Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupy
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płaskowyż tarnowski

PostWysłany: Nie 21:46, 05 Mar 2006    Temat postu: Zupy

Je ktos zupy??Powiedzcie ze nie... modli Bo chyba ja jestem tylko taka odmienna.Zjem tylko rosół,barszcz i koprową.Inne bleeeee niedobrze mi sie robi na sama myśl o zupie.Tak jak kiedys nasz osrodkowy dentysta w wieku 5 lat zniechecił mnie swoja osoba do konca zycia tak moja babcia przyzadziła mi daawno daawno temu taka pomidorową ze do dziś pamietam jak smakowała.Mama za dobrze mnie wychowała i wstyd mi było mi sie przyznac ze ledwo mi przez gardło przechodzi.Od tego czasu nie jadam prawie zadnych!A wy?A jak tak to jakie ulubione?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:53, 05 Mar 2006    Temat postu:

PO-MI-DO-RO-WA!!! Z dużą ilością makaronu jo
A z nowocześniejszych to hm... (głupio ale co tam) moja własna duńska zupa z porów (kremik), zupa serowa, krem z brokułów, zupa gulaszowa.
Mniam, mniam <yes>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Nie 22:09, 05 Mar 2006    Temat postu:

Pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa, pieczarkowa, barszcz czysty i zabielany, b. ukraiński, krupnik (!!!!) , gulaszowa, jarzynowa (niechętnie), rosół, żurek - oprócz zup mlecznych jem wszystkie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płaskowyż tarnowski

PostWysłany: Nie 22:11, 05 Mar 2006    Temat postu:

Z torebkowych :krem z kury,żurek i zupka chinska
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Nie 22:16, 05 Mar 2006    Temat postu:

No tak - lubię też krupnik z proszku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 23:27, 05 Mar 2006    Temat postu:

A mnie dzięki nowoczesnej technice Osm nauczył gotować rewelacyjną pomidorową , mam tez przepis na ogórkowa ale jeszcze nie miałam okazji ugotować ...a krupnik...niczego sobie
Najbardziej jednak kocham POMIDOROWĄ Z LANYMI KLUSECZKAMI
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Czw 7:59, 20 Kwi 2006    Temat postu:

rybna z grzankami, pomidorowa z ryżem, ogórkowa, grzybowa, cebulowa tanczy , Tylko u mnie w domu nikt tego nie chce jeść a gotować dla 1 osoby jakoś nie mam natchnienia, ale przyjdą wakacje dzieciaki zjadą to mogę dać upust "kulinarnym talentom" ma ktoś przepis na szczawiową jeszcze wżyciu nie jadłam a łąk Ci u mnie dostatek Angel
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Czw 10:29, 20 Kwi 2006    Temat postu:

U mnie w domu, z kolei najchętniej jedzą zupy.
A moja ulubiona, to z grzybowa z suszonych grzybów- najlepiej z prawdziwków mniam
A szczawiową to kiedyś gotowałam, ale nie pamiętam jak- jadało sie z jajkiem ugotowanym na twardo.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 10:38, 20 Kwi 2006    Temat postu:

Ja najbardziej lubie pomidorową z lanymi kluseczkami. Ale robie sporo zup, Bez zupy nie da rady.
Robie jeszcze , barszcz biały z ziemniaczkami polanymi skrarkami, belwederska ( to taka wykwintna dla gosci), pieczarkowa, ogorkowa, z kawaszonych i ogorkowa z zielonych ( taka wiosenna), cygańska( bardza ja lubia) grochówka ( tez bardzo lubia) barszcz ukraiński ( Piotrek nie jada) czysty barszcz z krokietami lub uszkami z grzybami ( uwielbiaja wszyscy), krupnik ( Piotrek nie jada)żurek z maślanki z kminkiem( ja nie przepadam), kapusniak ( Piotrek nie jada) szczawiowa z jajkiem lubia wszyscy, taki specjalny rosół ostro przyprawiony z szatkowanymi jarzynami i groszkiem ptysiowym - lubia wszyscy. To tak na szybko.
Bo jest jeszcze grzybowa, jarzynowa, kalafiorowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Czw 11:06, 20 Kwi 2006    Temat postu:

O ..ciekawe, co piszesz.. niektórych nie znam, a przydałaby sie odmiana.
Możesz podac przepis na cygańską i belwederską?
no i na rosół na ostro- proszę Angel
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 8:01, 21 Kwi 2006    Temat postu:

a ja ponawiam prośbę o przepis na szczawiową
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 8:44, 21 Kwi 2006    Temat postu:

Nie wiem jak inni ale ja mam zawsze zagotowany szczaw w butelkach. A jak nie ma to ugotować pokroic lub przetrzec. Kupic więcej i część wlać do butelek i zagotowac bedzie na potem.

Gotuje kostke rosołową do tego wlewam butelke szczawiu, dodoaje wegety. Potem dodaje wode z mąką, pieprz, można dosmakowac cukrem i na końcu smietanę. Do tego jajko na twardo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 9:47, 21 Kwi 2006    Temat postu:

Dzięki, postaram się jak najszybciej zrobić, takiego apetytu mi narobiliści.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:46, 21 Kwi 2006    Temat postu:

Zupa szczawiowa

Składniki:
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant

Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.
Smacznego :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 7:44, 25 Kwi 2006    Temat postu:

Dziękuję Twój przepis taki bardzo profesionalno-naturalny jeszcze 2 przepisy na szczawiową i zrobię sobie tydzień zupy szczawiowej "Która lepsza" Angel
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin