Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolacja dla 4 osob :]
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:26, 16 Paź 2008    Temat postu: Kolacja dla 4 osob :]

W niedziele czeka mnie przygotowanie kolacji dla 4 osob. Kolacja jest dla waznych dla mnie gosci, ktorych chcialabym uraczyc czyms naprawde dobrym Wesoly Byle nie za bardzo pracochlonnym i trudnym do przygotowania.
Pomozecie?

Moze dodam jeszcze, ze nie mam dostepu do wszystkich polskich skladnikow, bo kolacja bedzie sie odbywac za granica.
Prosze pomozcie please
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:37, 16 Paź 2008    Temat postu:

Ale czymś dobrym - w sensie z polskiej kuchni?
I ile dań przewidujesz :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:41, 16 Paź 2008    Temat postu: Re: Kolacja dla 4 osob :]

Ja proponuję [link widoczny dla zalogowanych]. O ile ta kolacja nie bedzie za późno. No i oczywiście wino obowiązkowo ! :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:49, 16 Paź 2008    Temat postu:

Strogonow dobry, dzieki Kocia Wesoly

Majka, fajnie by bylo cos polskiego jak sie jest zagramanica ale boje sie, ze nie dam rady z niepolskich skladnikow Chcialabym bigos ale kapusty kiszonej brak
Chcialabym zrobic dwa dania- zupe zrobie pomidorowa ale nie wiem co na drugie. Kolacja jest o 19.00.
A co bys podpowiedziala?


Ostatnio zmieniony przez martik dnia Czw 10:50, 16 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:57, 16 Paź 2008    Temat postu:

Moze prędzej jakiś żurek albo biały barszcz?
Polskie sklepy są, zakwas gdzieś się znajdzie, a kiełbasę biała mają wszędzie, do tego przyprawy, ziemniaczki...no raczej zakwas to jedyny problem Jezyk

Schabik ze śliwką upieczony, niewiele roboty a jaki efekt.

Ostatnio u znajomego jedliśmy dorsza - filety - zapiekanego z warzywami (pomidor, papryka, brokuł, fasolka, ziemnaiczek itp) i serem - takie danie jednonaczyniowe Wesoly

Różne sałątki są "modne" - grecka chyba zawsze na czasie, i jej wszlekie odmiany bo to łatwe i szybkie do zrobienia.

U nas zawsze króluje drób - albo jako zwykłe piecozne kawałki, ewentualnie dziadek robi jakoś piersi kurczaka duszone w pomidorach.

Oooo dobre danie i zawsze dobrze wygląda to kaczka pieczona w całosci nadziana jabłkami i rodzynkami -w zasadzie wbrew pozorom roboty nie ma, byle przygotować kaczkę, obrać i pokrajać jabłka no i nadziać, a potem się samo piecze Wesoly
Z ziemniaczkami pychota!

Mam zaślepienie myślowe.....nie mogę nic więcej wymyślić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:03, 16 Paź 2008    Temat postu:

Maju, nie łudź się, że kiełbasa zagraniczna jest w stanie dorównać tej naszej Wesoly No chyba, że Martik znajdzie polski sklep.

Martik, zajrzyj jeszcze na stronę [link widoczny dla zalogowanych]. Oni mają dobre przepisy i pomysły.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:06, 16 Paź 2008    Temat postu:

Nie wiem ale niemeicka jakaś podobna do białej nader bardzo mi smakowałą....na przykład.

Dałam propozycje, które mi się nasunęły, a Martik i tak musi je skonfrontować z rzeczywistoscią.
My mozemy tylko rzucać pomysłami ale też nie wiemy jakie upodobania mogą mieć goscie i czy to co proponujemy przypadłoby im do gustu Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:13, 16 Paź 2008    Temat postu:

majak napisał:
Nie wiem ale niemeicka jakaś podobna do białej nader bardzo mi smakowałą....na przykład.

Hehe, a mój wujek mieszkający w Hamburgu zawsze tak psioczył na niemieckie kiełbasy :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:16, 16 Paź 2008    Temat postu:

Jadłam na zlocie VW w zeszłym roku, sceptycznie podeszłąm znajać opinie osób bywajacych z Niemczech. Kiełbaski były grillowane i naprawdę smaczne Wesoly

Za to bułka ze śledziem już mniej.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:20, 16 Paź 2008    Temat postu:

Chcialabym zrobic cos miesnego, ten schab do mnie przemawia Wesoly
Kaczka to zdecydowanie ZA TRUDNE. Ja jestem cienki bolek i czasu nie mam zbyt wiele, zeby cale popoludnie z kuchni spedzic.
Kocia, oblookam Twoj link wieczorkiem Wesoly Dzieki.

A moze ktos cos jeszcze...? Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 11:28, 16 Paź 2008    Temat postu:

Ja jestem zwolennikiem szybko i prosto, a najlepiej z dala od kuchni Mruga

Pierś z kurczaka pokrojona w małe paseczki, wrzucić do naczynia żaroodpornego
2 zupy cebulowe, o ile masz dostęp do takich, wsypać do pół litra śmietany słodkiej, odstawić na co najmniej pół godzinki najlepiej na godzinę.
Potem do piekarnika aż mięsko się będzie nadawało do jedzenia (nie wiem ile bo zawsze zapomnę sprawdzić)
Można posypać na górze zielona pietruszką i serem Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:29, 16 Paź 2008    Temat postu:

Kaczka za trudna????

Kupujesz wypatroszoną (ewentualnie rozmrażasz jak mrożona), myjesz.
Nacierasz solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Obierasz jabłka, kroisz w ćwiartki albo ósemki.
Rodzynki mozesz namoczyc w rumie ale w wersji dla leniwych dorzucasz do jabłek suche Wesoly
Pakujesz jabłka z rodzynkami w kaczkę.
Najlepiej ten zestaw zostawić w lodówce na noc coby się przegryzło ale jesli nie to też nie bedzie źle.
Wstawiasz do piekarnika i pieczesz.
Ja wiem cdzy to tyle roboty?

Nabijanie schabu śliwką zajełoby chyba tyle samo czasu Jezyk
Bo weź z dwóch stron natnij schab żeby sie dziury spotkały :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:16, 16 Paź 2008    Temat postu:

Izka, nie mam zupek chinskich niestety Smutny W tym problem.
Majka, cos mi sie majacze, ze mieso kaczki to jakos specjalnie trzeba obslugiwac, zeby nie wyschlo, czy cus. Prawda to, czy nie? Bo jak trzeba podlewac w trakcie pieczenia i jeszcze cos tam robic, to ja wiem po sobie, ze nie dopilnuje Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:29, 16 Paź 2008    Temat postu:

Kaczka wymaga trochę zachodu. Niby samo mięso nie jest chude, ale żeby je dobrze oporządzić, trzeba umić. Ja np. ni umim Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:41, 16 Paź 2008    Temat postu:

My do tej pory robiliśmy w kombiwarze wiec się samo dobrze piekło bez podlewania w zasadzie a było soczyste. Na początku większa temp zeby przypiec i zamknąc pory, potem niższa coby sie dopiekło...
Dla leniwych mogą być same piersi kacze - też dobrze smakują i też można zrobić z jabłkami Wesoly

Chyba wsyztsko zależy od programu do pieczenia?
Z piekarnikiem kuchenkowym mam na razie mało do czynienia, jedynie owy kombiwar badź prodiż Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin