Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chlebek!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thinky
Wałkoń :-)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz., oryginalnie: Tarnów

PostWysłany: Pią 16:52, 01 Cze 2007    Temat postu:

O, dzięki. Widzisz, to o tych elementach grzejnych to dobra podpowiedź. Przejdę się do jakiegoś sklepu, poorientować się co mają...
A skąd bierzesz przepisy na fajne chlebki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
weteran



Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 18:41, 01 Cze 2007    Temat postu:

Teraz biorę przepisy z głowy,czyli z niczego,ha,ha,ha.Na poważnie-w każdym urządzeniu jest instrukcja i w niej kilkanaście przepisów a w necie......kilka tysięcy. W pierwszym okresie trzeba będzie nieco poeksperymentować i na początku każdy wypiek jest ach,och dopiero po kilkunastu próbach wychodzą takie chlebki o jakich sobie zamarzysz:soczyste,z chrupiącą,brązową skórką,pachnące i smakowite.W razie potrzeby służę pomocą a na zawody u Pumci/jeśli się pozbieram/ przywiozę na próbę ze dwa bochenki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Sob 8:31, 02 Cze 2007    Temat postu:

Ja już toto mam, znaczy tę maszynkę - dostałam używaną od kuzyna. Już przy pierwszym użyciu ją okaleczyłam - nie zauwazyłam ze foremka jest wewnątrz pokryta teflonem i usiłowałam wydobyć z niej chlebek nożem.... potem mi weteran podpowiedział, jak to zrobić bez niszczenia sprzętu, hihi. Daje toto fajne poczucie bezpieczenstwa, bo nawet jak mi sie zapomni nabyć pieczywa, albo nie mam czasu iść do sklepu, to wrzucam mieszankę, dolewam wody i za 3 godziny mam elegancki pachnący chlebuś Wesoly
A jak mi się gotowa mieszanka skończy to... nadal molestuję Weterana o przepis (molest, molest, molest!) mlotek


Ostatnio zmieniony przez nongie dnia Sob 8:49, 02 Cze 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 8:42, 02 Cze 2007    Temat postu: Re: Żarełko

weteran napisał:
Co byś Forkate napisała,gdybym tak wrzucił fotkę moich babeczek piaskowych lub biszkoptów albo nie daj Boże chińskiego żarełka,sporządzonego w blaszanym,ręcznie kutym woku?Hę?


No to sobie, "nagrabiłeś" :

SŁUCHAJCIE, NAJBLIŻSZY ZLOT STAJENKOWY ROBIMY U WETERANA ! :D:D:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:07, 02 Cze 2007    Temat postu:

Czytając, namawiam Osma na zakup takiego cudeńka do produkcji chleba.. ślinka mi cieknie... a on niedobry sie opiera buuuuu.... Fakt, że mamy małą kuchnie a szafki wypełnione na max, ale tak miło pomarzyć o zapachu chlebka własnej roboty . Zgłodniałam... JEŚĆ!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Sob 10:11, 02 Cze 2007    Temat postu:

To odwet za zakaz wyrzucenia stołu, na miejscu którego mogłyby stanąć rowery Jezyk

Aaa - żeby nie było off topic, to ja chlebek bardzo lubię - z piekarni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:16, 02 Cze 2007    Temat postu:

Przecież rowery wyleciały w zeszłym roku z mieszkania, bo kupiliśmy stół. lol

OT To śniadanie do łóżka było bardzo małe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
weteran



Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 14:05, 02 Cze 2007    Temat postu:

A przy pieczeniu chleba pachnie,oj jak pachnie.
W życiu nie wezmę do gęby chleba z piekarni z własnej nieprzymuszonej woli.Osm jeszcze kiedyś będziesz żałował,że faszerujesz się spulchniaczami i polepszaczami jakie stosują w piekarniach a jak skosztujesz ten prawdziwy,najprawdziwszy własnej roboty-wymiękniesz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Black_blood...



Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z doliny muminków.

PostWysłany: Pią 13:11, 31 Sie 2007    Temat postu:

weteran napisał:
A przy pieczeniu chleba pachnie,oj jak pachnie.
(...)jak skosztujesz ten prawdziwy,najprawdziwszy własnej roboty-wymiękniesz.


Chebek na zdjeciu wygląda niczego sobie moge przyznać :D Osobiscie truje sie tymi chlebkami z piekarni, ale zawsze jak jade do babci to jem swojski ciepły chclebek
Najlepiej smakują owoce własnej pracy ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Spisz

PostWysłany: Wto 20:29, 11 Wrz 2007    Temat postu:

Skoro weteran taki oporny na ujawnianie tajemnicy przepisów chlebkowych Wesoly , to ja podam swój - sprawdzony, upieczony, zjedzony (wszyscy żyją):
mąka 0,5 kg ( najlepiej taka "piekarska, o nr 650, 750)
mleko 0,5 l
otręby pszenne ( spożywcze, ze sklepu) 8 dkg
siemię lniane 2 łyżki ( słonecznik, sezam...)
kminek 1 łyżka
sól ( tak do smaku, raczej więcej)
drożdże 5dkg

Do ciepłego mleka wsypać drożdże z 1 łyżeczką cukru, poczekać ,aż zacznie rosnąć, dodać mąkę i resztę - wyrobić ręcznie, przykryć ściereczką w ciepłym miejscu, aż wyrośnie. Potem - do foremki (taka długa, jak na keks), piec 40 min w temp. 180 st.
W ostateczności , jak nie wyjdzie - można wysuszyć i dać koniom Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:34, 11 Wrz 2007    Temat postu:

Wygląda zachęcająco Wesoly
Czy taką mąkę można gdzieś kupić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Spisz

PostWysłany: Wto 21:59, 11 Wrz 2007    Temat postu:

Tak, w każdym sklepie. Nazywa sie chyba "mąka domowa". Ale można też ze zwykłej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Śro 5:41, 12 Wrz 2007    Temat postu:

a można bez kminku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Śro 8:03, 12 Wrz 2007    Temat postu:

A może rzepko pieczesz też chlep na zakwasie?Jak tak podaj przepis.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Spisz

PostWysłany: Śro 15:37, 12 Wrz 2007    Temat postu:

Pewnie, że można bez kminku. Ja lubię, więc daję. Ale można słonecznik, sezam, itd.
A co do zakwasu - musiałabym się dowiedzieć od fachowców, czyli starych góralek, które jeszcze pieką ( młode nabywają w GS- wszystko: chleb, ser, śmietanę, masło, makaron - weszło nowe na wieś Wesoly )
Ja jestem taka kucharka dorywczo, jak mam czas i ochotę. Jak nie -to też pędzę do GS-u. Właściwie głównie tam pędzę... Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin