|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:58, 07 Paź 2006 Temat postu: Soczewica |
|
|
Naszło mnie na coś nowego w menu i kupiłam wczoraj soczewicę ( bo niby takie zdrowe:) ) No w każdym razie z tyłu opakowania jest przepis z boczkiem i cytryną. Może ktoś próbował okiełznać to warzywo w kuchni i to ze smacznym rezultatem? Będę wdzieczna za przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 10:28, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
hmmm myslałam że to rodzaj wódki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:32, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Hehehehe nie załamuj
Dobra, znałazłam [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Sob 12:10, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Ja probowałam, ale warzywo wygrało.
Tego się nie da jeść, albo źle przyrządziłam: wyszła taka grochopodobna papakucia.
Więcej nie kupię
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:11, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
No ja spróbuję dzisiaj z tą zupą. Już mam soczewicę ugotowaną. Dam znać czy dobre, jeśli nie skonam jedząc to niewiadomoco
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:18, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Zupa gotowa i powiem wam, ze da się to zjeść Co prawda zmodyfkowałam trochę pierwotny przepis, bo pominęłam seler (nie lubię), dodałam wędzony boczek, no i oczywiście obowiązkowo dużo majeranku. Poza tym nie miksowalam warzyw.Wyszło z tego coś co przypomina w smaku grochówkę, ale jest delikatniejsze.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
p@tis
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 21:02, 10 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Gotuję soczewicę z dodatkiem soli, ananas, tuńczyk, papryczka, majonezik i wychodzi w pytę sałatka.
Czasem jeszcze wcześniej do tuńczyka dodaję curry.
I piękna sałatka soczewicowa z tuńczykiem ala kurczak.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:03, 11 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
moja śp. Babcia Marianna robiła pyszne "pierogi" z soczewicą. Nie były to typowe pierogi, jak np. ruskie, ale były chyba robione z ciasta drożdżowego, a nadzienie było z soczewicy. To było pieczone w piekarniku jak bułeczki i mniej więcej tak wyglądało. Pamiętam, że jak przyjeżdżaliśmy na wieś, to zawsze Babcia robiła te pierogi i jeszcze dawała nam do domu
nie wiem czy to jakaś lokalna potrawa, ale cała rodzina od strony rodziców pochodzi prawie spod granicy z Ukrainą, okol. Chełma i dalej na wschód
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Sob 6:58, 14 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
A ja właśnie znalazłam w dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej 2 przepisy z soczewicą <yes>
Pierogi z soczewicą
ciasto:
2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła, gorąca woda,0,5 łyżeczki soli
farsz:
3 torebki soczewicy,7 wiekszych ziemniaków, sól, pieprz.
Zagnieść składniki ciasta, wlewając tyle wody,żeby ciasto było elastyczne. Soczewicę ugotowac wg przepisu na opakowaniu, uwazając, aby jej nie rozgotowac . Soczewice ugnieść widelcem razem z ugotowanymi ziemniakami i przyprawić.
A potem to już zabawa ----> lepienie pierogów
Zapiekanka z soczewicy i pieczarek
3 torebki zielonej soczewicy, 2 duże cebule, 0,5 kg pieczarek,1 srednia cukinia, kawałek zółtego sera,4-5 łyzek masła, sól pieprz
Ugotowac soczewicę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła. Pieczarki podsmazyć na łyżce masła, zdjać z ognia, aby odparował sok.Cukinię pokroić w półplasterki i poddusić na maśle. Wymieszć podsmażone składniki z ugotowaną soczewicą, doprawic. Przełożyć do wysmarowanej pozostałym masłem żaroodpornej formy. Posypać startym serem, zapiekać w temp. 220 st. C aż ser sie stopi i przyrumieni. Mozna podawac z sosem czosnkowo- jogurtowym.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
p@tis
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 19:16, 18 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Forkate napisał: | moja śp. Babcia Marianna robiła pyszne "pierogi" z soczewicą. Nie były to typowe pierogi, jak np. ruskie, ale były chyba robione z ciasta drożdżowego, a nadzienie było z soczewicy. To było pieczone w piekarniku jak bułeczki i mniej więcej tak wyglądało. Pamiętam, że jak przyjeżdżaliśmy na wieś, to zawsze Babcia robiła te pierogi i jeszcze dawała nam do domu
nie wiem czy to jakaś lokalna potrawa, ale cała rodzina od strony rodziców pochodzi prawie spod granicy z Ukrainą, okol. Chełma i dalej na wschód |
Ja mam tam korzenie
Nadzienie z soczewicy, białego sera prosto od krowy i dodatkiem świeżej mięty.
Odgrzane w sam raz do piwka!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ogryzek
Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 1123
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 22:03, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Pytanie mam; pewnego razu zagarniając puszkowe warzywa porwałam się na soczewicę w puszce. Czy ktoś ma może pomysł co się z tym robi? Tylko błagam, nie żadne pierogi, jestem mocno początkującym (choć wybitnie utalentowanym ) kucharzem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
levemi
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Opole
|
Wysłany: Pią 22:19, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ja bym to otworzyła, wzięła widelec i zjadła
bardzo lubię soczewicę, ale samą, bez dodatków czy w zupie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|