Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chlebek!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:27, 08 Cze 2009    Temat postu:

Szalona, a masz przepis na bułeczki na razowej mące?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Pon 10:39, 08 Cze 2009    Temat postu:

Niestety nie, bo tutaj nie ma prawdziwej razowej mąki Smutny Nawet w Polskim Sklepie...

Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Pon 10:48, 08 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:10, 10 Cze 2009    Temat postu:

Iza, pozazdrościłam Tobie tych apetycznych bułeczek i postanowiłam zrobić takie razowe z płatkami owsianymi:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Wyszły przepyszne Wesoly I ten zapach podczas pieczenia... mmm... Przepis pochodzi z [link widoczny dla zalogowanych] strony. Polecam !


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Śro 17:11, 10 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Śro 17:57, 10 Cze 2009    Temat postu:

Hmm, generalnie moje bułeczki też są w sumie robione z mąki pszennej razowej :D Ale ja dalej szukam mąki żytniej, bo taka jest dla mnie prawdziwa razowa Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:52, 10 Cze 2009    Temat postu:

Dla mnie też, ale to był mój pierwszy w życiu wypiek bułeczek, w ogóle ciasta drożdżowego i wolałam użyć łatwiejszej, pszennej mąki.
Ponoć na wyspach można dostać taką mąkę razową, może nie w każdym markecie, ale jakimś większym w dziale z produktami kontynentalnymi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 10:49, 11 Cze 2009    Temat postu:

Nie w tym miasteczku Jezyk Kaszę gryczaną kupuję w sklepie azjatyckim, bo nigdzie więcej jej nie ma... Za to mogę sobie banany jak kartofelki gotować :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Wto 13:34, 16 Cze 2009    Temat postu:

Znalazłam to co chciałam i wreszcie powstał chlebek orkiszowo-żytni Wesoly



Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Wto 13:34, 16 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:52, 16 Cze 2009    Temat postu:

Fajny placek Wesoly Podasz przepis? Lubię chlebki i bułki orkiszowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Wto 16:12, 16 Cze 2009    Temat postu:

Już podaję Wesoly

440 g mąki orkiszowej
60 g mąki żytniej
280 ml ciepłej wody
1 saszetka drożdży

Wodę wlewamy do miski, dosypujemy mąkę i na wierzch drożdże. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Kiedy powstanie z tego jednolita masa, wyjmujemy i ugniatamy ciasto ( w razie potrzeby można jeszcze dosypać mąkę)

Gotowe ciasto formujemy w chlebek i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę ( chlebek trzeba przykryć papierem do pieczenia)

Pieczemy przez 20 min w 200 stopniach!
Smacznego!!!


Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Śro 11:28, 17 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:57, 16 Cze 2009    Temat postu:

Iza, a jak długo ugniatałaś to ciasto? Jak na dodatek mąki żytniej to coś krótko rosło. Prawie godzinkę trzymam zwykle ciasto na bułki (z mąki pszennej razowej) pod przykryciem, żeby wyrosło.

Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Wto 17:58, 16 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Wto 19:59, 16 Cze 2009    Temat postu:

Ja swoje buły trzymałam 30 min Wesoly A gniotłam i gniotłam, nie powiem Ci ile, bo raczej patrzyłam na konsystencję, a nie na zegarek Mruga

W sumie mąki żytniej to tu dużo nie ma. 3/4 to orkisz.


Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Wto 20:02, 16 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:25, 17 Cze 2009    Temat postu:

Ok, potestuję w najbliższym czasie ten chlebek Wesoly

Ciekawa stronka o wypiekach: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:51, 17 Cze 2009    Temat postu:

Dziewczyny czytam o tych waszych wypiekach i ślinka mi cieknie szkoda, że mam dwie lewe do gotowania pieczenia itd....
Mam pytanie może macie sprawdzony przepis na takie kluski na parze? Dwa powiedzcie mi czy macie sprawdzoną metodę na drożdże mnie sie jeszcze nigdy nie udało wyrobienie takiego ciasta. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Śro 10:46, 17 Cze 2009    Temat postu:

Pamuchów jeszcze nie próbowałam robić, a co do ciasta drożdżowego, to mam trochę łatwiej, bo tutaj używam drożdży suszonych, podobno specjalnych do wypieku chlebka Wesoly Po prostu je dosypuję zagniatam, a one same startują. Mój jedyny sposób na takie ciasto, to długie ugniatanie, a potem modły do mojej prehistorycznej blaszanej kuchenki, żeby równo się nagrzała Jezyk

Zapomniałam dopisać, że są specjalne miski do ciasta drożdżowego firmy Tupperware, cisto podobno samo się robi.

[link widoczny dla zalogowanych]masz taką miskę.


Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Śro 10:52, 17 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:10, 17 Cze 2009    Temat postu:

Iza, u nas też są takie drożdże instant, dosypuje się je do mąki i wsio Wesoly

A do chleba można zaopatrzyć się w specjalny koszyk rozrostowy :D


Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Śro 13:12, 17 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 5 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin