Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ziemniaki
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 17:21, 14 Lut 2006    Temat postu: ziemniaki

Chyba ciągle jeszcze podstawa w kuchni.
Przepis dość pracochłonny ale trochę inaczej smakują:
składniki,w których gotujemy ziemniaki"
250 ml mleka, 250 ml słodkiej śmietanki.
Do tej mieszanki wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki, solimy i gotujemy,aż będą prawie miękkie.
W oddzielnym,żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy 150 g masła,dorzucamy posiekane 4 ząbki czosnku, pokruszony ser brie.
Do tego dajemy ugotowane ziemniaki wraz z mlekiem i smietana, w której się gotowały.Posypujemy gałka muszkatołową , na wierzch dajemy pokruszony drugi ser brie i pieczemy ok.30 min w piekarniku.
Kocia- sprawdź, czy czegos nie pokręciłam Wesoly
Ziemniaków ok 1 kg?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:08, 15 Lut 2006    Temat postu:

Czy to koniecznie musi byc ser brie??
Czy z innymi plesniakami też się dobrze komponuje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:18, 15 Lut 2006    Temat postu: Re: ziemniaki

guli napisał:
składniki,w których gotujemy ziemniaki"
250 ml mleka, 250 ml słodkiej śmietanki.
Do tej mieszanki wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki, solimy i gotujemy,aż będą prawie miękkie.
W oddzielnym,żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy 150 g masła,dorzucamy posiekane 4 ząbki czosnku, pokruszony ser brie.
Do tego dajemy ugotowane ziemniaki wraz z mlekiem i smietana, w której się gotowały.Posypujemy gałka muszkatołową , na wierzch dajemy pokruszony drugi ser brie i pieczemy ok.30 min w piekarniku.
Kocia- sprawdź, czy czegos nie pokręciłam Wesoly

Wszystko się zgadza, tylko pisałaś mi o tym, że ziemniaki zapiekamy aż będą miękkie, tzn. jakieś 40 min Wesoly

Maju - mogą być inne pleśniowe (np. camember), taki mi przynajmniej kiedyś Guli wspominała.


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Śro 10:46, 15 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Śro 10:41, 15 Lut 2006    Temat postu:

Wiedziałam,że coś muszę pokręcic uuu
Gotujemy,aż będą miękkie, bo inaczej bardzo długo zapiekają się.
Myśle,że moze być inny ser pleśniowy, przepis jest z brie i taki dawałam, ale każdy inny też pewnie bedzie dobry
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:14, 21 Lut 2006    Temat postu:

A kiszke lub babkę ziemniaczaną ktos z Was jadł??
Na Podlasiu sa mistrzostwa świata w robieniu tych specjałów
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 13:18, 21 Lut 2006    Temat postu:

Chyba Makłowicz kiedys pokazywał, ale ja osobiście nigdy nie próbowałam- czy to jest smaczne?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:35, 21 Lut 2006    Temat postu:

Akurat Makłowicz włąśnie z owych mistrzostw pokazywał Mruga
Są różnie doprawiane zależnie od gustu. Mi smakuje - bardziej kiszka bo jest bardziej soczysta. Natomiast babke jeśli się zrobi dobrą - z dodatkiem boczku, doprawioną z serem na wierzchu i nie sucha to jest pyszna. No i większe ilości można zrobić, w dodatku tanie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 14:11, 21 Lut 2006    Temat postu:

To poproszę o przepis na małą babkę- jakoś kiszka samym wyglądem mnie zniechęca Angel
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 14:24, 21 Lut 2006    Temat postu:

guli napisał:
To poproszę o przepis na małą babkę- jakoś kiszka samym wyglądem mnie zniechęca Angel

Nie lubisz przedmiotów w kształcie kiszki ?... :o
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Wto 15:00, 21 Lut 2006    Temat postu:

siekiera
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:22, 08 Paź 2008    Temat postu:

Własnie zażeram się pieczonymi zmieniaczkami.
Niby nic ale od paru dni mam nową kuchenkę (w końcu mam sprawny piekarnik!).

Za Adamem chodziły pieczone ziemniaczki, szczególnie, że w Tesco bodajze można kupić specjalną odmianę do pieczenia Wesoly

Kupił, dziś wykonałam próbę.
Umyłam ziemniaczki, pokroiłam na połówki, zostawiłam w skórkach.

Do talerza głębokiego wlałam oliwę, rozgniotłam czosnek, dodałam majeranek i tak przygotowaną bejcą obtaczałam połówki ziemniaków plus sól i pieprz.
Piekarnik wcześniej rozgrzałąm na 200 stopni, na funkcji grill.
Połówki ułozyłam na blasze i piekłam. Miało być z 40-50 min, po 25 sprawdziłam i już były dobre Jezyk
Przed wyjęciem narzuciłam na każdy pierzynkę zółtego sera :D

Do tego zrobiłam jogurt naturalny z czosnkiem, solą i pieprzem, przydąłby się ogórek ale nie cchiało m isię po jedną rzecz do sklepu lecieć.... hihi

Dla spragnionych wrazeń smakowych polecam przyprawę Kamis do dań z ziemniakó, i do sosu zatziki, bo jest.

A i okazało się, że ziemniaki były sałatkowe, bo innych Adam nie znalazł... różowe - ROSALIND Wesoly


Ostatnio zmieniony przez majak dnia Śro 18:23, 08 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Czw 6:33, 09 Paź 2008    Temat postu:

Cytat:
ziemniakó, i do sosu zatziki


pieczone ziemniaczki z grilla i zatziki - wakacyjnych wspomnień czar Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
weniutka



Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:06, 28 Paź 2008    Temat postu:

Ja do obiadu podaje takie o to ziemniaczki
zwykłe gotowane po odparowaniu dodaje łyżke masła i łyżke śmiateny gniote i podaje :D
są pyszne takie aksamitne :D

robie tez ziemniaki pieczone na ostro z papryką
kroje ziemniaki w na 4 w takie łódeczki (najlepiej młode nie obrane)
kłade ja na blache do pieczenia polewam oliwą przyprawiam pieprzenm solą i ostrą papryką do tego kroje połowe zielonej i połowe czerwonej papryki wszystko razem wędruje do piekarnika 200 stopni pieczymy do miękkości ziemniaków pycha!!!


Ostatnio zmieniony przez weniutka dnia Wto 11:17, 28 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:09, 28 Paź 2008    Temat postu:

weniutka napisał:
Ja do obiadu podaje takie o to ziemniaczki
zwykłe gotowane po odparowaniu dodaje łyżke masła i łyżke śmiateny gniote i podaje :D
są pyszne takie aksamitne :D

Aaa, takie pjiure (niekoniecznie dla słonia) ? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
weniutka



Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:27, 28 Paź 2008    Temat postu:

tak dokładnie takie pjiure :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin