 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:31, 28 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
A ja musze się pochwalić, ze w te wakacje w końcu stworyzłam swój własny zakwas.
I piekę od tej pory chlebki sama
Tylko na zakwasie, bez drożdży.
Jestem juz po robieniu chleba "na szybko" i takiego co przez noc zaczyn się robi.
Taki całonocny ma bardziej kwaśny i intensywny smak.
Mąki kupuję pszenną 550, żytnią razową, pszenną razową itp. WSzystko co jest dostępne po sklepach.
Pierwszy z foremki żytni i żytni z siemieniem:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Pszenno-żytni:
[link widoczny dla zalogowanych]
Bułki pszenno-żytnie:
[link widoczny dla zalogowanych]
Na poczatku robiłam wg przespisów, teraz na oko i danego rodzaju mąki dodaję od upodobań
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ogryzek
Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 1123
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 8:37, 30 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Kurczę, nieźle to wygląda Majak Ty piekarzu
ja staram się niestety nie jeść pieczywa, niezbyt mi służy, a to peszek jest bo uwielbiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:29, 30 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Ba! Mnie też za dużo jeśc nie wolno ale taki swój od czasu do czasu to co innego
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SztukmistrzSt
Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 13:22, 02 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Odkopię bo właśnie jadłem chlebek domowej roboty. Skórka krucha i przepyszna Podoba mi się też to, że duuużo zbóż w nim było
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:21, 03 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Dodatki można stosować dowolne we własnym chlebku. Ja ostatnio dodaję majeranek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SztukmistrzSt
Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 18:28, 21 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
I dobre to? Ja muszę zacząć jeść na wieczór serek wiejski ze szczyptą soli, bo muszę pozbyć się w końcu brzucha Na śniadanie coś co daje więcej energii niż biała bułka...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:32, 22 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Z majerankiem? Zapach i smak super. Wszyscy chwalą. Zawsze to jakaś pomoc przy bigosiku itp
Majeranek daje swoisty aromat, nie jest chamski tylko lekko czuć, ale smakuje bardzo fajnie. Do majeranku dodaję tylko siemię. Słonecznik dla mnie zmienia smak, mi nie bardzo pasuje dlatego daję osobno do drugiego bochenka.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|