Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

żurawina ?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bambini



Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:24, 07 Lis 2010    Temat postu: żurawina ?

szukam inspiracji jak wykorzystać słoiczek żurawiny. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na żurawinkę z mięsem ? jeśli tak, to podzielcie się proszę Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Spisz

PostWysłany: Nie 21:30, 07 Lis 2010    Temat postu:

Ja mam:
zalewamy słoiczek z żurawiną szklanką spirytusu ,trzymamy kilka dni aż sie przegryzą. Potem dodajemy szklankę wódki i szklankę syropu cukrowego, mieszamy, przecedzamy, żurawinę wywalamy, a resztę nalewamy do szklanek.
Kupujemy w garmażeryjnym mielone, robimy kotlety jako zagrychę do żurawiny.
No i masz przepis na żurawinę z mięsem Wesoly Chłopom się spodoba na pewno niegrzeczny


Ostatnio zmieniony przez rzepka dnia Nie 21:31, 07 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:05, 07 Lis 2010    Temat postu:

Usmażyć kotlety z camemberta i zjeść z żurawiną :D

Odgrzać pieczonych schab, szynkę czy inną pieczeń i skonsumować z żurawinką :D

Tyle.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bambini



Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:23, 07 Lis 2010    Temat postu:

hmmm, płynna żurawinka chyba faktycznie najlepsza Kwadratowy
ale przy okazji znalazłam fajny przepis na wieprzowinkę, będzie tak :

• 1 kg wieprzowiny na pieczeń (najlepiej szynki lub łopatki)
• 5 dag słoniny
• główka czosnku
• 2-3 łyżki oleju
• 4-5 łyżek musztardy ziarnistej (francuskiej)
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
• mielone ziele angielskie i jagody jałowca (skąd ja wezmę te jagody ?Kwadratowy)

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Musztardę wymieszaj z miodem, rozmarynem, olejem, 3 roztartymi jagodami jałowca i szczyptą ziela angielskiego. Powstałą bejcą (powinna mieć konsystencję majonezu) posmaruj wieprzowinę. Włóż do kamiennego naczynia, przykryj. Odstaw na 2 dni do lodówki.
2.Słoninę włóż do zamrażalnika i mocno ochłodź, następnie potnij w cienkie słupki. Czosnek obierz. Podziel na ząbki, większe przekrój.
3. Mięso ponakłuwaj wąskim długim nożem. W otwory powtykaj paski słoniny i ząbki czosnku. Tak przygotowaną wieprzowinę włóż do naczynia, żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i piecz około 15 minut. Po upływie tego czasu zredukuj temperaturę do 180 st. i piecz mięso jeszcze 45-50 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:16, 26 Wrz 2011    Temat postu:

Ostatnio do smażonej ryby dostałam w smażalni sos chrzanowy z żurawiną, nawet nie macie pojęcia jakie to pyszne!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:07, 27 Wrz 2011    Temat postu:

A ja żurawiny używam jako bakalii do ciasta albo jako przekąskę Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin