ale jest delikatniejsze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
p@tis



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:02, 10 Paź 2006    Temat postu:

Gotuję soczewicę z dodatkiem soli, ananas, tuńczyk, papryczka, majonezik i wychodzi w pytę sałatka.

Czasem jeszcze wcześniej do tuńczyka dodaję curry.
I piękna sałatka soczewicowa z tuńczykiem ala kurczak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Forkate



Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:03, 11 Paź 2006    Temat postu:

moja śp. Babcia Marianna robiła pyszne "pierogi" z soczewicą. Nie były to typowe pierogi, jak np. ruskie, ale były chyba robione z ciasta drożdżowego, a nadzienie było z soczewicy. To było pieczone w piekarniku jak bułeczki i mniej więcej tak wyglądało. Pamiętam, że jak przyjeżdżaliśmy na wieś, to zawsze Babcia robiła te pierogi i jeszcze dawała nam do domu Wesoly
nie wiem czy to jakaś lokalna potrawa, ale cała rodzina od strony rodziców pochodzi prawie spod granicy z Ukrainą, okol. Chełma i dalej na wschód Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Sob 6:58, 14 Paź 2006    Temat postu:

A ja właśnie znalazłam w dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej 2 przepisy z soczewicą <yes>

Pierogi z soczewicą
ciasto:
2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła, gorąca woda,0,5 łyżeczki soli
farsz:
3 torebki soczewicy,7 wiekszych ziemniaków, sól, pieprz.

Zagnieść składniki ciasta, wlewając tyle wody,żeby ciasto było elastyczne. Soczewicę ugotowac wg przepisu na opakowaniu, uwazając, aby jej nie rozgotowac . Soczewice ugnieść widelcem razem z ugotowanymi ziemniakami i przyprawić.

A potem to już zabawa ----> lepienie pierogów


Zapiekanka z soczewicy i pieczarek

3 torebki zielonej soczewicy, 2 duże cebule, 0,5 kg pieczarek,1 srednia cukinia, kawałek zółtego sera,4-5 łyzek masła, sól pieprz

Ugotowac soczewicę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła. Pieczarki podsmazyć na łyżce masła, zdjać z ognia, aby odparował sok.Cukinię pokroić w półplasterki i poddusić na maśle. Wymieszć podsmażone składniki z ugotowaną soczewicą, doprawic. Przełożyć do wysmarowanej pozostałym masłem żaroodpornej formy. Posypać startym serem, zapiekać w temp. 220 st. C aż ser sie stopi i przyrumieni. Mozna podawac z sosem czosnkowo- jogurtowym.


Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
p@tis



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 19:16, 18 Paź 2006    Temat postu:

Forkate napisał:
moja śp. Babcia Marianna robiła pyszne "pierogi" z soczewicą. Nie były to typowe pierogi, jak np. ruskie, ale były chyba robione z ciasta drożdżowego, a nadzienie było z soczewicy. To było pieczone w piekarniku jak bułeczki i mniej więcej tak wyglądało. Pamiętam, że jak przyjeżdżaliśmy na wieś, to zawsze Babcia robiła te pierogi i jeszcze dawała nam do domu Wesoly
nie wiem czy to jakaś lokalna potrawa, ale cała rodzina od strony rodziców pochodzi prawie spod granicy z Ukrainą, okol. Chełma i dalej na wschód Wesoly

Ja mam tam korzenie
Nadzienie z soczewicy, białego sera prosto od krowy i dodatkiem świeżej mięty.

Odgrzane w sam raz do piwka!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ogryzek



Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 1123
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 22:03, 07 Sty 2011    Temat postu:

Pytanie mam; pewnego razu zagarniając puszkowe warzywa porwałam się na soczewicę w puszce. Czy ktoś ma może pomysł co się z tym robi? Tylko błagam, nie żadne pierogi, jestem mocno początkującym (choć wybitnie utalentowanym :D ) kucharzem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
levemi



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Opole

PostWysłany: Pią 22:19, 07 Sty 2011    Temat postu:

ja bym to otworzyła, wzięła widelec i zjadła jupi
bardzo lubię soczewicę, ale samą, bez dodatków czy w zupie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ogryzek



Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 1123
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 22:21, 07 Sty 2011    Temat postu:

Ale tak po prostu? Zimną? Nie przyprawioną? Tak można?
Takiego przepisu się nie spodziewałam :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin