Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Koncepcja kolacjowa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:55, 18 Gru 2005    Temat postu:

To do czego te pyzy ziemniaczane a nie drożdżowe się dodaje tak w ogóle? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Nie 20:57, 18 Gru 2005    Temat postu:

Ja to nie wiem, nie jestem z Wielkopolski i właściwie nie jadam, tylko widuję w sklepach mysl

Juz przypomniałam sobie-pyzy są nadziewane mięsem
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihah
Jestem oazą spokoju :) Nie widać?! ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 923
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Misty Mountains in the Valley of Hope

PostWysłany: Nie 22:27, 18 Gru 2005    Temat postu:

Pyzy drożdżowe gotowane na parze
Kuchnia poznańska.
Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C)
rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po
czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm
i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga
byc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub
dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac
miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako
jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez
niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko -
kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
(daja slodycz), jablka (daja kwasek),
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Nie 22:34, 18 Gru 2005    Temat postu:

Czyli przepis na bułki tzw "parowanki" :smt111
A mozesz dac przpis na surówke z kapusty czerwonej, nie wiedziec czemu nazywana przez niektórych modrą gwizdze
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihah
Jestem oazą spokoju :) Nie widać?! ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 923
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Misty Mountains in the Valley of Hope

PostWysłany: Nie 22:50, 18 Gru 2005    Temat postu:

Nie wiem dlaczego, ale nazwa wywodzi się z włoskiego...modro=kapusta po ichniejszemu.
Ja do pyz lubię ją nie w postaci surowki, ale na ciepło. Kapustę poszatkować, sparzyć we wrzątku i potem do gara. Proży się ją tylko na tłuszczu, żeby nie straciła na aromacie, dodaje się do smaku sól, pieprz i na samym końcu do smaku cukier i ocet. Jeśli ktoś lubi to jeszcze w malych ilosciach liść laurowy, ziele angielskie i jabłko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Nie 22:59, 18 Gru 2005    Temat postu:

A na zimno? jako surówkaTeż sie dusi, az bedzie miękka?
Czasami jadam gdzieś ale nie umiem zrobic
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihah
Jestem oazą spokoju :) Nie widać?! ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 923
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Misty Mountains in the Valley of Hope

PostWysłany: Nie 23:21, 18 Gru 2005    Temat postu:

Jeszcze przepis myśliwski na kapustę po wielkopolsku:

Składniki:

1/2 kg kapusty czerwonej
2 łyżki smalcu
10 dkg wędzonego boczku
1 zielone kwaśne jabłko
liść laurowy, rozgniecione jagody jałowca, ziele angielskie
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
sól i pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować, dodać liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie i gotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu. W połowie gotowania kapusty dodać przesmażony boczek z tłuszczem. Na koniec gotowania dodać drobno pokrajane jabłka i doprawić octem, cukrem, pieprzem i solą. Dusić jeszcze przez chwilę i jak to dawniej mawiano wydać gorące na stół.
Jadlem kiedyś coś podobnego, ale dla mnie kapusta gotowana w wodzie traci swoj niepowtarzalny aromat.

A na zimno to może być tak :
Spora główka czerwonej kapusty
1 cebula
3-4 winne jabłka
sól
ocet
olej
cukier
Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Nie 23:26, 18 Gru 2005    Temat postu:

No ,wreszcie jest surówka brawo tylko cebulę trzeba wyrzucic
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hoss Cartwright
Gość





PostWysłany: Wto 0:31, 20 Gru 2005    Temat postu:

guli napisał:

Ja nawet kupiłam na święta kaczkę, bo lubie, ale jest mała -starczy na 3 osoby <eh?>


Kaczka na 3 osoby???? To chyba struś? Zasada jest prosta – jeden facet = jedna kaczka! Proste!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hoss Cartwright
Gość





PostWysłany: Wto 0:34, 20 Gru 2005    Temat postu:

No, co te kobiety z wami zrpbily pod moją nieobeność? Jeszcze trochę a będziemy tu zachwalać kiełki z bambysa!!! No nie dogadzaliście sobie w tym czasie!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 0:34, 20 Gru 2005    Temat postu:

Masz racje..dokupiłam indyka :smt117
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hoss Cartwright
Gość





PostWysłany: Śro 1:13, 21 Gru 2005    Temat postu:

Dzisiaj chleb ze smalcem od sołtysa i kiszony ogórek!!! Mniam!!!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grumars



Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 0:08, 26 Gru 2005    Temat postu:

Moje ulubione danie to ziemniaki z sosem musztardowym.
przepis na sos musztardowy:
-margaryne rostopić z mąką na złocisty kolor (dolewając zimną wodę cały czas mieszając)
-dodać musztarde
-troche cukru do smaku
-sól
W ten sos można włożyć gotowane jajka.....
Polecam jest bardzo dobre :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Promyl



Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 232
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Promylowej Bajki

PostWysłany: Wto 14:18, 27 Gru 2005    Temat postu:

Hoss Cartwright napisał:
Dzisiaj chleb ze smalcem od sołtysa i kiszony ogórek!!! Mniam!!!


UWIELBIAM !!!! OGÓREK !!!! TO NAJLEPSZY ZE SŁODYCZY !!!!!!!! sss
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Promyl



Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 232
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Promylowej Bajki

PostWysłany: Wto 14:23, 27 Gru 2005    Temat postu:

a jeszcze moje ulubione danie .... Ziemniaki z czosnkiem mniam:

ziemniaki natarte ostrą papryką, pieprzem .... ponacinać gęsto i zalać w blaszce rosołem (kostka rosołowa z wodą ) włożyć do nagrzanego piekarnika ... posypać pokrojonym świeżym czosnkiem po 20 minutach i piec jeszcze 20 ... PYCHA !!!!!! MNIAM !!!
... spożywać w miłym towarzystwie
popijać piwkiem Angel
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 7 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin